jajacek Opublikowano 19 Maja Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja Tu trzeba mechanika przepytać a ja nim nie jestem. Mam korbę Race Face i suport PressFit Race Face od ładnych paru lat i nic nie skrzypi. @mike21 Coś doradzisz? Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja Kup zgodnie ze specyfikacją. Stawiam że ten : https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-sram-dub-pd18984/?v_Id=126571&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwxqayBhDFARIsAANWRnS02EW17ARhAK3WP6rJFfFBInWIVQZt0w-wWUqhnu_Yisd6EtZfNUYaArQOEALw_wcB ale sprawdz. I bez spiny, mozesz nie dość, że jezdzic w deszczu, nawet przejeżdżać przez brody. Byle woda w ramie nie stała. Ja w jednym z rowerów mam otwór techniczny w więźle przy korbie. Po myciu myjką ciśnieniową jest tam dosłownie basen. I zostanie na długo jeśli odstawisz rower pod kątem. To zabiją suporty. Odnośnik do komentarza
Grzegorz88 Opublikowano 19 Maja Udostępnij Opublikowano 19 Maja 5 minut temu, Veriv napisał(a): Kup zgodnie ze specyfikacją. Stawiam że ten : https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-sram-dub-pd18984/?v_Id=126571&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwxqayBhDFARIsAANWRnS02EW17ARhAK3WP6rJFfFBInWIVQZt0w-wWUqhnu_Yisd6EtZfNUYaArQOEALw_wcB Możliwe, że właśnie taki mam teraz (z przebiegiem 150 km). Nie wiem czy go zostawić czy przy okazji zmiany korby założyć coś lepszego, a ten fabryczny sprzedać. 6 minut temu, jajacek napisał(a): Tu trzeba mechanika przepytać a ja nim nie jestem. Tak będę musiał zrobić, w ten weekend był puchar świata Bielsko-biała / Szczyrk to podejrzewam, że sporo osób z branży się tam zjechało z moich okolic (Kraków) i w tygodniu będę się regenerować po ciężkim weekendzie. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 20 Maja Udostępnij Opublikowano 20 Maja 17 godzin temu, jajacek napisał(a): Tu trzeba mechanika przepytać a ja nim nie jestem. Mam korbę Race Face i suport PressFit Race Face od ładnych paru lat i nic nie skrzypi. @mike21 Coś doradzisz? Najlepszy będzie SRAMowski DUB. Być może jakaś egzotyka jest lepsza ale IMHO nie RF. Pamiętać trzeba o uszczelnieniu smarem osi korby po zewnętrznych stronach suportu. I żeby preload adjusterem nie szaleć - tylko skasować luz osiowy bez żadnej siły. W przypadku mufy BSA pisków nie będzie. BTW kilku osobom robiłem przejście z korby SRAM na Shimano i mają zdecydowanie pozytywne doświadczenia. W cenie GX jest XT i jeszcze kasa zostanie. Korba jest ze 2 półki wyżej a suport BB-MT800/801 dużo trwalszy od każdego DUB. Działa idealnie z tyłem SRAMa. 18 godzin temu, Veriv napisał(a): Kup zgodnie ze specyfikacją. Stawiam że ten : https://www.centrumrowerowe.pl/suport-rowerowy-sram-dub-pd18984/?v_Id=126571&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwxqayBhDFARIsAANWRnS02EW17ARhAK3WP6rJFfFBInWIVQZt0w-wWUqhnu_Yisd6EtZfNUYaArQOEALw_wcB ale sprawdz. I bez spiny, mozesz nie dość, że jezdzic w deszczu, nawet przejeżdżać przez brody. Byle woda w ramie nie stała. Ja w jednym z rowerów mam otwór techniczny w więźle przy korbie. Po myciu myjką ciśnieniową jest tam dosłownie basen. I zostanie na długo jeśli odstawisz rower pod kątem. To zabiją suporty. W mufie może być wody do pełna ale nie dostanie się do łożysk suportu (jeśli założona fabryczna tulejka łącząca miski). Woda do suportów tego typu zawsze wcieka po osi korby. Odnośnik do komentarza
Grzegorz88 Opublikowano 20 Maja Udostępnij Opublikowano 20 Maja 5 godzin temu, mike21 napisał(a): Najlepszy będzie SRAMowski DUB. Być może jakaś egzotyka jest lepsza ale IMHO nie RF. Pamiętać trzeba o uszczelnieniu smarem osi korby po zewnętrznych stronach suportu. I żeby preload adjusterem nie szaleć - tylko skasować luz osiowy bez żadnej siły. W przypadku mufy BSA pisków nie będzie. Wielkie dzięki, to na razie zostawię oryginalny suport i kupiłem właśnie nową korbę GX Lunar z zębatką 34T za 450 zł, może Shimano lepsze, ale podoba mi się wizualnie ta korba. Odnośnik do komentarza
sweetdream71 Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca Powiedzcie proszę czym w tym rowerze odkręcaliście śrubki mocujące uchwyt na bidon. Imbus i torx nie dały rady.. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca Może psiknij trochę wd40 Odnośnik do komentarza
sweetdream71 Opublikowano 20 Czerwca Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca Imbus był właściwy ale niestety wyrobił otwór. Pozostało nacinać śrubę 😕 Odnośnik do komentarza
dfq Opublikowano 21 Czerwca Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca @sweetdream71 jest cos takiego jak wykrętaki Odnośnik do komentarza
Yacko Opublikowano 23 Lipca Udostępnij Opublikowano 23 Lipca W dniu 20.05.2024 o 14:02, mike21 napisał(a): Najlepszy będzie SRAMowski DUB. Dlaczego nie Shimano ? Chyba taniej wyjdzie. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 23 Lipca Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 52 minuty temu, Yacko napisał(a): Dlaczego nie Shimano ? Chyba taniej wyjdzie. Jak masz korbę od sram, to nie będzie pasował suport shimano. Różnią się 1-2mm średnicą korby. Ja w szosie zakładałem tokena ninja. Odnośnik do komentarza
Yacko Opublikowano 23 Lipca Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 30 minut temu, Oskarr napisał(a): Jak masz korbę od sram, to nie będzie pasował suport shimano. Różnią się 1-2mm średnicą korby. Ja w szosie zakładałem tokena ninja. Miałem na myśli zmianę - wtedy Hollowtech 2 i korba np. SLX wydaje się ciekawym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 23 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 36 minut temu, Oskarr napisał(a): Jak masz korbę od sram, to nie będzie pasował suport shimano. Różnią się 1-2mm średnicą korby. Ja w szosie zakładałem tokena ninja. Marek teraz założył Token Ninja do swojej szosy. Zobaczymy jak długo pożyje. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 23 Lipca Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 23 minuty temu, Yacko napisał(a): Miałem na myśli zmianę - wtedy Hollowtech 2 i korba np. SLX wydaje się ciekawym rozwiązaniem. Jakbym miał zmieniać korbę to bym szedł w shimano, mając korbę srama w razie awarii suportu lepiej jednak wydac 200 zł na nowy suport niż 500 na suport + korbę od shimano. Odnośnik do komentarza
Yacko Opublikowano 23 Lipca Udostępnij Opublikowano 23 Lipca Chciałbym docelowo całość zmienić na Schimano, więc chyba najlepiej sprzedać Srama póki nowy, chociaż o dziwo ten SX nie jest wcale zły (może dlatego, że nowy). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi