sl66 Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Wybaczcie clickbaitowy tytuł, ale raczej mało kto się tego spodziewał ? Dodam, że jest to nowa rama Silexa, nieco bardziej usportowiona niż pierwsza generacja. Niemniej wciąż widać, że to Silex: https://www.globalcyclingnetwork.com/tech/news/did-matej-mohoric-win-gravel-world-championships-on-an-unreleased-merida-bike?fbclid=IwAR21-Am7KGhY_FgK8WdhOalSZkUWmtM-IUySbc8od7Ru8unZQk2pA5iU2JM Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Zwyciężczyni, Katarzyna Niewiadoma, jechała na Canyonie. Chociaż chyba nie miała umowy reklamowej z firmą bo pooklejała ramę tak, żeby nie było widać nazwy marki ? Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 10 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 @sl66 Możecie rozwinąć o co chodzi z tym zamarzaniem piekła? Ten Silex jest jakiś zły czy nie markowy, czy o co chodzi? Nie pytam ze złośliwością, serio pytam. Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 10 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 Chodzi o to, że wiele osób uważa Meridy Silex za dziadkowozy ze względu na rekreacyjną geometrię oraz specyficzny kształt ramy, który tylko potęguje wrażenie rekreacyjności. Niektórzy nazywają ten rower gravelową Multiplą ? Raczej nikt by nie przypuszczał, że można na nim wygrać Gravelowe Mistrzostwa Świata. PS. Cały temat był pisany z przymrużeniem oka i tak go należy traktować ? Odnośnik do komentarza
ernorator Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Ten silex to nawet w sprzedaży nie jest a rama nie jest rekreacyjna ? Odnośnik do komentarza
pandarek Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Merida i dzida! ? Odnośnik do komentarza
damianKr Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Cytat Ten silex to nawet w sprzedaży nie jest a rama nie jest rekreacyjna ? Dokładnie ;). Ten Silex ma się do zwykłego Silexa tak samo ja ten Ford Fiesta do zwykłego Forda Fiesty ;). Chociaż pewnie podobny "usportowiony" model Silexa zapewne pokaże się w sprzedaży. Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 8 minut temu, damianKr napisał(a): Chociaż pewnie podobny "usportowiony" model Silexa zapewne pokaże się w sprzedaży. Generalnie jest już zapowiedziana nowa rama (2-giej generacji) do Silexa, też trochę bardziej usportowiona względem 1-szej generacji. Ale nie wiem czy to jest ta sama, na której jechał Mohoric, czy jeszcze inna. Aż tak w to nie wnikałem ? Odnośnik do komentarza
damianKr Opublikowano 11 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 5 minut temu, sl66 napisał(a): Generalnie jest już zapowiedziana nowa rama (2-giej generacji) do Silexa, też trochę bardziej usportowiona względem 1-szej generacji. Ale nie wiem czy to jest ta sama, na której jechał Mohoric, czy jeszcze inna. Aż tak w to nie wnikałem ? Mnie osobiście się wydaje, że takie zmiany w modelu SIlex nie są potrzebne. Obecny model ma swoje miejsce na rynku, oferuje chyba największy komfort z całej gamy graveli i często jest wybierany przez osoby uprawiające bike packing. Ale cóż, skoro Merida chce nagle usportawiać Silexa, to zapewne model wymaga odświeżenia, żeby podbić sprzedaż. Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano 11 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Też nie jestem pewien, czy taki ruch był potrzebny. Widziałem komentarze (i się z nimi zgadzam), że nowa rama Silexa jest bardzo generyczna, wygląda jak typowy gravel, niczym się nie wyróżnia. Przy poprzedniej generacji przynajmniej od razu było widać, że to Silex. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Wygląda, jakby rama była co najmniej o rozmiar za mała + mostek dobrze ponad 100mm (fabrycznie Silexy chyba mają mostki 80mm). Dzięki temu stack wyszedł mniejszy i nie wygląda jak dziadkowóz ? Z ciekawości sprawdziłem - Matej Mohoric ma 185cm wzrostu. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Zawsze mówiłem że Silex to dobra rama. Niewiadoma ściga się w zespole Canyon-SRAM Racing stąd wybór takiego a nie innego roweru. Pamiętajmy że nikt nie ścigał się raczej na ramach aluminiowych. Kluczowy to był dobór opon na ten wyścig. Alejandro Valverde, niezwiązany obecnie z żadnym sponsorem, miał z przodu Specialized Pathfinder Pro a z tyłu Pirelli Cinturato. Najpopularniejszymi oponami były Specialized Pathfinder i Schwalbe G-One. Część jechała na napędach 1x, część na 2x. Część na szosowych, część na tzw. mullet czyli klamki szosowe, przerzutki i kaseta MTB. Tu galeria techniczna: UCI Gravel World Championships 2023 tech gallery | Unreleased bikes, road bike pedals, semi-slick tyres and hard gears dominate - BikeRadar Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Dzięki za link do technikaliów , Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 14 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 W dniu 10.10.2023 o 13:33, Greg29 napisał(a): Zwyciężczyni, Katarzyna Niewiadoma, jechała na Canyonie. Chociaż chyba nie miała umowy reklamowej z firmą bo pooklejała ramę tak, żeby nie było widać nazwy marki ? Jednak nie pooklejała tego Canyona tylko tak będzie wyglądał - właśnie został zaprezentowany: https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/nowosci_sprzetowe/19735/nowy_canyon_grail_wyscigowy_gravel_2024 Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 19 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2023 @sl66 chciałeś nowego Silexa to masz ?: https://etnh.cc/premiera-nowa-merida-silex-juz-jest/ Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi