Skocz do zawartości

[MTB] Do maratonów do 10 000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

@Oskarr witaj z powrotem na forum :) Mam pytanie, jak z perspektywy czasu oceniasz swój dobór rowerów? Pamietam, jak pisałeś, że najlepszym wyborem jest ht xc mtb + szosa. Potem zrobiłeś test na YT szosa vs gravel i uznałeś, ze szosa nie ma sensu. Czy całkowicie porzuciłeś szosę? Uważasz teraz, że najlepiej mieć fs + gravela?

W dniu 5.06.2025 o 13:08, sl66 napisał(a):

że najlepiej mieć fs + gravela?

Myślę, że każdemu co kto lubi. 😉

Przejechałem się (w końcu 🙂) gravelem i potwierdziła się moja teoria. Pozycja zbyt niska, baranek* na nie (manewrowanie i stabilność kijowa), zmiana biegów to tragedia, tylna zębatka głośna jak diesel (według mnie to ogólnie jest wada fabryczna, a nie, że tak ma być), rama nie ma możliwości montażu pełnych błotników i pewnie coś tam jeszcze. W każdym razie "nie moja bajka". 

*Uprzedzam ew. porady, żeby dać inną kierownicę. Ogólnie można, ale jak się kupuje rower, to nie po to, żeby od razu cos w nim wymieniać/zamienić. 😐

W temacie MTB, to również maiłem okazję skorzystać z Treka Marlin 6 w opcji 2x8. Ogólnie do rekreacji znośny, ale zdecydowanie brakowało mi z przodu trzeciej zębatki 48. Dlatego nie wiem i zastanawiam się czemu tak chwalicie przód w wersji x2, gdzie większa zębatka to (chyba) 42.

Jest bardzo wielu uzytkownikow dla ktorych pozycja taka w ktorej kierownica jest na wysokosci lub ponizej wysokosci siodelka jest nie do przyjecia.

Kontrola i manewrowosc w rowerze z klamkami szosowymi jest znaczaco gorsza niz w rowerze z prosta kierownica.

Prawidlowo skonfigurowany naped szosowy pracuje znakomicie.

Fakt ze tylne kolo pracuje glosno, nie ma nic wspolnego z wada. Pod warunkiem ze nie dotyczy to napedu. Niektore piasty sa tak skonfigurowane ze sa glosne i niektorzy to lubia.

Wiele graveli ma mozliwosc montazu blotnikow i bagaznika.

Poniewaz wiekszosc uzytkownikow w ogole nie jezdzi w dolnym chwycie bo im sie kregoslup nie zgina, to lepszym wyborem bylby rower typu fitness czy cross w ich przypadku.