Skocz do zawartości

MTB solidny, rekreacyjny, pod przyczepkę

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, Nakama napisał(a):

Gravele co do zasady nie mają amorów, ale też nie są przeznaczone do jazdy w trudniejszym terenie. Zresztą gdyby jazda na nich była tak męcząca, jak tu niektórzy mówią, to mało kto by z nich korzystał. A przecież wielu ludzi robi na nich setki km na ultramaratonach. Trochę tego nie rozumiem, może to kwestia wyćwiczonego ciała ???

To kwestia poziomu akceptowalnego masochizmu 🙂 Dopóki nie było amortyzowanych rowerów MTB to wszyscy jeździli na sztywnych i albo akceptowali że jest cholernie niewygodnie i tak ma być albo tak jak ja, rezygnowali z jazdy w terenie takimi rowerami. Na MTB powróciłem po kilkunastu latach jak zmieniły się ramy z 26 cali na 29 , zmieniła się geometria i dobre amory staniały do akceptowalnego poziomu.

Gravel przejedzie dokładnie taką samą drogę. Jazda nim w terenie innym niż gładki jest niekomfortowa. Dal jednych bardziej, dla drugich mniej. Więc użytkownik może to zaakceptować, zmienić opony na szersze (jeśli rower pozwala, ostatni trend to 2 cale), dołożyć amortyzację lub sprzedać i dać sobie spokój. Cześć ludzi kupuje amortyzowane mostki jak kolega @sl66 na naszym forum czy mój kumpel, ekstremalnie twardy gość jeżdżący ultra po 3000 km i prawie zawsze stojący na podium. Albo kupuje gravela z amorem jak mój drugi kumpel ważący 100 kg, który przeszedł przez mostki i mikro amortyzację i skończył na gravelu z pełnym amorem.

Godzinę temu, Nakama napisał(a):

Zresztą gdyby jazda na nich była tak męcząca, jak tu niektórzy mówią, to mało kto by z nich korzystał. A przecież wielu ludzi robi na nich setki km na ultramaratonach. Trochę tego nie rozumiem, może to kwestia wyćwiczonego ciała ???

Ultramaratonów grawelowych nie jeździ się w terenie, głównie asfalty różnej jakości i szutry w większości też dobrej klasy. Z rzadka trafi się jakiś odcinek bardziej piaszczysty (szczególnie w środku suchego lata) albo błotny (w porze deszczowej), czasem kilka kilometrów po płytach jumbo a czasem jakiś bardziej wymagający singielek ale co do zasady są to małe procenty w porównaniu do całości trasy

6 godzin temu, jajacek napisał(a):

To kwestia poziomu akceptowalnego masochizmu

Cóż, dla mnie robienie ponad 130-150 km tras na mtb, stało się już nieakceptowalnym masochizmem 😅 Po prostu zauważyłem że minimum 50% czasu i tak spędzałem po asfalcie. Z roku na rok stan dróg w moim regionie się poprawia, i są sytuacje że nawet przez las potrafią zrobić nawierzchnię asfaltową. 

8 godzin temu, jajacek napisał(a):

No MTB to jednak do jazdy w terenie sluzy 🙂

Dokładnie tak. Dlatego tak jak pisałem, trzeba zacząć od przemyślenia po jakich terenach się będzie jeździć. Jak dużo terenu średniego i ciężkiego to mtb. Jak głównie teren lekki, mieszane nawierzchnie, ale generalnie równe to gravel. Jak tylko asfalty dobrej i średniej jakości to szosa :)