Skocz do zawartości

Lekki Full 29" w okolicy 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z kolanami niestety jak ze spodniami - nie na każdego każde pasują. Trzeba dobrać pasujące do proporcji i kształtu swoich nóg, co nie zawsze jest oczywiste i może wymagać trochę zabawy z mierzeniem i odsyłaniem do skutku. Po założeniu muszą pewnie siedzieć, by nie uciekły wtedy, kiedy będą potrzebne.

Opublikowano
4 godziny temu, jajacek napisał(a):

Tego GX to bym nie przeceniał. Miałem raz i już bym nie chciał.
Nasz kolega mechanik, który tu czasem zagląda @mike21 zawsze mówił że porządny SRAM to się od X01 zaczyna.
Drugi którego znam, bardzo doświadczony w MTB mówił to samo.
Natomiast do rekreacji w pełni wystarczy.
Na pewno wolę Shimano SLX czy XT od GX.
Niestandardowy amor to zawsze problem. Szczególnie po gwarancji. 
Nie wiadomo czy będą części zamienne.
Części do RockShoxa cz Foxa to na każdym rogu. Z Manitou gorzej. Nie wiem jak z resztą.

Ja nawet wolę 12s deore od GX'a 😉 (tańsze w zakupie i eksploatacji, działa tak samo, mniej problemów z czasem).

Co do egzotycznych widelców (ohlins, dvo, cane creek i nawet formula) to zwykle koszty serwisu x2 w stosunku do mainstreamu. Marki dla ekscentryków (np. BOS) koszt x5. Mańki idą w cenie foxów.

Opublikowano
19 godzin temu, Szwedacz napisał(a):

Na rowerze, nie na plecach? Pół rolki izolki - najpierw kilka rundek dookoła samej ramy albo stara dętka na podkładkę, a potem dopiero uchwyt na butelkę mocujesz pod ramą. (...) Jeszcze inna opcja to bukłak w torbie w/na ramie (choć tej opcji nie cierpię, bo ciężej się pije gdy bukłak jest te >0.5m niżej niż normalnie).

Na rowerze. Czy przy ramie z karbonu można coś mocować w ten sposób? Bukłaków nie lubię. 

7 godzin temu, jajacek napisał(a):

Tego GX to bym nie przeceniał. (...)
Natomiast do rekreacji w pełni wystarczy.

No to na początek będzie musiał wystarczyć, bo widzę że cena na bike discount to 10k ale mają tylko 8.7. Najtańszy 8.8 jaki znalazłem to 15k w Częstochowie, więc myślę że te 5k różnicy pokryje ewentualne zmiany komponentów przyszłości. Nie wiem tylko czy hamulce SRAM DB8 dadzą radę zatrzymać 125 kg 😆 być może to będzie pierwsza zmiana. 

7 godzin temu, Veriv napisał(a):

Mysle największą różnice zrobi czy to 130-125 czy też 160-150mm skoku. 

Tak, skoro to o tak waży tonę to niech ma chociaż duży skok widelca.

6 godzin temu, Wojcio napisał(a):

Dla mojej żony przesiadka z widelca 130 na 160 była transformacyjna - otworzyły się dla niej nowe trasy - pewnie pomogła też inna geometria. Dla mnie zmiana 140 na 160 była też bardzo wyraźna - żadne z nas nie jest ekstremalistą, ale jeździmy i w górach i w bikaparkach. 

O dobrze to słyszeć! W ogóle dziękuję za pomoc! Jakby nie Twoja informacja że rower ma opcję "walk" to bym go nie kupił! Sprzedawca w sklepie twierdził że go nie ma. W ogóle zresztą nie zrobili tam na mnie dobrego wrażenia. Zero negocjacji, dostawa - sam se Pan najlepiej odbierz.

4 godziny temu, Veriv napisał(a):

Rozsądne minimum to przynajmniej ochraniacze na kolana, kask. Moge ci polecic coś co jest tanie a działa.

Oczywiście nie ma koniecznosci kasku full face, ale choć taki ktory chroni potylicę ma jak najbardziej sens.

Słusznie! W końcu to już nie XC 😀 jak rower przyjdzie i będzie działał to wtedy kupię resztę rzeczy, w tym kask i ochraniacze na kolana.

3 godziny temu, Wojcio napisał(a):

Dokładnie - ten tańszy będzie też ok, ja wybrałem droższy i zapłaciłem jeszcze 3k więcej niż Ty masz cenę teraz. 

• Klucz do osi i do komory baterii mocowany do tylnej osi.
  • Hamulce Magura - poprzednio preferowałem Shimano, teraz już nie - i do tego manetki są mocowanie do obejm hamulców - elegancko.

Wady (drobne)

• nietypowy mostek z prowadzeniem przewodów-  łatwe ale utrudnia serwis.
  • Tylko jedno miejsce na bidon.

IMG_7584.jpeg

Ten 8.8 jest bezdyskusyjnie lepszy. Jeśli różnica będzie mała to go wezmę, ale jeśli uda się 8.7 z Niemiec ściągnąć za te 10-11k to zacznę od niego i ewentualnie wymienię amor jak ten padnie. 

Hamulce srama mnie martwią, być może będę musiał je wymienić od razu na Magura bujając się przy okazji z tym durnym mostkiem. 

Jakim cudem nie zgubiłeś jeszcze tego klucza mocowanego do osi?

Czy zużycie napędu jest dużo większe niż w analogu?

Jak radzisz sobie z wodą? Jedno miejsce na bidon to za mało. Czy w ramie są jeszcze jakieś miejsca montażowe poza tymi 2ma dziurami na bidon?

3 godziny temu, Szwedacz napisał(a):

Z kolanami niestety jak ze spodniami - nie na każdego każde pasują. Trzeba dobrać pasujące do proporcji i kształtu swoich nóg.

Racja. Zwrócę na to uwagę. Dzięki za info!

3 godziny temu, mike21 napisał(a):

Co do egzotycznych widelców (ohlins, dvo, cane creek i nawet formula) to zwykle koszty serwisu x2 w stosunku do mainstreamu. Marki dla ekscentryków (np. BOS) koszt x5. Mańki idą w cenie foxów.

DVO zbiera bardzo mieszane recenzje. Ponoć trudno jest go pod siebie ustawić. Jakie wg Ciebie będą roczne koszty serwisowania? W sensie te 2x więcej to ile będzie rocznie? 100/200/500 zł czy jeszcze więcej? Pytam bo może jednak taniej wyjdzie kupno wersji 8.8 za 15k w Polsce niż ściągać 8.7 z Niemiec za 10-11k.

Opublikowano

@jajacek A i jeszcze offtopic do Twojego offtopic'a jak gadasz z A.I. to używaj języka polskiego. Przeprowadzono badania i okazało się że język polski jest kilka procent skuteczniejszy w rozmowach z LLM'ami ponieważ jest bardziej jednoznaczny i precyzyjny od języka angielskiego. On szukać będzie i tak po swojemu, ale prompty najlepiej pisać po polsku.

Opublikowano

odpowiednio dużo ducktape i pewnie przymocujesz dodatkowy bidon, ale nie zaprzątał bym sobie tym głowy.

Rozterkami nad mocą hamulców (Sram DB8) też bym się nie przejmował. Są poziom, dwa poziomy mocniejsze od Twoich obecnych hamulców w rowerze - więc zanim zacznie brakować w nich siły minie na prawde dużo czasu. Owszem da sie przeczytać w internecie dużo narzekania, ale nigdy nie wiesz w jakich warunkach ktoś tych hamulców używa. Twój rower będzie lepiej "jezdził" niż Ty przez długi czas i  czterotłoczkowe hamulce na tarczy 200mm z pewnością nie będą Cie ograniczać. Luz 🙂 

Opublikowano

Przećwiczyłem to. Te badania to IMO albo bzdury albo może dotyczą tylko ChatGPT. A ja używam głównie Claude w wersji Pro. 
Temat polskiego z nim zgłębiałem i jednoznacznie odpowiedział że znacznie lepiej jest używać angielskiego.
Czemu? Bo jest tańszy to raz 🙂 Chodzi o tzw. tokenizację. A dwa, że jest właśnie precyzyjniejszy i LLM ma dużo większy zasób źródeł po angielsku.

Opublikowano
50 minut temu, Bonnum napisał(a):

DVO zbiera bardzo mieszane recenzje. Ponoć trudno jest go pod siebie ustawić. Jakie wg Ciebie będą roczne koszty serwisowania? W sensie te 2x więcej to ile będzie rocznie? 100/200/500 zł czy jeszcze więcej? Pytam bo może jednak taniej wyjdzie kupno wersji 8.8 za 15k w Polsce niż ściągać 8.7 z Niemiec za 10-11k.

Od 120EUR (+ materiał) kosztuje "u nas" pelny serwis przedniego FOXa. DVO startuje od 180EUR (części eksploatacyjne na odrobinę wyższym od FOXa) i zdarza się ze 2szt/rok (RS i FOX od marca do listopada robi się nawet po kilka dziennie).

Odnośnie opinii to raczej działa tak, ze w przypadku egzotyki ludzie liczą na wyrafinowane doznania i oczekują cudów a to są widelce jak każde inne (szczególnie stosunkowo tania egzotyka jak dvo) tylko marketing nawija makaron na uszy. Podobno nieco trudności sprawia ustawienie OTT ale generalnie raczej ludzie zadowoleni  Z drugiej strony jak ktoś wcześniej miał FOXa z gripem to specjalnie zachwytem po przesiadce brak.

Opublikowano

Ale model nie przechowuje danych w języku naturalnym. Język angielski jest "tańszy" wlasnie dlatego, że jest mniej precyzyjny. Nleco niższa cena moze byc związana z nieco niższą jakością. Juz nie offtopuje.

@Bonnum gratuluje 🙂 daj znac jak testy.

Pamiętaj, pedały są L i R, oba przykręca sie w kierunku jazdy.

Damper ustaw zgodnie z aplikacją Rockshoxa - Trailhead. W niej podasz numer seryjny dampera, swoje parametry i otrzymasz ustawienie.

Amortyzator zgodnie z wskazaniami producenta. Jesli rebound nie będzie okreslony, to ustaw w połowie skali.

Opony pompujesz wyższym cisnieniem niż XC, spokojnie 1.8 bara. 

Opublikowano

Dodam, że Focus dodaje w zestawie prosty klucz dynamometryczny i warto go użyć, szczególnie tam, gdzie dokręcamy coś z karbonu (np. zacisk sztycy).

Zachęcam też to zainstalowania na telefonie aplikacji Fazua i pobawienia się trybami - ja osłabiłem tryb najsłabszy (max z 120 na 103W), żeby zwiększyć zasięg i zmieniłem środkowy, żeby moc łagodniej przyrastała i była liniowo zależna od pedałowania. ale sięgała wyżej, co mi pomogło na trudnych, kamienistych podjazdach. Ale każdy może mieć inne preferencje. Dodatkowo będziesz miał zapis wycieczek i sporo informacji .

image.thumb.png.c5f12ad388f990ede904506867f2d62e.png

Opublikowano

@Wojcio dzięki! Fajnie mieć na forum kogoś kto ma ten sam/podobny rower :) 

Dobrze że napisałeś o kluczu bo już chciałem zamawiać na allegro! Tam z tego co wiem to tylko zacisk sztycy i może śruby do mocowania koszyka na bidon trzeba nim przykręcać. Nic więcej poza ramą nie jest chyba z karbonu. 

A swoją drogą jak klucz do komory bateri się trzyma że go jeszcze nie zgubiłeś?

A co do motoru chciałbym ustawić go tak, żeby odczycie było takie jakbym jechał na lekkim analogu 😊

A jeśli mogę zapytać: ile ważysz? Bo to ma wpływ na to ile faktycznie motor tak ustawiony jak pokazałaś Ci pomaga.

Opublikowano
7 minut temu, Bonnum napisał(a):

Fajnie mieć na forum kogoś kto ma ten sam/podobny rower 🙂

Tym się różnią mężczyźni od kobiet - my się cieszymy jak przyjdziemy na imprezę tak samo ubrani, czy jak mamy taki sam rower a kobiety... 😁

Opublikowano

Klucz się trzyma świetnie - na razie nie widzę ryzyka.

Co do ustawień, to właśnie sobie mierzyłem FTP na trenażerze, coby przez ustawienia silnika wyrównać moce z żoną (też Jam) i córką (na analogu ale ta ma moc).

Waga 71kg - ten podstawowy tryb daje mi przyjemny, ale nie pozbawiony wysiłku podjazd typu szutrówka na Szyndzielnię - według roweru ja daję 160W, rower dorzuca 100 i się jedzie. Ten drugi tryb (niebieski) to na "niemożliwe" podjazdy, a tryb czerwony to tak jakby burza się zaczynała :). Wyszło mi, że na trudne podjazdy za szybki przyrost mocy zmniejsza kontrolę, utrudnia ruszanie. 

Fazua nie ma takiego kopyta jak Bosh Gen5, ale daje bardzo fajne wsparcie. Przed zakupem testowałem rowery z napędami Bosch, Yamaha i TQ. Nie zawsze miałem dostęp do ustawień. Yamaha bardzo mi się nie podobała (brutalna), Bosch siła ale fajny. TQ - najbardziej podobny, ale wyraźnie słabszy i w jednym z rowerów wariował.

Opublikowano

Te +130 watów to jest ogromnie dużo. I to w wartosciach bezwzględnych i w samej mechanice pedałowania - bo zamiast "przepychać" korbę w trudniejszych momentach, mozesz utrzymać stałą, wyższą kadencję. Wyższa kadencja to mniejsze obciążenie dla ciała i minimalizacja bujania zawieszenia - jeśli w ogóle występuje