Skocz do zawartości

Lekki Full 29" w okolicy 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Veriv bardzo dziękuję za odpowiedź! Na dniach powinno mi się udać podjechać i przymierzyć się do tego roweru. Postaram się też wypożyczyć gdzieś elektryka i zobaczyć jak się na tym jeździ.

@jajacek pamiętasz może na jakim specu sl jeździłeś? Wg danych producenta najlżejszy w ofercie waży prawie 19kg więc niewiele mniej od konkurencji.

@Pepe75 czy ważyłeś może swój rower? Wiesz może ile rzeczywiście waży?

Czytałem Waszą rozmowę na temat elektryków. Bardzo ciekawa lektura. Kusi mnie ta opcja coraz bardziej, głównie z uwagi na to że starzenie daje mi się już we znaki i wcześniej czy później i tak będę musiał kupić elektryka. Pytanie tylko czy to już ten moment, bo elektryk jednak ma też spore minusy głównie wagę (muszę wnosić rower po schodach, na parter ale jednak) oraz cenę i dodatkowe koszty typu dodatkowy serwis hak holowniczy i bagażnik na hak, bo na razie wożę rowery na dachu.

Opublikowano

Testuję tak gdzieś co dwa lata rowery Speca na dniach testowych. Więc testowałem Levo SL i Turbo Levo z ich floty testowej. A co to były za modele pojęcia nie mam. Ale flota testowa nigdy nie zawiera tych z najniższej półki. To są zawsze modele S-Works, Expert, rzadko Comp.

Co do elektryka to trzeba się oczywiście zastanowić czy iść tą drogą czy nie. Ja już podążałem w jej kierunku w miarę jak mi przybywało kilogramów i ubywało zdrowia. Udało mi się odwrócić ten trend. Więc pojeżdżę jeszcze parę lat na analogach. Ewentualnie wypożyczając elektryka w górach, gdzie już na pewno nie jestem w stanie jeździć dużo o własnych siłach.

Opublikowano

Rowerowa logistyka to cieżka sprawa. Dosłownie.

Najwieksze wyzwanie, z tego co napisaleś, widzę w bagazniku rowerowym. Cena haka jest zależna od auta, ale w niektórych jest okropnie drogo. Jak juz masz hak to potrzeba platformy. Moja wisi na scianie w garażu i by ją założyć na auto musze zrobic dosłownie kilka kroków, ale i tak nie jest to przyjemne bo jest duża, nieporęczna i ciężka.

Mam znajomego, który rozwiazał ten problem kupując składana platformę... i po prostu trzyma ją w bagażniku. Po złożeniu zajmuje tyle miejsca co mala walizka i nie zajmuje mu miejsca. Przyznam ze mega sprytne.

https://youtu.be/u9qxmbYFWPA?is=5pZsjqYr2D33uLfZ

Samo wtaszczenie roweru moze tu byc relatywnie najprostsze bo elektryki z reguły mają tryb walk. Wiadomo, są różne schody, różne opony etc - ale mozliwe ze rower sam wjedzie po schodach i trzeba bedzoe tylko lekkp mu pomóc podnoszac przednie koło. Tryb walk sluzy do wytaszczenia rowerów na szczyt w miejscach gdzie nie ma jak wjechać lub nie wolno jechać na rowerze etc.

Opublikowano

Jeszcze jedno, zdalem sobie sprawę, ze przeciez sam wozilem rower na dachu. A mój rower analogowy wazy coś 17kg z cieżkimi oponami i wkładkami. Mój bagaznik dachowy Thule Proride ma 20kg nośności. To może platforma nie jest koniecznością

Opublikowano

@Veriv 20kg na dach to ja z moimi plecami nie będę wrzucał. Nawet obecnie 14kg wrzucam niechętnie i bardzo ostrożnie. W sumie to w górę jest to łatwe, ale w dół jest dużo gorzej. Natomiast platforma z Twojego linku rozwiązuje większość problemów (poza samym kosztem jej zakupu 😉)

Coraz większy sens widzę w elektrycznym fullu o wadze ok 20kg, którym dojadę do singli, polatam na nich trochę i wrócę do domu. Tym bardziej że koszty zakupu są zbliżone do lekkiego analoga. Baterii stracza wg testów na ok 30km jazdy na singlach góra/dół z przewyższeniem 1000m, w około 2 godziny. Ciekawe czy będzie mnie wkurzał dźwięk silnika. 

Liczę więc że u mnie starczy na 40km dojazdu + kilka przejazdów po singlach, lub ok 50km po bardziej płaskim terenie. Wg mojego fizjoterapeuty więcej jak dwie godziny i tak nie powinienem jeździć, więc elektrykiem po prostu zrobię w tym czasie więcej km.

W moim budżecie są w sumie tylko dwie wersji Focusa SL:

19kg wersja XC z SR Suntour Raidon 34 ze skokiem 130mm pełna grupa Shimano Deore M6100, hamulce Magura MT Trail

20kg wersja Trial z DVO Diamond E3, ze skokiem 150mm, Sram nx, manetka sx. Hamulce SRAM DB8

Wydaje mi się że na single lepsza będzie wersja trailowa, skoro i tak silnik zrobi robotę za mnie, ale poprzecie mnie jeśli się mylę!

W dniu 24.02.2026 o 11:37, jajacek napisał(a):

Co do elektryka to trzeba się oczywiście zastanowić czy iść tą drogą czy nie. Ja już podążałem w jej kierunku w miarę jak mi przybywało kilogramów i ubywało zdrowia. Udało mi się odwrócić ten trend. Więc pojeżdżę jeszcze parę lat na analogach. Ewentualnie wypożyczając elektryka w górach, gdzie już na pewno nie jestem w stanie jeździć dużo o własnych siłach.

Myślę że wcześniej czy później i tak trzeba będzie kupić elektryka. Najchętniej kupiłbym teraz lekkiego fulla do 12kg, a za jakiś czas elektryka, ale boję się że nie będę miał luźnych 12k PLN dwa razy w ciągu 10 lat 😆

Martwi mnie jednak awaryjność i koszty z nią związane. W tym momencie czytam właśnie jak to faktycznie jest z tymi silnikami. Bateria na szczęście jest wyjmowana więc to na plus w przypadku jej wymiany. 

Umówiłem już się w sklepie na oglądanie tego Focusa, ponadto elektryk z wypożyczalni będzie dostępny w przyszłym tygodniu więc przed zakupem pojeżdżę sobię na elektrycznym rowerze, niestety nie SL tylko "zwykły" o wadze 25kg. Po tym ostatecznie zdecyduję czy chcę iść w elektryka czy jednak analoga. 

Opublikowano

130mm starczy na wszystkie trasy w Polsce gdzie nie trzeba skakać i będzie lżejsze. Oba rowery wydają sie bardzo uniwersalne. Rozsądek podpowiada 130, serce minimim 150(ale to moje osobiste preferencje).

Mysle ze najwięcej Ci powiedzą własne testy w terenie.

https://youtu.be/_VWJgS8D_Dc?is=vGveKYkhWhrsqrxi

Mysle ze mozesz rzucic okiem na ten kanał. Przyznam ze go nie śledzę jakos za mocno bo kolarstwo romantyczne, w tym e-bike, nie leży w moim obszarze zainteresowań. Ale moze tam byc masa wartościowych informacji.

Opublikowano
W dniu 24.02.2026 o 11:19, Bonnum napisał(a):

@Pepe75 czy ważyłeś może swój rower? Wiesz może ile rzeczywiście waży?

około 12.4kg z pedałami, ale na niefabrycznych kołach

Opublikowano
4 godziny temu, Veriv napisał(a):

130mm starczy na wszystkie trasy w Polsce gdzie nie trzeba skakać i będzie lżejsze. Oba rowery wydają sie bardzo uniwersalne. Rozsądek podpowiada 130, serce minimim 150(ale to moje osobiste preferencje).

Mysle ze mozesz rzucic okiem na ten kanał. Przyznam ze go nie śledzę jakos za mocno bo kolarstwo romantyczne, w tym e-bike, nie leży w moim obszarze zainteresowań. Ale moze tam byc masa wartościowych informacji.

Dzięki! Ale co masz na myśli skakać? Tam w Rudzie są również trasy "hard" ze srogimi dropami, których raczej nigdy spadać nie będę, ale już table top'y chciałbym robić. Na HT troszkę tam powietrza łapałem ale bardzo ostrożnie, na Fullu już bym chciał nie być taki ostrożny 😉

No i nie wiem czy ta różnica kilograma przy masie roweru 20kg ma jakieś znaczenie. Ponadto w tym cięższym można wyjąć baterię i jeździć na 18kg "trail/enduro" - ideał jak jadę z żona 😆 bo tam ponoć nie ma dragu czyli oporów samego silnika jak jedzie się bez prądu 

Jutro przymierzam się do obu.

1 godzinę temu, Pepe75 napisał(a):

Dzięki! Czyli te 12,8kg które podaje producent jest realne. Na jakie koła zmieniłeś? 

Edit: znalazłem masę negatywnych opinii klientów, którzy mają w swoich SL silniki Flazura Fide 60!  No to już wiem skąd takie obniżki. Całą masę awarii ludzie zgłaszają. Wymieniają silniki po parę razy, za każdym razem czekając na nowy silnik miesiącami! Jak działa to jest to super über-silnik, lepszy niż wszystkie inne, no ale rzadko działa. Typowa niemiecka myśl techniczna, coś jak pantera w 2 wś. 😆

Ale dają gwarancję na dwa lata, przy czym po każdej wymianie silnika dostajesz kolejne dwa lata gwarancji... Więc jeszcze nie rezygnuję, bo szansa że padnie dopiero po zakończeniu gwarancji czyli po 2ch latach jest obecnie bardzo niska. Perpetuum mobile silnikowe. Dożywotnia gwarancja wychodzi, tyle że rower przez 2-3mce siedzi w serwisie 😆😆😆😆 

No ale tak na poważnie to już nie wiem czy chcę iść w elektryki. Nie wykluczone że jednak wrócę do tematu zakupu analoga. No ale już jestem umówiony na przymiarki i testy z wypożyczeniem, więc dam znać jak wrażenia. 

Opublikowano
3 godziny temu, Veriv napisał(a):

Dzięki! Ale co masz na myśli skakać? Tam w Rudzie są również trasy "hard" ze srogimi dropami, których raczej nigdy spadać nie będę, ale już table top'y chciałbym robić. Na HT troszkę tam powietrza łapałem ale bardzo ostrożnie, na Fullu już bym chciał nie być taki ostrożny 😉

No i nie wiem czy ta różnica kilograma przy masie roweru 20kg ma jakieś znaczenie. Ponadto w tym cięższym można wyjąć baterię i jeździć na 18kg "trail/enduro" - ideał jak jadę z żona 😆

Jutro przymierzam się do obu.

Godzinę temu, Pepe75 napisał(a):

Dzięki! Czyli te 12,8kg które podaje producent jest realne. Na jakie koła zmieniłeś? 

Edit: znalazłem masę negatywnych opinii klientów, którzy mają w swoich SL silniki Flazura Fide 60! Całą masę awarii ludzie zgłaszają. Wymieniają silniki po parę razy, za każdym razem czekając na nowy silnik miesiącami! Jak działa to jest to super über-silnik, lepszy niż wszystkie inne, no ale rzadko działa. Typowa niemiecka myśl techniczna, coś jak pantera w 2 wś. 😆

Ale dają gwarancję na dwa lata, przy czym po każdej wymianie silnika dostajesz kolejne dwa lata gwarancji... Więc jeszcze nie rezygnuję, bo szansa że padnie dopiero po zakończeniu gwarancji czyli po 2ch latach jest obecnie bardzo niska. Perpetuum mobile silnikowe. Dożywotnia gwarancja wychodzi, tyle że rower przez 2-3mce siedzi w serwisie 😆😆😆😆 

No ale tak na poważnie to już nie wiem czy chcę iść w elektryki. Nie wykluczone że jednak wrócę do tematu zakupu analoga. No ale już jestem umówiony na przymiarki i testy z wypożyczeniem, więc dam znać jak wrażenia. 

Opublikowano
52 minuty temu, Bonnum napisał(a):

Te 12.8kg jest realne bez pedałów jak zwykle.

Karbonowe Ghost, które kiedyś były w promocji w CR.

Opublikowano

Na stoliki full 130mm się nada jak najbardziej. Po prostu większy skok umożliwia by rower zniósł więcej, np przypadkowe przelecenie daleko za stolik i bezproblemowe wylądowanie za stolikiem. To moze przejaskrawiony przykład, ale tak to wygląda w praktyce. 

Na temat awaryjności Fazua, problemów jakichś partii produkcyjnych nie mam jak sie wypowiadać bo sie nie orientuje. Ale faktycznie brzmi to troche śmiesznie. Podchodze do takich info z rezerwą, np sam 3 razy wymieniałem na gwarancji Wahoo Kickr Core. Aż w koncu dostałem nowy egzemplarz który służy mi od kilku lat. Czy to znaczy, ze wahoo się psują, czy że już poprawili i sie nie psują? Nie wiem. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pepe75 napisał(a):

Karbonowe Ghost, które kiedyś były w promocji w CR.

Równo 1500 gramów ważyły te koła. To były koła firmy Rodi składane dla Ghost. 

Opublikowano
2 godziny temu, Bonnum napisał(a):

Ale dają gwarancję na dwa lata, przy czym po każdej wymianie silnika dostajesz kolejne dwa lata gwarancji... Więc jeszcze nie rezygnuję, bo szansa że padnie dopiero po zakończeniu gwarancji czyli po 2ch latach jest obecnie bardzo niska. Perpetuum mobile silnikowe. Dożywotnia gwarancja wychodzi

Ja tak kiedyś miałem z kolbowym ekspresem ciśnieniowym do kawy z Lidla - co roku padała jakaś uszczelka od modułu ciśnieniowego i w ramach gwarancji przysyłali nowy ekspress (wysyłka starego też była na ich koszt), trwało to kilka lat aż kupiłem inny, który działa już chyba z 5 czy więcej lat 😁

Opublikowano

Mi się wiele razy psuły dwa różne Saeco aż przestałem naprawiać i parzę w zaparzarce z Ikei za psie grosze 🙂
Naprawa po gwarancji pół ceny nowego.