krix Opublikowano 25 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Poderwałem się znowu do wybrania jakiegoś roweru. Na placu boju zostały trzy modele. Upieram się przy pomyśle, żeby zrobić napęd 2x. Zrobiłem kwerendę, czy da się zamontować blat z przodu w tych rowerach. Smętek mię ogarnął. 1. Radon Jealous AL - odpowiedź z BOK bike-discount, że: " nie, nie ma możliwości przerzutki z przodu". Trudno, godzę się z tym faktem. 2. Rockrider EXPL 540 - Pan na infolinii powiedział właśnie, że nie da się zamontować z przodu przerzutki, jedynie zmieniać blaty. Tego się nie spodziewałem... 3. I teraz największy smuteczek ( bo na OLX pojawiają się te rowery w miarę nowe po zeszłorocznym szale wykupienia zapasu z bikeinn) - Specialized Chisel. Odpowiedź od polskiego przedstawiciela: Niestety nie ma takiej możliwości. Pasować będą jedynie tarcze 28-36. Starsze modele miały taką możliwość Czy to oznacza, że nie ma przyzwoitego MTB ze sztywnymi osiami, gdzie można wbombić samemu napęd 2x ? @mike21 masz jakieś doświadczenia z tym tematem? @jajacek Może ktoś jednak jakoś przerabiał nowego Chisela na 2x? Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Indiana / Torpado Storm. Torpado jedynie zmieniło malaturę i z X8 wyleciała przednia przerzutka, ale rama chyba bez zmian. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Podwozie hiszpańskiego Chisela. Sam się zastanawiałem czy może jednak się da… Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Z nowych konstrukcji ze sztywnymi osiami to Cannondale Trail ma możliwość montażu przedniej przerzutki. https://www.greenbike.pl/rower-gorski-damski-cannondale-trail-sl-3-29-p-6965.html Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego W Chisel 2018-2019 przednia przerzutka była montowana mocowania, mocowanego do koszyka bidonu. Nie wiem czy da się tak zamontować w nowym. Natomiast linka musi mieć jakieś prowadzenie idąc do przerzutki. Z przyzwoitych rowerów to rama Merida Big Nine Limited umożliwiała montaż napędów 2x i 1x. Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Przecież starczy uzyc przerzutki mocowanej na obejmę? https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-xt-fd-t8000-pd3324/?v_Id=102522&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA8fW9BhC8ARIsACwHqYqi2rZRwxosKDbmCnQqrXcJlZIiDORZEyQ0pTN5OvqrHMdQ1pt8iu0aAtI9EALw_wcB Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 43 minuty temu, Veriv napisał(a): Przecież starczy uzyc przerzutki mocowanej na obejmę? https://www.centrumrowerowe.pl/przerzutka-przednia-shimano-deore-xt-fd-t8000-pd3324/?v_Id=102522&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQiA8fW9BhC8ARIsACwHqYqi2rZRwxosKDbmCnQqrXcJlZIiDORZEyQ0pTN5OvqrHMdQ1pt8iu0aAtI9EALw_wcB ale podlinkowana przez Ciebie ma linię łańcucha 50mm - wiesz może czy pójdzie z korbą boost i linią 52mm ? bo chyba wszystkie nowe mtb pod linię łańcucha 52mm są sideswing (?) - ale żeby to sensownie wyglądało to trzeba mieć otwór w dolnej rurze na linkę ewentualnie są takie obejmy https://problemsolversbike.com/products/direct-mount-adapter?pr_prod_strat=e5_desc&pr_rec_id=d61718a09&pr_rec_pid=8274433147187&pr_ref_pid=8274410373427&pr_seq=uniform Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego A co z "ostatnim Mohikaninem" wśród rowerów mtb z napędem 2xx i sztywnymi osiami czyli Meridą Big Nine 500 Lite albo 300 Lite? Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 25 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2 godziny temu, Pepe75 napisał(a): chyba wszystkie nowe mtb pod linię łańcucha 52mm są sideswing (?) - ale żeby to sensownie wyglądało to trzeba mieć otwór w dolnej rurze na linkę Tak czułem, że trzeba kombinować. 1 godzinę temu, Greg29 napisał(a): co z "ostatnim Mohikaninem" wśród rowerów mtb z napędem 2xx i sztywnymi osiami czyli Meridą Big Nine 500 Lite albo 300 Lite? Zinwestyguję, rama trochę muzealna, ale mi to może nie przeszkadzać Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 25 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Wrócę na chwilę do Rockridera Expl 540. Podekscytowała mnie odpowiedź mailowa. Zupełnie inna od tej telefonicznej z Decathlonu. No i kto ma rację? "Dzień dobry. Teoretycznie jest taka możliwość, jednak wymagałoby to sporych modyfikacji, do wymiany kaseta, mechanizm korbowy, dołożenie przedniej przerzutki w wspomnianym systemie side swing. Dodatkowo max co uzyskamy to max zębatkę z przodu 36t, więc pytanie czy jest to gra warta świeczki. Sugerowałobym przekalkulowanie sobie wszystkich przełożeń czy na pewno uzyska pan dużą różnicę, bo współczynnik ratio na poszczególnych przełożeniach może się minimalnie różnić. Jeśli powodem tego pytania jest brak większej zębatki, to informacyjnie do roweru mieści się zębatka max 34t w narrowide. Pozdrawiam" Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Problemy są 4: - linia łańcucha - mocowanie (często rura podsiodłowa jest tu gięta ze względu na zmniejszony chainstay) - kąt rury w miejscu mocowania i konflikt klatki przerzutki z rurką łańcuchową - prowadzenie linki Weź też pod uwagę, że do sztywnej osi musisz mieć adapter do przyczepki i nie zawsze da się to pożenić z ramą. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Godzinę temu, krix napisał(a): Tak czułem, że trzeba kombinować. Bez kombinacji, a co do tylnej sztywnej osi i problemów z przyczepką o których wspomniał @mike21 to @Oskarr miał jakiś patent bo ciąga przyczepkę z psem. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 25 Lutego Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego Tak, Cannondale Trail ma mocowanie, widzę. Czyli kabel nie podchodzi od dołu tylko z boku musi podejść. Ta rama ma fajną pozostałość po czasach świetności, jak karbonowy Cube Reaction C:62 ;) Co do przyczepki, to są po prostu adaptery - sztywne ośki, z jednej strony wystające z boku roweru i tam mocuje się hak do przyczepki.Zakładam, że sztywne ośki mają standardowy gwint i podejdzie każda do każdej ramy. Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 20 minut temu, krix napisał(a): Co do przyczepki, to są po prostu adaptery - sztywne ośki, z jednej strony wystające z boku roweru i tam mocuje się hak do przyczepki. Zakładam, że sztywne ośki mają standardowy gwint i podejdzie każda do każdej ramy. To nie jest takie proste - trzeba dobrać dwa parametry adaptery, szerokość osi i gęstość uzwojenia gwintu. Ja jak dobierałem ośkę-adapter do Rockridera Race 700 z pomocą sklepu (wysyłałemim zdjecia), w pierwszej kolejności dostałem niepasującą oś. Problemem było właśnie niekompatybilne uzwojenie gwintu. Z tego co pamiętam z rozmowy, są 3 najbardziej popularne uzwojenia. Jak coś, mogę wrzucić zdjęcie jaki dokładnie adapter pasuje do Race 700. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 25 Lutego Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 27 minut temu, sl66 napisał(a): Z tego co pamiętam z rozmowy, są 3 najbardziej popularne uzwojenia I to jest dla mnie niezrozumiałe, dlaczego nie może być jednego standardu gwintu, jak w zwykłych śrubach tylko każdy producent po swojemu, żeby przypadkiem ktoś inny nie robił tańszych zamienników. I tylko my, użytkownicy na tym cierpimy bo jak "popsujesz" se ośkę nie pójdziesz do pierwszego lepszego rowerowego i nie kupisz tylko musisz zamawiać i jeszcze wiedzieć jaka gęstość gwintu. Miałem tak kiedyś ze śrubami do bagażnika rowerowego dachowego Thule - gdzieś zgubiłem śruby, miałem nakrętki, które okazało się, że mają wąski (czy gęsty) gwint i specjalnie musiałem kupować śruby Thule za jakieś chore pieniądze bo nie mogłem użyć zwykłych Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi