tmax Opublikowano 29 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2022 22 godziny temu, iampapryk napisał(a): Witam wszystkich ponownie ? właśnie dokonałem zakupu, jednak XC120 No i fajnie:) ważne, że się podoba i niezły jest:)) Odnośnik do komentarza
iampapryk Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Cześć! Jako, że Decathlon lubi sprzedawać i oferować na swojej stronie produkty "dostępne", które tak naprawdę nie są dostępne i sprowadzają je zza granicy, to mój rower dotarł dopiero wczoraj... Oczywiście od razu go odebrałem, założyłem na niego jakieś tam akcesoria, wyczyściłem łańcuch i nałożyłem świeży Momum mix wax, poczekałem do wieczora i zrobiłem parę kilometrów. Pierwszy raz od ponad 10 lat ? Pierwsze wrażenia na duży plus, frajda niesamowita, poczułem się znowu jak dzieciak ? Przedni amortyzator wydawał mi się ciut zbyt miękki, chciałem go zablokować, założona jest nawet manetka z linką do blokady, jednak nie odczuwałem żadnej różnicy w twardości zmieniając jej położenie. Amortyzator powinien się blokować całkowicie, czy tylko zmniejszony jest jego skok, którego nie jestem w stanie odczuć po takiej małej jeździe? Dzisiaj w piwnicy chciałem jeszcze poprawić parę rzeczy, przednia tarcza hamulcowa delikatnie ociera o klocki, ale może to kwestia dotarcia tychże klocków? Nie chcę na razie dotykać się za regulację, nie mając o niej zbyt dużego pojęcia ? druga sprawa to wszechobecny piasek w łańcuchu, napędzie. Coś okropnego. Na nowo wszystko wyczyściłem, nasmarowałem. Nie jest idealnie, ale na pewno lepiej. Powinienem się tym przejmować i dokładnie czyścić rower po każdej jeździe? Wydaje się to trochę uciążliwe, zwłaszcza że to rower MTB i większość czasu spędzi w piasku, błocie i brudzie. Odnośnik do komentarza
Cajtek78 Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Gratuluję, zakupu. Co do blokady, powinna prawie całkowicie zablokować amortyzator. Zgaduję, że jest tam "baryłka" przy manetce...z jej pomocą powinieneś być w stanie wyregulować blokadę Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 13 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Blokada powinna blokować amor tak żeby miał nie więcej niż ok. 1 cm skoku Napęd trzeba czyścić, w zależności od stopnia zabrudzenia. Niestety nie czyszczony napęd będzie powodował jego szybsze zużycie. Ja tez nie należę do czyścioszków ale po jeździe przecieram lagi amora i jak mam mocno usyfiony napęd to przynajmniej spłukam go wodą z natrysku. Tarcze nie powinny ocierać o klocki. To oznacza że montaż hamulca wymaga poprawy. Odnośnik do komentarza
iampapryk Opublikowano 13 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2023 Blokadę amortyzatora udało się zrobić, trochę kombinowania z regulacją linki i działa, faktycznie blokuje się po około 1cm. Tak samo z hamulcami, trochę regulowania ustawienia zacisków i wszystko w porządku. A co do czystości roweru, niestety w piwnicy nie mam jak lać wody czy jakoś dogłębniej czyścić roweru za każdym razem, ale może dziewczyna uda się namówić na to, żeby rower trzymać na balkonie, wtedy już wszystkie chwyty dozwolone ? Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 na balkonie zasyfisz elewację i sąsiada poniżej Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 Można kupić takie coś takiego (są też 2 litrowe) i z grubsza obmyć przed blokiem: Albo po drodze zahaczyć o myjnię Odnośnik do komentarza
BrudnyHenryk Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 myjnia to zło Odnośnik do komentarza
MalySzaryCzlowiek Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 2 godziny temu, BrudnyHenryk napisał(a): myjnia to zło Zależy jak się myje :] ja mam obok siebie myjnie z opcją niskiego ciśnienia. Płyn do czyszczenia roweru, delikatne spłukanie i rower czysty po błotnym upalaniu. Odnośnik do komentarza
Gość Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 4 godziny temu, BrudnyHenryk napisał(a): myjnia to zło Zgadzam się. Chyba że ktoś BARDZO umiejętnie operuje lancą. Sam spłukuję błoto z węża ogrodowego, w zimie - o ile jeżdżę - mycie w wannie. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 Ja też zmywam błoto z węża ogrodowego zarówno latem jak i zimą ale mam ten komfort, że mam dom i mogę to robić przed domem na podjeździe. Pisząc o myjni miałem na myśli właśnie niskie ciśnienie Odnośnik do komentarza
MalySzaryCzlowiek Opublikowano 15 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2023 Myje rowery lancą odkąd jeżdżę na rowerze. Zawsze w ten sam sposób i nie wiem co by trzeba było zrobić aby wbić się wodą pod uszczelki kurzowe albo wypłukać smar z łożysk. Amortyzatory serwisuje sam i nigdy nie uświadczyłem brudu w środku. Tak samo piasty, mam miedzy innymi kulkowe xt, które są dalekie od ideału bycia szczelnymi i przy okresowym serwisie w środku było wszystko w porządku. Żadnych problemów z korbą, sterami itd. Jak wężem ogrodowym trzepniemy nie tak jak trzeba to też narobimy szkody ;D Odnośnik do komentarza
WojtekWawa Opublikowano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2023 Gratuluję zakupu, mi się ten xc120 baaardzo podobał i fajnie się nim jeździło po sklepie ? Wybrałem xc100 bo cena czyni cuda, a ja mam niepopularny widzę pogląd na forum, że mieć za dobry sprzęt do umiejętności, to obciach i nieekologiczne, ale robię w Aerospace, czyli jestem hipokrytą. I centusiem z Krakowa, który każdy grosz ogląda przed wydaniem. Widząc, jak mi xc100 siadł, nie wiem czy mając wehikuł czasu jednak tego czerwonego cuda bym nie zakupił, żeby mieć lepszy osprzęt i kolor pasujący do obu moich samochodów (którymi prawie nie jeżdżę, bo rower - znów hipokryzja wychodzi ze mnie, bo jednak kupiłem te samochody). Choć w xc120 przeszkadzało mi, że biegi zmienia się wyłącznie kciukiem. Co do mycia, też nie mam podwórka do spłukiwania błota po lesie, używam myjni samochodowej. Po zapłaceniu 2-5 zł, zwiększa się ciśnienie i nie trzeba (a pewnie nie wolno) naciskać spustu lancy, woda leci niewiele mocniej niż z węża ogrodowego. 2 minuty i rower może nie jest czysty, ale bez błota na napędzie i w ogóle wszędzie ? Po dojechaniu ostatnich 3 km do piwnicy, jest już prawie suchy, wycieram do końca brud szmatką i nakładam smar na łańcuch. Dopiero 350 km, ale łańcuch nie jest wyciągnięty. A rower jeździł w błocie i śniegu (na razie głównie w takich warunkach). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi