Skocz do zawartości

Lekki Full 29" w okolicy 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś mierzyłem kask Speca Ambush. Do XC się nie nadawał. Za bardzo zabudowany był. Ale do jakichś występów w cięższym terenie jak najbardziej. Różne kaski różnych firm mieliśmy przez lata. Rudy Project, Abus, Bell. Do XC czy do szosy Spec ma najlepsze moim zdaniem. Więc spodziewam się że do enduro też podium.
Na stronie Virgina Tech masz porównanie pod względem bezpieczeństwa.

Opublikowano

Ten ktory podawalem wczesniej, ixs trigger bardzo mi pasuje do głowy, więc polecam;) i waży zaledwie 600g.

Zanim jednak zaczniesz oglądac poszczególne modele i kolory, odpowiedz sobie na jedno zajebiscie ważne pytanie: okulary czy gogle?

Odpowiedź na to pytanie determinuje typ kasku

Masz zgrubsza 3 typy:

1 bardziej zabudowany orzeszek, do ktorego nadaje sie na okulary:

https://www.centrumrowerowe.pl/kask-rowerowy-leatt-mtb-allmtn-1-0-v22-junior-pd33989/?v_Id=193402&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=CjwKCAiAzZ_NBhAEEiwAMtqKyzCikuh5ngqD0PPHyKAfmwbTWuXnjmw-5NShOW_hdbUptSP6_KmGMRoCbcsQAvD_BwE

2. Bezpieczniejszy kask otwarty, gdzie masz załozyc gogle:

https://enduro-cross.pl/kask-o-neal-trapper-solid-caramel-black,id6129.html?gad_source=1&gad_campaignid=17336286654&gbraid=0AAAAAD-WfWOvT1ZsNLJIPqO_wWVHsWSks&gclid=CjwKCAiAzZ_NBhAEEiwAMtqKy2pCLZD53sp4J5e2EynZBFkTMxXPgZWrIGymRVN57b1MLZn-Lf_DZBoCQpoQAvD_BwE#images-4

3. Lekki kask full face, gdzie masz załozyc gogle

https://www.google.com/search?q=kask+pełnotwarzowy&oq=kask+pełno&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqBwgAEAAYgAQyBwgAEAAYgAQyBwgBEAAYgAQyBggCEEUYOTIICAMQABgWGB4yCAgEEAAYFhgeMggIBRAAGBYYHjIICAYQABgWGB4yCAgHEAAYFhgeMggICBAAGBYYHjIICAkQABgWGB4yCAgKEAAYFhgeMggICxAAGBYYHjIICAwQABgWGB4yCAgNEAAYFhgeMggIDhAAGBYYHtIBCDMyNzBqMGo0qAIOsAIB8QWukqsOEYk-PA&client=ms-android-samsung-ss&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8#piu=ps:12&sv=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

Ja wiem ze ludzie jeżdżą w okularach i zabudowanych kaskach ale to niebezpieczne bo przy glebie kask docisnie okulary i łatwo rozetnie skóre. Moze byc tez tak ze znajdziesz połączenie, ktore nie powoduje takiego ryzyka, więc nie chce byś kategorycznie podchodził do wyżej przedstawionego uproszczenia.

Opublikowano

Jak wybieram się na typowo zjazdowe miejsca (nie oznacza to DH, ale trasy enduro) to korzystam z full face Foxa Proframe (czyli taki lżejszy, wentylowany), jednak na wycieczki, gdzie się jedzie też pod górę używam otwartego kasku Speedframe Pro MIPS (kocham zapięcie fidlock). Córka jest fanką POC i ma i full face i kask otwarty tej firmy. Żadne z nas nie testowało tych kasków na wytrzymałość. Córka przetestowała dość dobrze Bella Super 3R Mips i się sprawdził, bo nadal zdaje na piątkach 🙂 . Taki FF z odpinaną szczęką jak ten bell jest kuszący, ale w praktyce okazało się, że wożenie szczęki i przypinanie na zjazdy jest mocno kłopotliwe. 

W kwestii okularów - nie przepadam za goglami, ale zgadzam się z @Veriv - okulary nie tylko wyglądają słabo z full face ale też są zagrożeniem - do tego w moim przypadku twarz wytrzymała, ale dwie pary mi pękły i to bez upadku. Teraz raczej zakładam gogle - z drugiej strony w moim przypadku to jest raczej wolniejsza, techniczna jazda a nie ciągły lot, więc liczę na mniej dynamiczne upadki.

Jak zauważyłem google z otwartym kaskiem to styl instruktorów - full face upośledza komunikację werbalną - stąd popularność tych kasków otwartych ale z policzkami jak linkował Veriv. 

Opublikowano

Ale ja nie toleruję soczewek, jeżdżę w zwykłych okularach optycznych. Zimą zakładam na nie specjalne gogle narciarskie z wycięciem na okulary. 

A gdzie wozicie wszystkiego rodzaju dętki, narzędzia. Na rowerze czy na sobie w plecaku/nerce?

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Veriv napisał(a):

Juz ich nie mam bo podarłem. Są dość delikatne i imho, nie będą chronic przed ostrymi kamieniami(przed przecięciami). Będą chronić przed energią upadku ograniczając ją, ale nie przetrwają za wiele upadkóe, po prostu spełnią swoje zadanie i wymiana.

Jesli chodzi o komfort to spisywały sie świetnie, czulem sie w nich jakbym miał troche dłuższe spodenki(takie 3/4) na szosę. Jak raz założyłem to nie kusilo by je ściągać, co jest mega praktyczne bo nie bylo ryzyka ze brud dostanie się pod ochraniacze.

To akurat pod długimi spodniami mają szansę trochę dłużej posłużyć. Jeśli gdzieś trafię w kamienie tak, że mimo to rozetnie ochraniacze, to tym bardziej bym nie chciał rzepką bez jakiegokolwiek ochraniacza pociągnąć.

Co do kasków, jestem anty-fanem MIPSa. W otwartym kasku jaki z nim miałem (i dalej na gravelu używam) bardzo upośledzał wentylację, więc nawet w chłodne dni nie da się w tym jeździć bez buffa w roli potówki, bo pot oczy zalewa (a sam buff niczym MIPS dodaje warstwę, która potencjalnie ogranicza szarpnięcia w przypadku rotacji kasku). Do MTB sprawiłem sobie Leatta z odpinaną szczęką. Oczywiście skuteczność ich 'turbinek' nie była weryfikowana w praktyce (i oby tak zostało), ale wentylacja się nieporównywalnie poprawiła. Tu bez żadnych kombinacji z potówką, a kształt pianek jest taki, że kompletnie nie ma problemu z odprowadzaniem potu na bok. Poza trasami typu pół dnia wypychania / wynoszenia roweru, godzinka+ dużego zjazdu na koniec, nie bardzo sobie wyobrażam odpinanie i dopinanie szczęki w trakcie wycieczki. Raczej jest to na zasadzie odpięcia/przypięcia jej przed wyjściem, by sobie dostosować kask do planów wycieczkowych. Na wielodniówkach z namiotem z kolei pojawia się problem bezpiecznego przewożenia szczęki w luźniejsze dni, tak żeby nie pogruchotać jej odpiętej przy ewentualnej kraksie.

Jeżdżę w zwykłych okularach optycznych, jedynie przy wyrabianiu okularów pilnuję, by posiadały duże soczewki. Po pierwsze lepiej to chroni przed owadami i pyłem przy jazdach, po drugie, przy ewentualnym połamaniu oprawek soczewka się oprze na kościach dookoła oka, a nie pójdzie w oko.

Zestaw naprawczy w torbie na rowerze.

Edytowane przez Szwedacz
Opublikowano

Nic nie wożę. Jeżdżę na oponach DH casing z wkładkami, wszystkie śruby połapane na niebieski klej by nic nie dokręcać. Jak coś rozetnie oponę w dh casing z wkładką, to już nie ma co zbierać. Zgodnie z maksymą:

https://youtube.com/shorts/Qq34CX1s3eQ?is=F-VUAEjDRcN3TGJL

W nerce trzymam słodycze, telefon, komórkę.

W Twoim przypadku, kupując rower na oponach ze sciankami exo powinieneś wozić dętkę, nabój, sznur etc. Ścianki exo są kilkukrotnie cieńsze.

Opublikowano

To mój zestaw Milkit Hassle-off pod mocowaniem bidonu. Zawiera klucze, łyżkę, skuwacz, spinki i zestaw do opon bezdętkowych. Dętka i CO2 w podsiodłówce. Pompka rzepem do ramy. 

IMG_0474.jpeg

Opublikowano
5 godzin temu, Bonnum napisał(a):

Zimą zakładam na nie specjalne gogle narciarskie z wycięciem na okulary.

A latem? Masz jakiś patent na gogle letnie zakładane na okulary? Czy jeździsz w zwykłych okularach korekcyjnych?

Opublikowano

Bekon warto dorwać w różnych rozmiarach. Jak na kamieniach lekko rozetniesz, to typowo rowerowe, cienkie mogą nie chcieć złapać lub słabo będą się trzymać. Za grosze możesz gubić 2-3x grubsze samochodowe i brać 1-2 szt razem z drobniejszymi.

@sl66 Są gogle pasujące na okulary (pomijam gogle z mocowaniem na same szkła korekcyjne w środku), najczęściej mają dopisek "OTG" (Over the glasses). Sprzedają takie i do MTB, i do MX. Pytanie na ile to będzie parować przy pedaliadzie, zwłaszcza jak latem zrobi się u nas typowe 26-30 stopni na plusie i wilgotność bliska 100% 🙂

Opublikowano

@Veriv rower chyba przyjdzie na dętkach, na tubeless przerobię dopiero jak trochę pojeżdżę i sprawdzę czy wszystko działa jak należy.

@Wojcio bardzo fajny zestaw! 

@sl66 latem jeżdżę tak jak @Szwedacz w zwykłych ale dużych okularach optycznych z nakładami przeciwsłonecznymi. 

Na razie wstrzymam się jeszcze z innymi zakupami, najpierw przetestuję czy wszystko działa i czy jest to to o co mi chodziło. Single chwilę poczekają. Zresztą sklep napisał że ja też jeszcze na rower trochę poczekam bo pogoda się zrobiła i nagle mają bardzo dużo zamówień. W tej chwili jest składany. Mam nadzieję że koło wtorku już będzie u mnie. 

Opublikowano
13 godzin temu, Wojcio napisał(a):

To tu w specjalnej cenie https://allegro.pl/produkt/narzedzie-wielofunkcyjne-do-roweru-idealne-gasgas-milkit-20-funkcji-84582f4a-04d9-4759-a78b-acb4e31a9fa1?offerId=18135249312, ja zapłaciłem 3x wiecej, ale na tej aukcji ktoś już kupił i to jest ten sam zestaw brandowany przez Gas Gas, a nie milkita. Ja właśnie go zamówiłem dla córki. 

Dzięki za tip też kupiłem :) To jest bardzo dobra cena, nawet jeśli by to miała być jakaś podróbka to imho warto, bo to i tak tylko awaryjnie, a na dłuższe wycieczki (jak fizjo pozwoli) i tak zabieram więcej rzeczy do dużej torby podsiodłowej. 

A właśnie, czy są jakieś przeciwwskazania do wieszania torby jak ma się droppera?

+Polećcie proszę jakąś dobrą taśmę do zabezpieczenia ram karbonowych przed otwarciem przez paski mocujące torbę na ramę czy dętkę. 

Opublikowano

Nie ma przeciwskazań ale tylne koło moze przycierać o podsiodłowke gdy zamykasz zawieszenie

Ja obkleiłem taśmą samochodową 3M

Opublikowano

Ja stosuję tylko malutkie podsiodłówki, które trzymają się siodełka a nie sztycy. W rowerze, w którym zmieniłem sztycę na skok 200mm już pojawiła się możliwość przytarcia. W Focusie mam na tyle wysuniętą sztycę, że nie widzę ryzyka. Ale test warto zrobić spuszczając całkiem powietrze z dampera. Z dla mnie skok drop era jest tak ważny, że nie poświęcił bym ani centymetra dla podsiodłówki. W górach spotkałem gościa z takim samym Focusem, który torebeczkę na narzędzia dopasował sobie pionowo do rury podsiodłowej przy samym suporcie - mieściła mu się między rurą podsiodłowa a bidonem i była jakąś zaadaptowaną torebką pod ramę. Sam szukam czegoś podobnego - niski środek ciężkości, brak konfliktów. Swoją drogą Jam SL tego gościa to był 8,7 ale nieźle pomotany - inny widelec i sporo upgradeów.

Opublikowano

Focus ruszył w drogę do mnie! Szkoda że topeak tego już nie robi, bo pod koszykiem jest chyba wystarczająco dużo miejscaScreenshot_20260306-101036.Brave.thumb.png.12c0629b74663f6ec6d884217d336857.png lepsze to niż te ich pojemniki na narzędzia w tym miejscu bo wejdzie albo dętka, albo tool + cos jeszcze