sl66 Opublikowano Czwartek o 13:55 Opublikowano Czwartek o 13:55 9 godzin temu, jajacek napisał(a): flagowym komfortowym gravelem był Marin Four Corners Oraz Merida Silex 1st gen, którą posiadam :)
Szwedacz Opublikowano Czwartek o 14:08 Opublikowano Czwartek o 14:08 Godzinę temu, kouczan napisał(a): Bardziej mi chodziło o tą piastę z prądem. Czy na dojazd do roboty to jest potrzebne? Prawdopodobnie nie jesteś targetem. Jak pilnujesz poziomu akumulatorów w lampkach, to jest to kompletnie zbędne na dojazdy. 9 godzin temu, jajacek napisał(a): Cube Reaction C:62 Race o którym "znafcy" MTB mówią że ma "kwadratową" geometrię. Ale w czym tu problem? To dość obrazowo i bardzo konkretnie opisuje geometrię typową dla Cube'ów. Przecież nic złego w tym nie ma, że to jest rower bardziej do kręcenia po powybijanych, dziurawych gruntówkach i lasach, a nie projektowany z myślą o stromych stokach. Nie wiem czemu przestali szufladkować je marketingowo jako "ATB", kiedy to jest właśnie takie połączenie cech crossa, trekkinga i MTB w jeden, całkiem wygodny rower.
jajacek Opublikowano Czwartek o 14:31 Opublikowano Czwartek o 14:31 Jest wygodne bo nie musisz ładować. Jak masz jakieś światełka to zwykle wymagają ładowania. Z moich ostatnich doświadczeń i testów to waga w rowerze, którym się nie ścigamy jest cholernie przereklamowana a wytrzymałość komponentów i ekonomia użytkowania cholernie niedoreklamowana.
kouczan Opublikowano Czwartek o 17:02 Opublikowano Czwartek o 17:02 2 godziny temu, Szwedacz napisał(a): Prawdopodobnie nie jesteś targetem. Autor tematu chyba także. 2 godziny temu, jajacek napisał(a): Jest wygodne bo nie musisz ładować. Jak masz jakieś światełka to zwykle wymagają ładowania. Na dojazdy do pracy i całodzienne jeźdzenie to jest to zbędny gadżet moim zdaniem. Ładowanie to się załatwia albo w robocie albo powerbankiem. 🙂 2 godziny temu, jajacek napisał(a): Z moich ostatnich doświadczeń i testów to waga w rowerze, którym się nie ścigamy jest cholernie przereklamowana a wytrzymałość komponentów i ekonomia użytkowania cholernie niedoreklamowana. Tutaj się w pełni zgodzę. Sam poniekąd staję się ofiarą takiego "marketingu lekkości". Mocno się zastanawiam nad Nuroadem C:62 Pro. Doskanale wiem, że bardziej skorzystałbym na otworach montażowych (chociażby bagażnik) niż karbonowej ramie i kołach, ale kurcze to 8kg z hakiem kuszą 🙂
Greg29 Opublikowano Czwartek o 22:16 Opublikowano Czwartek o 22:16 Piasta z prądem wbrew pozorom jest bardzo przydatna, szczególnie na wyprawach. A jak jeszcze jest wejście, żeby się podłączyć to w ogóle czad - prywatna elektrownia i możliwość ładowania w trasie całej elektroniki. Na dojazdach do pracy też się przydaje, szczególnie jesienią i zimą bo nie trzeba myśleć o ładowaniu lampek, które się zawsze rozładowują w najmniej oczekiwanym momencie
Wojcio Opublikowano wczoraj o 06:16 Opublikowano wczoraj o 06:16 Dla mnie dynamo w rowerze na dojazdy do pracy to must have. Przypinanie, odpinanie, ładowanie lampek - jak nie miałem dynamo, to ciągle się zastanawiam, czy mam prąd w lampkach, czasem zapominałem. A tak - wsiadam i jadę. Przed biurem nic nie muszę odpinać. Jeśli dojazdy to główny cel, to dynamo jest zaletą a nie wadą.
sl66 Opublikowano wczoraj o 07:58 Opublikowano wczoraj o 07:58 17 godzin temu, jajacek napisał(a): waga w rowerze, którym się nie ścigamy jest cholernie przereklamowana a wytrzymałość komponentów i ekonomia użytkowania cholernie niedoreklamowana. Zgadzam się. Dlatego doszedlem do wniosku że gravel jako adventure bike, koń roboczy, commuter, wyprawówka czy zimówka nie powinien być karbonowy. O alu wysokiej klasy nie trzeba tak uważać, nie ma znaczenia czy w przypięty na ulicy rower ktoś uderzy albo czy się przewróci na kierownicę. Jedyny wyjątek, jaki dopuszczam to karbonowa sztyca dla komfortu - ją ciężko uszkodzić przy normalnym użytkowaniu. Karbon w ramie i kierownicy jak najbardziej ma sens w szosie do śmigania poza miastem. 1 godzinę temu, Wojcio napisał(a): Jeśli dojazdy to główny cel, to dynamo jest zaletą a nie wadą Mam takie samo odczucia. Posiadałem trekkinga z dynamo i było to bardzo wygodne. Nie trzeba pamiętać o włączaniu tyłu i przodu, ładowaniu. Po prostu miałem zawsze włączone oświetlenie, gdy jechałem, zawsze działało. Do miasta idealne, bezobsługowe rozwiązanie.
jajacek Opublikowano wczoraj o 08:04 Opublikowano wczoraj o 08:04 No i dlatego jako miejską dojazdówkę mam gravela alu i bez hydrauliki. Jak że nie jeżdżę nim do pracy to piasty z prądem nie potrzebuje. Ale jakbym nim dojeżdżał przez zmrokiem czy po zmroku to bym zdecydowanie się tym zainteresował. Miałem kiedyś crossa, Speca, z taką piastą i dobrą lampką i był to bardzo dobry pomysł.
Wojcio Opublikowano wczoraj o 08:31 Opublikowano wczoraj o 08:31 Bo niestety 2 rowery są lepsze niż jeden rower 🙂 na wycieczki lekki, fajny, a na dojazd do pracy - dynamo, błotniki, bagażnik i wartość, która nie zmusza nas do nerwowego sprawdzania, czy jeszcze stoi. I stąd doradzić trudno - zależnie na którą część wymagań się spojrzy. Dwa w jednym to trochę kompromis - i to niezależnie od ceny.
Rekomendowane odpowiedzi