Skocz do zawartości

MTB solidny, rekreacyjny, pod przyczepkę

Rekomendowane odpowiedzi

43 minuty temu, Nakama napisał(a):

Gravele co do zasady nie mają amorów, ale też nie są przeznaczone do jazdy w trudniejszym terenie. Zresztą gdyby jazda na nich była tak męcząca, jak tu niektórzy mówią, to mało kto by z nich korzystał. A przecież wielu ludzi robi na nich setki km na ultramaratonach. Trochę tego nie rozumiem, może to kwestia wyćwiczonego ciała ???

To kwestia poziomu akceptowalnego masochizmu 🙂 Dopóki nie było amortyzowanych rowerów MTB to wszyscy jeździli na sztywnych i albo akceptowali że jest cholernie niewygodnie i tak ma być albo tak jak ja, rezygnowali z jazdy w terenie takimi rowerami. Na MTB powróciłem po kilkunastu latach jak zmieniły się ramy z 26 cali na 29 , zmieniła się geometria i dobre amory staniały do akceptowalnego poziomu.

Gravel przejedzie dokładnie taką samą drogę. Jazda nim w terenie innym niż gładki jest niekomfortowa. Dal jednych bardziej, dla drugich mniej. Więc użytkownik może to zaakceptować, zmienić opony na szersze (jeśli rower pozwala, ostatni trend to 2 cale), dołożyć amortyzację lub sprzedać i dać sobie spokój. Cześć ludzi kupuje amortyzowane mostki jak kolega @sl66 na naszym forum czy mój kumpel, ekstremalnie twardy gość jeżdżący ultra po 3000 km i prawie zawsze stojący na podium. Albo kupuje gravela z amorem jak mój drugi kumpel ważący 100 kg, który przeszedł przez mostki i mikro amortyzację i skończył na gravelu z pełnym amorem.

Godzinę temu, Nakama napisał(a):

Zresztą gdyby jazda na nich była tak męcząca, jak tu niektórzy mówią, to mało kto by z nich korzystał. A przecież wielu ludzi robi na nich setki km na ultramaratonach. Trochę tego nie rozumiem, może to kwestia wyćwiczonego ciała ???

Ultramaratonów grawelowych nie jeździ się w terenie, głównie asfalty różnej jakości i szutry w większości też dobrej klasy. Z rzadka trafi się jakiś odcinek bardziej piaszczysty (szczególnie w środku suchego lata) albo błotny (w porze deszczowej), czasem kilka kilometrów po płytach jumbo a czasem jakiś bardziej wymagający singielek ale co do zasady są to małe procenty w porównaniu do całości trasy

6 godzin temu, jajacek napisał(a):

To kwestia poziomu akceptowalnego masochizmu

Cóż, dla mnie robienie ponad 130-150 km tras na mtb, stało się już nieakceptowalnym masochizmem 😅 Po prostu zauważyłem że minimum 50% czasu i tak spędzałem po asfalcie. Z roku na rok stan dróg w moim regionie się poprawia, i są sytuacje że nawet przez las potrafią zrobić nawierzchnię asfaltową. 

8 godzin temu, jajacek napisał(a):

No MTB to jednak do jazdy w terenie sluzy 🙂

Dokładnie tak. Dlatego tak jak pisałem, trzeba zacząć od przemyślenia po jakich terenach się będzie jeździć. Jak dużo terenu średniego i ciężkiego to mtb. Jak głównie teren lekki, mieszane nawierzchnie, ale generalnie równe to gravel. Jak tylko asfalty dobrej i średniej jakości to szosa :)

Krótkie streszczenie ostatniego tygodnia.

Zdecydowałem się na Radon Scart Light 10 dla siebie i Lady dla żony i ..o mało nie padłem ofiarą oszustwa.

Radon zakończył produkcję tego modelu ( 😞 ) - wydawało mi się, że znalazłem resztki magazynowe w jakichś niemieckich sklepach. Wymieniłem z jednym z nich trochę maili i miałem transakcję dogadaną. Uratowało mnie to, że chciałem też innych członków rodziny wyposażyć w to cyklistyczne cudo, zainteresował się tematem szwagier, zawodowy webmaster. Gdy podałem mu link do sklepu, zaraz sprawdził, kiedy domena zarejestrowana, przepuścił przez swoje algorytmy do weryfikacji różnych skryptów na stronie i dzwoni do mnie, że to chyba scam. Poinwestygowaliśmy razem dalej i faktycznie, to po prostu ordynarne oszustwo. W końcu i bike-discount odpisał na pytanie, że tak, oni są jedynym sprzedawcą Radona. Dokopałem się nawet do jakiejś strony Radona, gdzie jest cała lista oszustów - sporo tego...ale nie ma liście tego sklepu, z którym pisałem.

Oto linki do oszukańczych sklepów, które aktualnie wyskakują w wyszukiwarce:

https://meinfahrradstore.com/

https://eiselefahrrad.de/

https://bikebegeistert.com/

Aż do tej pory poty mnie oblewają, jak mogłem być taki naiwny.

Na razie czuję niesmak i rozczarowanie, zwłaszcza, że stoję w punkcie wyjścia. Do Radona Sunset na razie nie jestem przekonany, bo waży już nie 11, a 14 kg, kół nie ma już firmy DT Swiss. Ten Scart Light to był taki na pograniczu szosy i prawdziwego terenu. Chyba tę kasę zainwestuję w rozwój jakiegoś pomysłu na biznes, bo coś szczęście do rowerowych okazji mnie  opuściło. A zeszłej zimy, jak były największe przeceny rowerowe, zwłaszcza na speca, to miałem takie zawirowania z sytuacją z pracą, że człowiek nawet nie wchodził na forum...
Najlepsze, że odkąd założyłem ten wątek, to prawie w ogóle nie mieliśmy sytuacji z potrzebą ciągnięcia przyczepki, bo albo szliśmy w góry z dziećmi, albo używaliśmy krzesełka rowerowego.

W dniu 17.12.2024 o 23:40, sl66 napisał(a):

Ad 3. Trzeba przemyśleć jakie masz w okolicy tereny i po jakich będziesz jeździć.

Jestem przekonany, że część osób z Forum należy do grupy osób znających swoje preferencje, ale jest część, do której ja należę, która będzie jeździć po terenie, do którego dostanie przeznaczony rower. Trochę życie wtedy napisze scenariusz. 

Zdawalo mi sie ze widzialem w PL firme sciagajaca Radony.

Na pewno jest firma sciagajaca Rose, Rowery Podhale.

Podobnych rowerow do Radona Scarta powinno byc wiecej w niemieckich firmach. Moze warto je przewertowac? Nuemcy sie specjalizowali w takich wypasionych crossach. No i Spec tez mial takie. Mialem Crosstrail Expert 2015 i jakis wysoki model Crossover bardzo dobrze wyposazone. Ja bym bral tego Sunseta. Moj cross Bulls wazyl 14,5 kg bez niczego. A ten tyle wazy z blotnikami, bagaznikiem i oswietleniem. 

Generalnie jak widzisz, że metody płatności to tylko i wyłącznie karty to znaczy, że sklep jest ściemą. Chociaż ja się kiedyś, dawno temu naciąłem i odzyskałem pieniądze przez bank bo płaciłem kartą kredytową. Mieszkając kilka lat w Niemczech nauczyłem się, że jak nie ma na stronie możliwości płacenia przez Klarna to sklep jest podejrzany, Klarna jest dla mnie wyznacznikiem legalności sklepu internetowego w Niemczech. Tu masz przykład metod płatności w Bike Discount, tak powinien wyglądać wiarygodny sklep:

Screenshot_2024-12-23-18-23-58-197_com.android.chrome-edit.thumb.jpg.45a5141e292389a81fe25f3ae0e8ad76.jpg

Najgorsze scamy nawet certyfikatu dla domeny nie wykupują. Oczywistością wydaje się unikanie sklepów z promocjami grubo poniżej cen rynkowych. Pewnymi wyznacznikami mogą być też social media i okres ich prowadzenia. Fizyczny adres, zwłaszcza jeśli jest weryfikowalny przez przez zdjęcia na Street View. Koniec końców nic nie zastąpi sprawdzonego pośrednika płatności, który gwarantuje nam ochronę zakupów i bierze na siebie ewentualne odzyskiwanie kasy.

Najgorsze scamy nawet certyfikatu dla domeny nie wykupują. Oczywistością wydaje się unikanie sklepów z promocjami grubo poniżej cen rynkowych. Pewnymi wyznacznikami mogą być też social media i okres ich prowadzenia. Fizyczny adres, zwłaszcza jeśli jest weryfikowalny przez przez zdjęcia na Street View. Koniec końców nic nie zastąpi sprawdzonego pośrednika płatności, który gwarantuje nam ochronę zakupów i bierze na siebie ewentualne odzyskiwanie kasy.
No tak, aczkolwiek tradeinn sprzedawał Chisele po 3k PLN.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

W dniu 23.12.2024 o 17:42, krix napisał(a):

Jestem przekonany, że część osób z Forum należy do grupy osób znających swoje preferencje, ale jest część, do której ja należę, która będzie jeździć po terenie, do którego dostanie przeznaczony rower. Trochę życie wtedy napisze scenariusz

U mnie to wyszło tak, że ponieważ a) mam małe dziecko i b) żona nie jest jakoś bardzo rowerowa, w praktyce najczęściej jeżdżę sam w okolicy miejsca zamieszkania. I w takim scenariuszu jednak więcej sensu ma dobór roweru pod teren niż dobór terenu pod rower.

Ale oczywiście nie u każdego tak musi być, jeśli np. masz całą rodzinę rowerową i często robicie wyjazdy z rowerami to wtedy dużo łatwiej dobrac teren pod rower :) 

W dniu 23.12.2024 o 17:42, krix napisał(a):

Oto linki do oszukańczych sklepów, które aktualnie wyskakują w wyszukiwarce:

Na moim PC, antywirus NORTON zablokował te adresy i zakomunikował, że te strony "mogą być próbą oszustwa". Czyli OK. 
A generalnie - dzięki za ostrzeżenie!