jajacek Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Z grubsza tak i jest to często pożądany efekt. Nie jest związany z rowerem szosowym tylko z konkretnymi modelami piast w których tak a nie inaczej pracują zapadki. Przez odpowiedni dobór smaru często idzie to wyciszyć. Po prostu crossy i trekkingi mają zwykle kiepskie piasty :) Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Ale czemu kiepskie? DT Swiss też terkoczeWysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
damianKr Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Ja tam nie narzekam na terkotanie, nie musze mieć dzwonka w rowerze ani nie muszę wrzeszczeć "uwaga lewa!!!!!". Po prostu na trasie jak kogoś mijam to odpuszczam na chwilę korby i rowerzyści z przodu od razu wiedzą, że ktoś będzie ich wyprzedzać. Jak jadą obok siebie to zjeżdżają na bok. Znowu jak jadę czymś wolniejszym i to ja jestem wyprzedzany to jak słyszę dźwięk piast z tyłu to wiem że zaraz ktoś obok mnie przeleci i trzymam się prawej strony. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 dt swiss ze smarem nie tyrkocze, przynajmniej dt swiss 240 na ratchecie 32. W porównaniu do mojego dt swissa, piasty mavica to jadący czołg kiedy dt to będzie tesla, a piasty mavica też nie są głośne. Ponoć jak się usunie smar z dt swiss to są głośne, ale nie wiem czemu ktoś miałby upośledzać działanie piast i skazywać je na krótsze życie usuwając smar. Odnośnik do komentarza
damianKr Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 @Oskarr nie wiem może wyszedł nowszy model DT SWISS 240, ale szajbajk porównywał różne piasty i na filmiku DT SWISS 240 jest jednak bardzo głośna. Nie mogę wstawić linka do youtube. Filmik pt. "Która piasta głośniejsza. Porównanie dźwięku sześciu bębenków od DT Swiss, Syncros i Shimano." DT SWISS 240 od minuty 1:20. Odnośnik do komentarza
gosc Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Ha ha, widzę, że niezłą dyskusję rozkręciłem. ? Jak słyszę trrrrrrr, to wiem, że muszę przyspieszyć, żeby ten na kolarce się trochę pomęczył tempem. ? No chyba, ze jest pod wiatr, to i tak nie ma co się spinać. ? JaJacek. To w peletonie "połowa" zawodników musi zakładać stopery,;-) skoro taki jazgot powstaje z kilkudziesięciu rowerów/piast. ? Odnośnik do komentarza
damianKr Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Cytat To w peletonie "połowa" zawodników musi zakładać stopery,;-) skoro taki jazgot powstaje z kilkudziesięciu rowerów/piast. ? Dźwięk jest tylko jak nie pedałujesz. Jak chcesz jechać szybko i przede wszystkim płynnie to pedałujesz cały czas. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 @Oskarr nagrałem Ci piastę DT Swiss, crosową z Radona Scart LightDodatkowo z rowerka córki Woom 3 - to już jest traktor ;)Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 @krix nie wiem jakie to są piasty ale dobrze nasmarowany bębenek w dt swiss ma raczej taki pulsujący dźwięk. Jednostajny staje się gdy warto przesmarować. Ale nie wiem czy w każdym dt swiss tak jest. @jajacek wiesz może? Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 [mention=11126]krix[/mention] nie wiem jakie to są piasty ale dobrze nasmarowany bębenek w dt swiss ma raczej taki pulsujący dźwięk. Jednostajny staje się gdy warto przesmarować. Ale nie wiem czy w każdym dt swiss tak jest. [mention=472]jajacek[/mention] wiesz może?To jest nowy rower. Czy oznacza to, że trzeba go nasmarować od razu? A to od razu podpytam - tam są łożyska maszynowe i je też się smaruje? ( przepraszam za głupie pytanie)Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Może Jacek doradzi. Ja szczerze nigdy nie kupiłem kół systemowych dt swiss, co najwyżej złożone przez "kołodziejów" i przez nich przeserwisowane przed sprzedażą. Nawet smar raz dostałem w komplecie. Zajrzeć pewnie nie zaszkodzi, bębenek zdejmuje się bez narzędzi. Smaruje się system zapadkowy - są fajne tutoriale na yt. Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Czyli trzeba będzie kupić albo 2 strzykawki albo smarowniczkę :) I ten smar, co polecał @mike21 Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 10 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 34 minuty temu, krix napisał(a): Czyli trzeba będzie kupić albo 2 strzykawki albo smarowniczkę ? I ten smar, co polecał @mike21 Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Do piast DT z ratchetem jest dedykowany smar. Odnośnik do komentarza
R2rs Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Zrobię lekki offtopic wracając do głównego tematu ? Podjąłem już wstępną decyzję i skłaniam się jednak ku Specialized (chyba, że ktoś jednak przekona mnie jeszcze do Scotta lub Gianta) Pytając w sklepie pojawiła się jeszcze możliwość zakupu tej wersji: https://www.specialized.com/us/en/tarmac-sl7-expert/p/199467?color=335321-199467 Jednak zastanawiam się nad zakupem wersji Comp https://www.specialized.com/pl/pl/tarmac-sl7-comp--shimano-105-di2/p/257114?color=396143-257114 i wymianą kół na komplet https://www.specialized.com/pl/pl/roval-rapide-cl-ii/p/174214?color=350602-174214&searchText=30021-5101 Co o tym sądzicie? Może pominąłem coś istotnego? Lekkim minusem jest 105 zamiast Ultegry, ale koła są chyba lepsze niż te w podanym wyżej Expercie? Dochodzi do tego też aspekt wizualny, jednak białe malowanie bardziej mi się podoba niż ten zielony ? Minusem jest też cena, bo jednak ten komplet wychodzi trochę drożej :< Jeśli chodzi o koła to oczywiście te na wysokim stożku podobają mi się bardziej, ale lekko obawiam się tych bocznych podmuchów wiatru, o których pisaliście wcześniej. Może lepiej wziąć te: https://www.specialized.com/pl/pl/roval-rapide-c-38/p/205534?searchText=30021-4500&color=330189-205534? Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 11 Lipca 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Nie wiem jak w szosach, ale do mtb właściciel bikestacji mi odradzał 370, polecał 350 lub 240, jego zdaniem 350 miały być trwalsze, ale mowa była o błotnistych warunkach. Piękny jest ten zielony ? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi