Skocz do zawartości

Opony do gravelowe w rozmiarze 36-38

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Sprawa wygląda tak- od kiedy mam Specialized Roubaix SL8, trochę nie chce mi sie jeździć na Meridzie Silex 1 (czyli jest dokładnie tak, jak przewidział to @jajacek 🙂). Roubaix jest lepszy w każdym względzie - jest szybszy, porównywalnie komfortowy, ma dla mnie też wygodniejszą (mimo że bardziej pochyloną) pozycję. Na Roubaix mam fabryczne opony szosowe S-Works Mondo 32mm. To są dość pancerne opony all-season. Ze względu na moje preferencje (oraz na bezpieczeństwo- ostatnio w Gassach był wypadek śmiertelny) używam ich nie tylko na asfalcie, ale też w lekkim terenie (Las Kabacki, szutry, drogi gruntowe). W zasadzie jeżdżę wszędzie tam, gdzie kiedyś jeździłem Silexem. Co ciekawe, na 32mm Mondo odczuwam podobny komfort co na 40mm oponach w Silexie - jednak w Roubaix FutureShock, karbonowa sztyca Pave i karbonowa rama robią robotę. Myślę o zmianie opon w Roubaix, na szersze, ale nie z powodu braku komfortu,  tylko trakcji, której na szosowych Mondo czasami mi brakuje - na kamieniach czy okazjonalnym piachu muszę jechać zdecydowanie ostrożniej niż na Tufo Thundero HD 40, które mam w Silexie. Zgodnie z instrukcją, do Roubaix mogę wsadzić opony do 38c i nie chcę tego limitu przekraczać.

Jakie macie doświadczenia z oponami gravelowymi z przedzialu 36-38c? Czy Thundero 36 są dużo wolniejsze niż typowe opony szosowe? Co ciekawe, według  Bicycle Rolling Resistance, Thundero 36 mają mniejsze opory toczenia niż te Mondo. Ale nie do końca chce mi sie wierzyć, ze realnie na asfalcie takie Thundero 36 będą szybsze niż Mondo 32 (uwzględniając też opór aerodynamiczny). Co byście wybrali na moim miejscu? Thundero 36? Specialized Pathfindery 38? A moze Hutchinson Caracal Allroad 35  albo Schwalbe G1 RS Pro 35?

A może potencjalna zmiana ze slicków 32 na lekki bieżnik gravelowy 36-38 niewiele tu zmieni (spotkałem się też z taką opinią) i lepiej po prostu jeździć na Mondo 32 i dopracować technikę?

@liftlodz, jakie są Twoje doświadczenia w odczuciach prędkości oraz trakcji na szosie all-road na oponach szosowych vs gravelowych?

Wklejam dwa zdjęcia terenu, gdzie już czuję na Mondo ograniczenia z powodu braku trakcji (zwłaszcza na tym drugim przykładzie).
image.thumb.png.6fb01234fb6eca7a54854dda9a8a3ae2.png    image.thumb.png.8e2f813cc3877d01d944230685ff3e8b.png

Opublikowano

Na takie drogi zdecydowanie opony gravelowe.
Nie ma się co oszukiwać, na gładkim asfalcie będzie wolniej, na popękanym już będzie bardzo podobnie.
Ja jeżdżę na Caracal race na tyle i Thundero nas przodzie.
Thundero 40mm na moich kołach o wewnętrznej szerokości obręczy 23 mm ma 38mm szerokości, Caracal - 40mm.
Na drugim zestawie kół mam Continental GP 5000As - to pancerna opona na cały rok.
Jeżdżę na mleku.