Marcinz123 Opublikowano Poniedziałek o 11:04 Opublikowano Poniedziałek o 11:04 Cześć, szukam pierwszego gravela i liczę na wasze doświadczenie. Trochę o mnie: wzrost 195 cm, waga ok. 100 kg przekrok ok. 90 cm kompletny początkujący, jeśli chodzi o gravele (wcześniej tylko MTB) główne zastosowanie: dojazdy do pracy ok. 20 km w jedną stronę (mix asfaltu 17 km i gruntowych dróg 3km) w weekendy chciałbym jeździć na dłuższe trasy, głównie ścieżki rowerowe, trochę szutru i leśnych dróg. Pytania do was: Jakie modele/marki gravelowe sprawdzą się przy mojej wadze i wzroście (ramy XL/XXL, koła)? Na co zwrócić szczególną uwagę przy takiej wadze – rama, koła, opony, hamulce? Jaki rozmiar ramy dobrać przy przekroku 90 cm? Budżet +-4k jeżeli faktycznie to mało rozważę droższe propozycje Sam znalazłem coś takiego i czy jest to dobry wybór? https://www.rowerzysta.pl/rower-gravel-ghost-asket-ciemnoniebiesko-niebieski/rozmiar--ramy-xl_kolor-ciemnoniebiesko--niebieski
jajacek Opublikowano Poniedziałek o 13:44 Opublikowano Poniedziałek o 13:44 Przy tej wadze: - jak najszersze opony, minimum 2 cale - hamulce hydrauliczne - jakikolwiek napęd byle Shimano - dobrze by było jakby koła miały obręcze 25 mm
liftlodz Opublikowano Poniedziałek o 16:46 Opublikowano Poniedziałek o 16:46 No to tak Rama - karbon lub stal, aluminium tylko dobrych producentów Widelec - karbonOpony - minimum 40 mm, ale 50 mm to często przesada, chyba że jeździsz po wyrypach.Napęd każdy Shimano też może być, ale szczerze polecam Sram lub Campę.Jaki masz max budżet, bo te 4k to trochę mało?Tu masz przykładowy rower w twoim budżecie https://allegro.pl/oferta/rower-gravel-breezer-inversion-x-expert-rama-56-cm-kolo-28-czarny-18598096067A tu masz rower powyżej budżetu https://kross.pl/esker-6-1-zloty-czarny-matowy
Marcinz123 Opublikowano Poniedziałek o 17:45 Autor Opublikowano Poniedziałek o 17:45 Trochę mogę dołożyć chociaż szukałem raczej czegoś na start i jak zajawka wzrośnie to sprzedać i kupić coś konkretniejszego. Plus jeżeli chodzi o wagę to kończę masę i rower ma pomóc w redukowania do docelowych 90kg.
kouczan Opublikowano Poniedziałek o 19:23 Opublikowano Poniedziałek o 19:23 Za lekko ponad 4k masz Unibike Tier z 2025. Dobra relacja ceny do osprzętu. Tylko nie kupuj w ciemno. Musiałbys się przymierzyć bo one mają dziwna tą rozmiarówke.
Szwedacz Opublikowano Poniedziałek o 21:13 Opublikowano Poniedziałek o 21:13 Osprzęt z grubsza wszędzie podobny znajdziesz. W tym budżecie poluj na promocje na GRX z hydrauliką. Na Eskera XL pewnie jesteś za duży, ale zostaje masa innych, zależnie od tego co w danej chwili przeceniają. Kands Toro, Unibike Tier czy przy tak długim tułowiu może i Romet Aspre. https://www.pepper.pl/search?q=gravel&priceFrom=3500&priceTo=5000 EDIT: I ostrożnie z rowerami Rondo. Spore zawirowania z postępowaniem upadłościowym były i ludzie byli odcięci od niestandardowych części zapasowych (części do własnościowego widelca z flipchipem i niestandardową osią, haki przerzutek). Nie wiadomo czy i jak będą gwarancje obsługiwane po tym jak skończy się wszystko, a marka przejdzie do nowego właściciela.
