jajacek Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego @Bonnum Ja sądzę że w fullach Speca to raczej XL dla Ciebie. Na L będziesz miał sztycę wysuniętą na granicy zakresu lub poza poza zakres i długi mostek. Zalecenia producenta są takie: Ja mając dość długi przekrok jak na mój wzrost, ok. 85 przy 175 wzrostu i długie łapy 182 cm, lepiej się czuję na L. A jeździłem parę lat i na M i na L. I sądzę że przy tych proporcjach u Ciebie będzie to samo. Chyba że masz rączki jak Tyranozaurus Rex 🙂
Bonnum Opublikowano 19 Lutego Autor Opublikowano 19 Lutego 38 minut temu, Pepe75 napisał(a): M-kę na 175cm, ale jeździłem po sklepie też i na L-ce i długo biłem się z myślami który lepszy. O to super! A mógłbym Cię poprosić żebyś zmierzył odległość górnej powierzchni siodła od osi suportu w max wyciągnięciu sztycy, a także wysokość gripów od ziemi i odległość nosa siodła od gripów? Tych wymiarów nigdy nie podają a ja zawsze muszę mocno kombinować z ustawieniami roweru. Zresztą i tak od razu wymienić będę musiał mostek i może również kierowcę na taką z większym wznosem, dlatego ciut za mały rozmiar muszę wybrać, ale taki żeby dało się tak mocno sztycę podnieść jak potrzebuję - stąd moja prośba. 34 minuty temu, Veriv napisał(a): Super, bardzo fajne 🙂 Wiesz co, na takie cuda to full XC to niezbyt. Maleńki damper (o bardzo małej pojemności cieplnej) taki jest stosowany w rowerze XC będzie się grzał na takich pumptrackowych hopeczkach i wszystkie śruby zawieszenia, łożyska to niezbyt się polubią z przeciężaniami na trasie. Ostatecznie też kosztuje to więcej energii bo będziesz ściskał damper do granic zakresu, nawet zablokowany (chyba że go na prawde mocno napompujesz) Hmmm. Serio? To co wg Ciebie powinienem wziąć biorąc pod uwagę to że do tych singli jednak kawałek muszę podjechać? 12 minut temu, jajacek napisał(a): @Bonnum Ja sądzę że w fullach Speca to raczej XL dla Ciebie. Na L będziesz miał sztycę wysuniętą na granicy zakresu lub poza poza zakres i długi mostek. Zalecenia producenta są takie: Ja mając dość długi przekrok jak na mój wzrost, ok. 85 przy 175 wzrostu i długie łapy 182 cm, lepiej się czuję na L. A jeździłem parę lat i na M i na L. I sądzę że przy tych proporcjach u Ciebie będzie to samo. Chyba że masz rączki jak Tyranozaurus Rex 🙂 No z tym niestety zawsze mam spory problem z uwagi na problemy z plecami. Full ma też na celu zwiększenie komfortu i zmniejszenie wstrząsów w odcinku lędźwiowym kręgosłupa zgodnie z zaleceniami mojego fizjoterapeuty. Czy tu wybór/rodzaj/marka dumpera ma znaczenie? Fox z tyłu też tak wybiera liście jak z przodu?
Veriv Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego Ciężka sprawa. Na takie trasy to najlepsze by było coś z pogranicza roweru trailowego, roweru dirtowego. Na dojazdy dirtowka/trail nadaje sie bardzo słabo. Myśle ze musisz pozostać przy nowym XC, z dobrą gwarancją. Jeśli chodzi o dampery afeeling z jazdy, wybieranie- dampery zazwyczaj działają bardzo dobrze, nawet te podstawowe, bo są mocniej dociążone masą - na tyle roweru jest więcej masy niż z przodu. Z jakiegoś powodu dociążone amortyzatory działają lepiej. Upraszczając różnice między damperami, "lepsze" modele są w stanie zachować to bardzo dobre początkowe działanie także pod znacznie większym, czy raczej większym i bardziej długotrwałym obciążeniem.
Pepe75 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 15 minut temu, Bonnum napisał(a): O to super! A mógłbym Cię poprosić żebyś zmierzył odległość górnej powierzchni siodła od osi suportu w max wyciągnięciu sztycy, a także wysokość gripów od ziemi i odległość nosa siodła od gripów? Tych wymiarów nigdy nie podają a ja zawsze muszę mocno kombinować z ustawieniami roweru. Zresztą i tak od razu wymienić będę musiał mostek i może również kierowcę na taką z większym wznosem, dlatego ciut za mały rozmiar muszę wybrać, ale taki żeby dało się tak mocno sztycę podnieść jak potrzebuję - stąd moja prośba. Nie ma problemu, tylko na co Tobie wymiary M-ki ? Od osi suportu do powierzchni górnej siodełka max 73cm, tak jest teraz na zdjęciu i brakuje mi 1cm. Dropper w M-kach ma skok 120/125mm. Będę prawdopodobnie musiał zmienić na dłuższy. L-ki i XL-ki mają skok 150mm. Górna płaszczyzna gripów to ok 105cm od ziemi. Od nosa siodełka do mniej więcej osi gripu ~58,5cm (ale siodełko speca jest krótkie) Od osi jarzemka sztycy do osi gripu ~69cm
sl66 Opublikowano 19 Lutego Opublikowano 19 Lutego 9 godzin temu, Veriv napisał(a): Nie wiem szczerze czy te same potrzeby wypalą w praktyce, bo jazda 20km asfaltem by dojechać pod single, upalanie na singlach i potem powrót 20km to już jest na prawde solidne wyzwanie Zgadzam się, miałem przez rok hardtaila xc i kompletnie mi się nie sprawdził w takiej roli. Nie mam singli w pobliżu, za każdym razem jak miałem dojeżdżać na nie 20km w jedną stronę, to... po kilku razach odechciało mi się i przy wyjściu na rower wybierałem gravela (nie na single), a mtb się pozbyłem.
Bonnum Opublikowano 19 Lutego Autor Opublikowano 19 Lutego @Pepe75 bardzo dziękuję! Zależało mi właśnie na pomiarze Mki bo w Lke się wpasowuje tylko jestem na niej zbyt pochylony. U mnie gripy są ok 110cm nad ziemią ale tylko dlatego że mostek mocno na plus (jak na zdjęciu). U Ciebie 105, więc mostek na plus poprawi ten problem. 53cm od nosa siodła do osi gripów, a 67cm od osi jarzemka sztycy do osi gripu (te dwa pomiary są wprawdzie trochę bez sensu, ale dają obraz "na oko" więc reach nie jest aż taki koszmarny jak by to wychodziło z suchych danych na stronie producenta. Góra siodła ok 75cm od osi suportu (nie wiem czy kąt rury podsiodłowej gra tu jakąś rolę) i 92cm od powierzchni pedału (do tej wartości zawsze ustawiam wysokość siodełka). U Ciebie jest 73, do tego ja mam korby 175 a Ty zdaję się 170, więc brakuje ok 3cm. To niewiele sztyca 5cm dłuższa i będzie dobrze.
jajacek Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego @Bonnum Jeszcze jest taka opcja: Specialized Epic Comp Evo 29" 2019 XL 1x12 (XT, XC Trail, Full, Recon) Radom • OLX.pl Zmiana amora na lepszy i jesteś tanio w grze. Żeby to był mój rozmiar to chyba bym się skusił. Rower wygląda na totalnie niezniszczony.
Bonnum Opublikowano 20 Lutego Autor Opublikowano 20 Lutego 3 godziny temu, jajacek napisał(a): @Bonnum Jeszcze jest taka opcja: Specialized Epic Comp Evo 29" 2019 XL 1x12 (XT, XC Trail, Full, Recon) Radom • OLX.pl Zmiana amora na lepszy i jesteś tanio w grze. Żeby to był mój rozmiar to chyba bym się skusił. Rower wygląda na totalnie niezniszczony. Fajny, ale tak jak pisałem XL jest za duży, wziąłem od kolegi xl i nie dało się na tym jeździć, przez problemy z plecami i biodrem. Starość nie radość. Powinienem wziąć L, która pasuje pod moje wymiary "optymalnie" jednak jeszcze lepiej byłoby wbić się jakoś w M bo łatwiej podnieść przód niż go skrócić, a dodatkowo M ma ramiona korby 170mm co jest dla mnie sweet spotem między zbyt krótkimi korbami, a otwarciem biodra. 21 godzin temu, sl66 napisał(a): Zgadzam się, miałem przez rok hardtaila xc i kompletnie mi się nie sprawdził w takiej roli. Nie mam singli w pobliżu, za każdym razem jak miałem dojeżdżać na nie 20km w jedną stronę, to... po kilku razach odechciało mi się i przy wyjściu na rower wybierałem gravela (nie na single), a mtb się pozbyłem. Te 20km to jak jeździłem na rundkę HT, wtedy single były po prostu takim "coffy break" na mojej 40km trasie. Ot zjechać dwa razy i do domu. Jak będę jechał najkrótszą możliwą drogą to pewnie parę km się zerwie z tego dystansu. Przyznam że rozważałem też full elektryka tyle że w bieda wersji, ale zdecydowałem że na to jeszcze przyjdzie czas ;) 23 godziny temu, Veriv napisał(a): Ciężka sprawa. Na takie trasy to najlepsze by było coś z pogranicza roweru trailowego, roweru dirtowego. Na dojazdy dirtowka/trail nadaje sie bardzo słabo. Myśle ze musisz pozostać przy nowym XC, z dobrą gwarancją. Jeśli chodzi o dampery afeeling z jazdy, wybieranie- dampery zazwyczaj działają bardzo dobrze, nawet te podstawowe, bo są mocniej dociążone masą - na tyle roweru jest więcej masy niż z przodu. Z jakiegoś powodu dociążone amortyzatory działają lepiej. Upraszczając różnice między damperami, "lepsze" modele są w stanie zachować to bardzo dobre początkowe działanie także pod znacznie większym, czy raczej większym i bardziej długotrwałym obciążeniem. Myślałem też nad trailem, ale jednak u mnie zawsze będzie przewaga dróg (raczej leśnych) nad singlami.. asfaltu jak mogę to unikam. Czy coś mógłbyś takiego polecić? Czy jednak trzymać się XC? Na jakie jeszcze modele fulli XC zwrócić uwagę poza specami ch? +Skąd taka duża różnica w wadze? https://bikepark24.pl/Rower-Specialized-Chisel-Comp-Satin-Metallic-Deep-Lake-Gloss-White.html https://bikepark24.pl/Rower-Specialized-Chisel-Gloss-Maroon-White.html @jajacek tu jest porównywanie wymiarów roweru na którym najlepiej się czuję ze specami i attentionem z 2024r.
Pepe75 Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego @Bonnum różnica w wadze pewnie głównie przez różne amortyzatory Z tego co na szybko znalazłem to Cube Analog 2017 19" ma fabrycznie mostek 90mm. Czyli TTe 590mm + 90mm = 680mm. Attention TTe 615mm + mostek 60mm = 675mm Chisel full L-ka ma TTe 634mm + mostek 60mm = 694mm (Chisel M-ka 662mm) Chisel M-ka na mój gust dla Ciebie za krótka będzie, chyba że w Analogu masz krótszy mostek.
Veriv Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Ja bym sie trzymał XC, dojeżdżanie rowerem trailowym po 20km drogami leśnymi byloby po prostu mało przyjemne. Nie mam niestety żadnego modelu na oku który byłby szczególnie warty polecenia. Miałem tylko jednego fulla xc i nie testowałem dłużej innych. Mysle jednsk ze wiekszośc nowych rowerów spełni oczekiwania, te rowery po prostu mają już dopracowane konstrukcje zawieszeń które działają. To nie to co dekadę temu. Teraz mozna sobie nawet pooglądac jak dzialają poszczególne ramy w ogólnodostępnych narzędziach A ten pomysł z elektrykiem wcale nie jest taki zły. Są ebike typu SL, lekkie elektryki które zapewniają bardzo naturalne, analogowe wrażenia z jazdy a zapieprzają jak wściekłe. Suma summarum moze sie okazac ze bedziesz jezdzić więcej. Nie namawiam, choć z Rudy to Ty moze nawet poniżej godziny dolecisz do Bielska autem. Elektrykiem moglbys zjechać beskidy
jajacek Opublikowano 20 Lutego Opublikowano 20 Lutego Fakt że się przejechałem raz czy dwa na takim SL i był zajebisty. Ale miał gigantyczną wadę. Baterię na ok. 50 km. Teraz pewnie są większe. Miał 300 coś Wh.
Bonnum Opublikowano 21 Lutego Autor Opublikowano 21 Lutego @Veriv @jajacek co to jest SL? Macie może pod ręką jakieś konkretne przykłady? Z tego co widzę to emtb w wadze ok 20km. Odchudzenie głównie baterii, mocy i zasięgu. Kuszące, nie powiem, tylko o jakim budżecie tu mówimy? @Pepe75 aż 1kg różnicy na amortyzatorze powietrznym? Ty masz ten wyższy model z sidem? Mostek mam 90mm ale nie oryginalny tylko taki mocno na plus, o ile pamiętam+40stopni jak na zdjęciu, więc w poziomie jest teraz jakieś 30mm krótszy niż w oryginalnej specyfikacji.
Pepe75 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego Tak, mam wyższy model - granatowy ze zdjęcia 😉 i z linka kilka postów wyżej. Główna różnica wagowa na amortyzatorze, pomniejsza pewnie na napędzie.
Greg29 Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego 28 minut temu, Bonnum napisał(a): co to jest SL? Elektryczne mtb (eMTB) SL to rowery z lżejszym/słabszym silnikiem i lżejszym/mniejszym akumulatorem (tzw. „SL” od „super light”) i w efekcie z masą na poziomie 20 kg lub mniej i zasięgiem też nie piwalającym (w zależności od trybu 50-80 km, chyba w jakimś modelu Spec chwali się zasięgiem około 120 km).
Veriv Opublikowano 21 Lutego Opublikowano 21 Lutego https://www.centrumrowerowe.pl/rower-elektryczny-haibike-lyke-cf-10-pd33834/?v_Id=192651&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=20010157083&gclid=CjwKCAiAzOXMBhASEiwAe14SaZ0Xt15IfKCBA26WZPvb5CKFEVu5AhPQn6CqgABCgRFSdgeNINV4OBoCB1sQAvD_BwE Tu mam taki fajny przykład, ktory szczerze mnie oczarował jak nim jezdziłem. Jesli bateria 430watogodzin miałaby starczyc na ledwie 80km, to mozna sobie zadać pytanie kiedy ostatni raz zrobiłes/zrobiłas 80km na w terenie
Rekomendowane odpowiedzi