Skocz do zawartości

Lekki Full 29" w okolicy 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sugeruję wymienić wszystkie śruby podsiodłówki, mostka i kierownicy na torx dobrej jakości. Robię to w każdym rowerze. I wszystkie z nich przykręcać kluczem dynamometrycznym. W przypadku gleby mają się przekręcić żeby rama nie pękła.

Opublikowano
59 minut temu, jajacek napisał(a):

Sugeruję wymienić wszystkie śruby podsiodłówki, mostka i kierownicy na torx dobrej jakości. Robię to w każdym rowerze. I wszystkie z nich przykręcać kluczem dynamometrycznym. W przypadku gleby mają się przekręcić żeby rama nie pękła.

a jakie polecasz śruby ?

Opublikowano

Ja mam co prawda jakieś z Ali ale ci co się znają na śrubach podawali że w metalowym są różnej jakości i dobre idzie kupić. Imbusowych już w tych miejscach nie używam bo wszystkie się wyrabiają bez względu na to jakie klucze się używa.

Opublikowano
5 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Tym się różnią mężczyźni od kobiet - my się cieszymy jak przyjdziemy na imprezę tak samo ubrani, czy jak mamy taki sam rower a kobiety... 😁

Dokładnie tak jest 😆 😆 😆 

4 godziny temu, Wojcio napisał(a):

Klucz się trzyma świetnie - na razie nie widzę ryzyka

Ale jak to działa? Magnes to jest czy co go trzyma na miejscu?

3 godziny temu, Veriv napisał(a):

Te +130 watów to jest ogromnie dużo. I to w wartosciach bezwzględnych i w samej mechanice pedałowania - bo zamiast "przepychać" korbę w trudniejszych momentach, mozesz utrzymać stałą, wyższą kadencję. Wyższa kadencja to mniejsze obciążenie dla ciała i minimalizacja bujania zawieszenia - jeśli w ogóle występuje

Tak, to na pewno. Ale skąd wziąłeś wartość 130?

Opublikowano

Błąd. Widze ze zakres wsparcia wyrażony w watach to 70-120 dla trybu eco, nie 70-130.

Liczyłem sobie zakresy wsparcia silników dla różnych modeli silników ebike dla zadanej mocy generowanej przez kolarza.

Opublikowano

@Bonnum na czucie kluczyk trzyma i magnes i wewnętrzny o-ring albo inna gumka, który redukuje wibracje.

@Veriv Omawiany tu napęd Fazua ma dla każdego trybu możliwość ustalenie zarówno stosunku mocy kolarza do silnika jak i maksimum mocy silnika. Np. ustawiasz, że do 100W jest 1:1 (albo inaczej) ale powyżej 100W silnik więcej już nie daje - trzyma 100. Ja jeżdżę z kadencją 80 i więcej. Te waty to się przydają jak jest 20% po kamieniach.

@Bonnum Nie wiem czy wiesz, ale Fazua ma jeszcze tryb boost - po przytrzymaniu dźwigni przez 3s w każdym trybie dostajesz 450W ale przez krótki czas (nie pamiętam - chyba 30s) - to pozwala pokonać jakieś bardzo trudne miejsca. 

Opublikowano

@Wojcio dzięki raz jeszcze! Tak o opcji boost sprzedawca w Częstochowie wiedział 😆 Może trzeba było podjechać do Bielska tam gdzie Ty kupowałeś, bo też mam nie tak daleko, ale wolałem Częstochowę bo mam tam rodzinę więc częściej i łatwiej byłoby ogarniać serwis i ewentualną reklamację.

Kurcze, nie mogę się już doczekać roweru 

Opublikowano
2 godziny temu, Veriv napisał(a):

Nie dziwie sie 🙂 to moze czas na ubranie? Czy sie z tymi wydatkami teraz wstrzymujesz. Dalej są konkret przeceny

Kusisz 😆 masz jakieś większe przeceny na oku?

Opublikowano

hej podawałem przykłady rzeczy któe testowałem i byłem zadowolony, na poprzedniej stronie. Dodać moge jeszcze te, lekkie ochraniacze kolan, które nieźle działają:

https://4-bike.pl/product/ochraniacze-na-kolana-g-form-pro-x3-knee-guard-black-black-m?gad_source=1&gad_campaignid=22784365346&gbraid=0AAAAAB-G_1iPbOHcrJPkTf3vmCnimUmeT&gclid=CjwKCAiAzZ_NBhAEEiwAMtqKyxQch9huKddkXY-rX1gMCEN_OzvJDOaBrVfTjULLt_0bC1vq4FrtPxoCGYoQAvD_BwE

Ochraniacze raczej pod XC, pod pedałowanie. Zawsze lepsze to niż nic, choć te widze nie są w promocyjnej cenie. Te które wrzucałem wcześniej, też dobre do podjeżdżania były za 160zł.

Osobiscie staram sie też jezdzić w buzerze, Mam dwa,  na podjeżdżanie mam:

https://www.24mx.pl/product/ochraniacz-klatki-piersiowej-leatt-3df-airfit-evo-lite-v26_pid-PM-5405716 Kupiłem za 500zł

Jezdziłem wcześniej w Fox Raceframe Impact SB 3do - też był super. Przy czym buzer to nie jest konieczność, to dodatkowy poziom ochrony, który mozna rozważyć z czasem. 

Kask i ochraniacze na kolana to na prawde jednak niezbędne minimum. Inaczej to musisz pamiętać, ze 601 100 300 to po GOPR. I ochraniacze trzeba dobrać pod siebie, tak jak pisał Szwedacz.

Opublikowano

@Veriv @Wojcio No tak, ale takie rzeczy to jednak trzeba przymierzyć i dobrać pod siebie, więc kupię w sklepie stacjonarnym. 

Swoją drogą na HT jeździłem te single bez ochraniaczy a na FS będę kupował 😆 no ale na FS to będzie jednak zupełnie inna jazda 😈

Opublikowano
7 godzin temu, Veriv napisał(a):

O! Jak się spisują przy dłuższych trasach? Mam z tej serii łokcie i jako lekkie uzupełnienie (tak, jestem optymistą i naiwnie wierzę w odruchy wypracowane przez lata kulanek) spisują się świetnie.

Na górskie ujeby wziąłem Chromag Rifty, które o ile chronią świetnie, to umiarkowanie się spisują jako ochraniacze do agresywniejszej turystyki (raczej kończy się to tym, że podróżują na łydkach pod spodniami i jedynie na konkretniejsze zjazdy je przesuwam na kolana; przyznaję się bez bicia). Dłuższa jazda oznacza ich zapocenie i zawilgocenie (ewentualny deszcz to tylko przyspiesza), a to przy dłuższej jeździe oznacza obcierki na kolanie. Do tego gabaryt jest większy i na kilkudniówce, gdzie musi wejść jeszcze szpej biwakowy i zapas jedzenia, trudniej sobie uzasadnić branie takich ochraniaczy na zapas, jeśli jedynie niewielka część trasy jest ambitniejsza zjazdowo. Na takie wypady kusi mnie właśnie wzięcie czegoś lżejszego, na bardziej śliskim materiale i od ponad pół roku się nad tymi GFormami zastanawiam.

Opublikowano

Juz ich nie mam bo podarłem. Są dość delikatne i imho, nie będą chronic przed ostrymi kamieniami(przed przecięciami). Będą chronić przed energią upadku ograniczając ją, ale nie przetrwają za wiele upadkóe, po prostu spełnią swoje zadanie i wymiana.

Jesli chodzi o komfort to spisywały sie świetnie, czulem sie w nich jakbym miał troche dłuższe spodenki(takie 3/4) na szosę. Jak raz założyłem to nie kusilo by je ściągać, co jest mega praktyczne bo nie bylo ryzyka ze brud dostanie się pod ochraniacze.