Greg29 Opublikowano Wtorek o 18:53 Opublikowano Wtorek o 18:53 Co użytkownik to inne rady więc i ja dodam coś od siebie 😁. Na pewno nie brałbym tego linkowanego prz z Ciebie Ghosta bo ma stary, szosowy napęd 2x9 z pozagrupową korbą w "grawelowym" rozmiarze i mechaniczne hamulce. Na początek zwykła aluminiowa rama wystarczy, zwłaszcza, że będzie tyrany w mieście. Rama ze zwykłej stalowej ramy, jakiejś CrMo czy innej podłej stali jak w rurach do kanalizy nie ma magicznych właściwości tłumiących, stal wyższej klasy typu Columbus czy- Reynolds to inna półka cenowa. Karbonu w tej kasie też się nie kupi. Więc pozostaje podłe, plebejskie aluminium z obowowiązującymi standardami czyli karbonowym widelcem, sztywnymi osiami i hydraulicznymi hamulcami. Do miasta i na twarde (asfalt, ddr) wystarczą opony 40c ale dobrze jest aby mieściły się opony 50c. Zimą, na szutry zakładam opony 45c z lekkim bieżnikiem, latem jeżdżę głównie po bocznych drogach asfaltowych na semi-slickach 40c. Do miasta i na szutry wystarczy napęd 1xx, minimum 1x11 a biorąc pod uwagę rozpiętość i brak kompromisów lepszy byłby 1x12. Z napędów 2xx w zupełności wystarczający jest podstawowy Shimano GRX 2x10 - bardzo trwały, mało wymagający, mało czuły na niedokładną regulację, tani w eksploatacji. Ja już go mam lekko ponad 2 lata, przejechałem jakieś 5 tys. km, za bardzo o niego nie dbam, kilka razy w roku przeczyszczę szmatą i nasmaruję, ze dwa razy w roku wyczyszczę pianką Fenwick, ani razu nie musiałem go regulować przez ten czas. Z dostępnych na rynku rowerów przejrzyj ofertę Kellysa z serii Soot, np. Soot 50 albo X50, Oxfeld Observer (marka własna Centrum Rowerowego), Superior XR, Kross Path albo Esker, Romet Boreas albo Aspre, Sensa Romagna Gravel, Fuji Jari 1.3, Unibike Ghost albo Tier. Tak jak napisał ktoś powyżej, trzeba się przymierzyć bo wiele współczesnych graweli jest bardzo długich, wymuszających bardzo wyciągniętą sylwetkę. Generalnie do miasta lepszy jest rower z prostą kierownicą
Locomotiv21 Opublikowano Środa o 18:29 Opublikowano Środa o 18:29 Dobrą relację ceny do jakości mają rowery Cube, np. Nuroad Pro Jeśli w grę wchodzi zakup ze sklepu internetowego z Niemiec to polecam Radon Regard AL 7.0 Obie propozycje wymagają lekkiego naciągniecia budżetu w okolice 5.000 PLN
sl66 Opublikowano Środa o 22:24 Opublikowano Środa o 22:24 W dniu 11.08.2026 o 20:53, Greg29 napisał(a): wiele współczesnych graweli jest bardzo długich, wymuszających bardzo wyciągniętą sylwetkę. Z czego tak naprawdę to wynika i czemu to służy?
jajacek Opublikowano Czwartek o 04:25 Opublikowano Czwartek o 04:25 Wynika to z rozpowszechnienia się zarazy jaką są gravelowe wyścigi ultra. Ludzie katują się bez sensu jak w triathlonie, chcąc wykazać nie wiadomo co. Wczoraj do naszej ustawki trzech 60-latków, na rekreacyjnych szosach sprzed ponad 10 lat, dołączyła po drodze triathlonista, pewnie z połowę młodsza od nas, na rowerze, którego zapewne kompletnie nie potrzebuje. Jakimś wypasionym Canyonie aero, pewnie za jakieś 25 tys zł. Nie dawała rady i co tylko mocniej pociągnęliśmy to odpadała z koła i musieliśmy na nią czekać. Szacunek, że skończyła Ironmana. Ale to jej na szosie za bardzo nie pomaga jak widać. To samo co w gravelach mamy w MTB. Większość dobrze wyposażonych rowerów jest rowerami do ścigania. Z agresywną geometrią. Dlatego zawsze bardzo mi się podobał Cube Reaction C:62 Race o którym "znafcy" MTB mówią że ma "kwadratową" geometrię. A właśnie dzięki temu jest rowerem i szybkim i dość komfortowym. Wyśmienitym do jazdy po płaskopolsce. I tak samo takim flagowym komfortowym gravelem był Marin Four Corners. A w szosach endurance Spec Roubaix i Trek Domane. Dla komfortu kluczowy jest stack to reach.
jajacek Opublikowano Czwartek o 05:20 Opublikowano Czwartek o 05:20 Na FB wpadł mi w oko taki Bulls. Wygląda na kierunek właśnie turystyczno-miejski. Bulls Daily Grinder 1 i 2.
liftlodz Opublikowano Czwartek o 06:20 Opublikowano Czwartek o 06:20 Oczywiście zawsze możesz poszukać Marina 4 Corners - stalowy, uniwersalny gravel do jazdy w wygodnej pozycji po wszystkim.
kouczan Opublikowano Czwartek o 09:54 Opublikowano Czwartek o 09:54 4 godziny temu, jajacek napisał(a): Na FB wpadł mi w oko taki Bulls. Wygląda na kierunek właśnie turystyczno-miejski. Bulls Daily Grinder 1 i 2. Tylko się trzeba zastanowić czy to ciężkie koło z przodu jest do czegokolwiek potrzebne w jeździe dookoła komina.
Greg29 Opublikowano Czwartek o 10:02 Opublikowano Czwartek o 10:02 4 godziny temu, jajacek napisał(a): Na FB wpadł mi w oko taki Bulls. Wygląda na kierunek właśnie turystyczno-miejski. Bulls Daily Grinder 1 i 2. Ten ze zdjęcia to Bulls Daily Grinder 3 na GRX-ie 1x12 no "jedynka" jest na Clarisie 2x8 i mechanicznych heblach a "dwójka" na GRX-ie 2x10 3 minuty temu, kouczan napisał(a): Tylko się trzeba zastanowić czy to ciężkie koło z przodu jest do czegokolwiek potrzebne w jeździe dookoła komina. Ciężkie koło daje wytrzymałość na miejskich, nierównych, spękanych, dziurawych asfaltach, ddr-achw mieście czy pod obciążeniem sakwami. W mieście i w turystyce nie potrzebujesz lekkich kół, które dają "zrywność" ale mogą być przez to zbyt czułe i wrażliwe na uszkodzenia
kouczan Opublikowano Czwartek o 12:58 Opublikowano Czwartek o 12:58 Bardziej mi chodziło o tą piastę z prądem. Czy na dojazd do roboty to jest potrzebne?
Rekomendowane odpowiedzi