tygrysek Opublikowano 28 Lutego Opublikowano 28 Lutego W dniu 27.02.2026 o 20:05, Greg29 napisał(a): Szkoda tylko, że waży 16 kg... To fakt waży sporo, ale na czymś muszą oszczędzić aby cena była dobra, Z opisu wynika że rama w tym modelu jest wzmacniana a więc będzie cięższa niż te w rowerach bardziej sportowych Zresztą o ile dobrze rozumiem intencje autorki wątku to jej nie zależy na osiągach roweru tylko na komforcie.
Szwedacz Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca A ile ma ważyć, jeśli to rower projektowany z myślą o ludziach jadących z kompletem sakw przez pół świata? Bagażnik z dopuszczonym obciążeniem 40kg, dopuszczalna waga systemowa 170kg, a rama jeszcze przy takim obciążeniu musi zachować sztywność. Opony z jakimiś pancernymi wkładkami po 1.3kg/szt, piasta dynamo. No i waga chyba jest podana z kompletem wyposażenia - błotniki, lampki itp. w takich duperszwancach też się szybko zbierają kilogramy.
Greg29 Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca Autorka w pierwszym wpisie napisała: W dniu 24.02.2026 o 23:21, Herbatka napisał(a): ze względu na to że był ciężkim kolcem wniesienie go do mieszkania po schodach, szczególnie po długim dniu pedałowania od miejsca do miejsca było niemożliwe a Wy proponujecie następnego "ciężkiego kloca" 😁 Poza tym: W dniu 24.02.2026 o 23:21, Herbatka napisał(a): jako rowerzysta hobbysta poruszający się na co dzień po mieście i okolicach w sezonie jeżdżący na dłuższe wycieczki raczej nie potrzebuje pełnoprawnego wyprawowca, na którym okrąży świat obładowana sakwami i z bagażem 40 kg na bagażniku 😁
Pepe75 Opublikowano 1 Marca Opublikowano 1 Marca a ja mam coś podejrzenia, że autorka postu już zniknęła...
Herbatka Opublikowano 5 Marca Autor Opublikowano 5 Marca Dzień dobry ponownie, nie zniknęłam! Nie pojawiło się za dużo "pytań" więc nie widziałam celu w odpisywaniu bo pewnie nic mądrzejszego bym nie napisała ale postanowiłam zaktualizować miłych panów odnośnie moich poszukiwań roweru. Mając wszystkie dobre rady i polecenia panów postanowiłam że nie wybiorę roweru przez internet i objechałam większość sklepów rowerowych w toruniu w poszukiwaniu "tego roweru" - okazało się że panowie pracujący w sklepach są super mili i pomocni szukałam roweru trekking-cross-rekreacyjny mtb w budżecie 3000 zł. Przymierzyłam sporo rowerów i okazało się że na typowych trekkingowych "damkach" fakt jechało się wygodnie ale nie czułam się bezpiecznie - zupełnie nie czułam że mam kontrolę nad rowerem. Większość sklepów już z góry skreślała rowery mtb i trochę traciłam nadzieję że znajdę "ten rower" aż w końcu trafiłam do super sklepu gdzie przymierzyłam ze 4 rowery i kiedy pan powiedział "chyba wiem dokładnie czego pani potrzebuje" i wyciągnął rower kross lea to poczułam się podekscytowana, bo w przeciwieństwie do innych rowerów brałam pod uwagę kross lea podczas moich internetowych poszukiwań. Okazało się że bardzo dobrze że nie kupiłam roweru przez internet bo według kalkulatorów byłam pomiędzy rozmiarem M/L a kiedy przymierzyłam rower M to był on sporo za ciasny. Finalnie po wielu jazdach i pytaniach wzięłam rower kross lea 4.0 z wyposażeniem w rozmiarze L z kołami 29 i mili panowie w gratisie wymienili mi mostek na regulowany bo nie czułam się do końca bezpiecznie z kierownicą tak nisko, mimo że wszystko inne w rowerze było super. Dzisiaj był mój pierwszy dzień na rowerze i zrobiłam 20 km po lasach, parkach, ścieżkach rowerowych a nawet mało ruchliwych ulicach i muszę powiedzieć że rower mtb to było to czego potrzebowałam. Nie miałam problemu z jechaniem w przyzwoitym tempie 15-20km/h na asfalcie. Mimo że nigdy nie używałam przerzutek w poprzednich rowerach to tutaj się zakochałam - byłam w stanie podjechać pod nawet największe górki i ani razu jeszcze nie doszłam do najszybszej przerzutki więc nie boję się że braknie mi przerzutek do szybkiej jazdy. Jestem giga zadowolona z hamulców hydraulicznych - nie zawiodły mnie nawet na całkiem stromych zjazdach (chociaż pewnie je przetyrałam i nie powinnam trzymać hamulców przez całą górkę). Opony są ekstra - czuję się pewnie na zakrętach, mogę bez stresu robić ósemki na asfalcie (czego nie dało się zrobić na trekkingach) w lesie było błoto i tylko przy kilku naprawdę hardcorowych odcinkach zwątpiłam i przeprowadziłam rower - okazało się że mogę jechać po totalnym offroadzie w lesie. Nigdy w życiu nie miałam takiej frajdy z jazdy rowerem czy to skacząc na małych korzeniach czy utrzymując równowagę na małych "górkach" i "dziurach" - myślę że jest to początek mojej przygody z rekreacyjnym mtb i jazdą po lesie. Jedyne co mnie straszyło to zjazdy z górki na liściach, liście wplątujące się w błotnik i najgorsze SZYSZKI przez które moje koło odskakiwało na bok. Prawdopodobnie mogłam za 3 tys kupić o wiele lepszy rower ale jest to najlepszy rower na którym jeździłam, nie zamęczyłam się na śmierć jeżdżąc góralem po asfalcie (20 km w pierwszy dzień, a mogłabym pewnie zrobić jeszcze 10 gdyby nie moja nieprzyzwyczajona do siodełka pupa), nigdy nie miałam takiej frajdy jak dzisiaj w lesie i parku a przy okazji ROWER JEST ŚLICZNY! Jedyne problemy jakie z nim miałam to nieco krzywy błotnik, liście które mi wchodziły między błotnik a koło (ale to raczej nie jest niebezpieczne) i dziwna sytuacja z przednimi przerzutkami. Przed sklepem na płaskim terenie działy super, miałam dzisiaj sporą górkę do pokonania i skończyły mi się tylnie przerzutki więc postanowiłam zmienić przednią z 2 na 1 i było wszystko okej, pod koniec górki na niewielkiej pochyłości chciałam zmienić z powrotem na 2 i przerzutki nie chciały się "zmienić" jak pedałowałam to robiły głośne mechaniczne dźwięki i musiałam wracać znowu na 1. zrobiłam tak z 5 razy ( z dusza na ramieniu bo to nowy rower) i dopiero na zupełnie płaskim terenie zadziałało. Jak mówiłam nie używałam nigdy przerzutek więc możliwe że to mój błąd i po porostu źle z nich korzystam ale jak następnym razem będę w sklepie rowerowym (a zamierzam iść zapytać się czy da radę wyprostować błotnik) to o to zapytam czy na pewno wszystko z nimi git. Dorzucę wam zdjęcia z tej testowej wyprawy 😄
Bonnum Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca No i super! Gratulacje! 🥳 Czyli sprawdziło się po raz kolejny że najlepszym trekingiem jest rekreacyjny MTB 😊 Rower Ci się podoba i bardzo dobrze, to też bardzo ważne! Przerzutek nie zmieniaj pod obciążeniem czyli jak mocno pedałujesz. Błotnik z przodu możesz zmienić na mniejszy, który jest wyżej, wtedy szyszki nie straszne.
Herbatka Opublikowano 5 Marca Autor Opublikowano 5 Marca Teraz na mojej liście rzeczy do kupienia, poza spłacaniem rat za rower jest lepszy kask (z bardziej wystającym daszkiem), nieco wygodniesze siodełko i jakieś spoko szorty na rower 😅 Ah! no i ubezpieczenie na rower od kradzieży - mam na oku "pewnie na rower PZU" (kupiłam zabezpieczenie biorąc pod uwagę ich warunki w umowie - kazałam zmierzyć panom w sklepie linijką czy na pewno ma ponad 5 mm grubości) chętnie przyjmę polecenia na ubezpieczenia rowerowe bo boję się go zostawić na 5 minut przed sklepem nie mówiąc już o kilku godzinnych zajęciach. Przy innych rowerach wygląda jak tesla cybertruck - szczególnie taki czyściutki i nieobdrapany
jajacek Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Ubezpieczenie to były zwykle wyrzucone pieniądze. Nie wiem jak teraz ale PZU pokrywało kiedyś tylko przypadki typu udokumentowane włamanie do mieszkania i skradzenie roweru albo tzw. kradzież zuchwała czyli fizyczny atak na właściciela przy świadkach i wyrwanie mu roweru siłą. Najlepsze ubezpieczenie to dobry łańcuch lub u-lock taki jak OnGuard Brute.
liftlodz Opublikowano 5 Marca Opublikowano 5 Marca Niech jeździ bezawaryjnie i bezpiecznie i niech zawsze dowodzi Cię do celu. Jazda na rowerze to super frajda.
liftlodz Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca Sorry że tu aleKupiłem bilet na Bike Expo, ale zapomniałem że będę w tym czasie ... w Japonii. Oddam za darmo.Proszę pisać na priv.
Bonnum Opublikowano 6 Marca Opublikowano 6 Marca 12 godzin temu, jajacek napisał(a): Ubezpieczenie to były zwykle wyrzucone pieniądze. Nie wiem jak teraz ale PZU pokrywało kiedyś tylko przypadki typu udokumentowane włamanie do mieszkania i skradzenie roweru albo tzw. kradzież zuchwała czyli fizyczny atak na właściciela przy świadkach i wyrwanie mu roweru siłą. Najlepsze ubezpieczenie to dobry łańcuch lub u-lock taki jak OnGuard Brute. Dokładnie, ewentualnie na pierwszy rok kiedy rower jest nowiutki i kusi złodziei można się o takie ubezpieczenie pokusić. PZU coś tam sensownego ma w ofercie, niemniej na dłuższą metę to się nie opłaca. Lepiej przypisać, pilnować, ubrudzić i poobijać ciesząc się jazdą.
Herbatka Opublikowano 6 Marca Autor Opublikowano 6 Marca 12 godzin temu, jajacek napisał(a): Ubezpieczenie to były zwykle wyrzucone pieniądze. Nie wiem jak teraz ale PZU pokrywało kiedyś tylko przypadki typu udokumentowane włamanie do mieszkania i skradzenie roweru albo tzw. kradzież zuchwała czyli fizyczny atak na właściciela przy świadkach i wyrwanie mu roweru siłą. Najlepsze ubezpieczenie to dobry łańcuch lub u-lock taki jak OnGuard Brute. właśnie sprawdzałam dokładnie tą ofertę i według umowy rower może nawet zniknąć bez śladu i dopuki zgłoszę to bezzwłocznie na policję i dostarczę ubezpieczycielowi notatkę z policji i użyte było odpowiednie zabezpieczenie to mają wypłacić, chociaż też wiele osób mi mówi że ubezpieczalnie kombinują jak mogą żeby tego ubezpieczenia nie wypłacić
Rekomendowane odpowiedzi