Skocz do zawartości

Pierwszy gravel dla niższej osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Oskarr napisał(a):

Nie kupiłbym aluminiowego gravela za 7k. Ja mam w swojej stajni aluminium za około 4 k, spoko na wycieczki, na jazdę z żoną itp. Wygodna pozycja, tania eksploatacja, dość pancerny. Drugi jaki mam to składak na chińskiej, karbonowej ramie, chińskich karbonowych stożkach z grx 2x11 - całość wyszła 6200 zł i waży 8,2 kg. Myślę, że gotowy karbon powinien kosztować okolice 7-8k i będzie szybszy i wygodniejszy niż alu w podobnej kwocie. 

Tylko w przypadku autora wątku chodziło o ramę z niskim przekrokiem i tu się wybór zawęża.

Opublikowano
18 minut temu, Pepe75 napisał(a):

Tylko w przypadku autora wątku chodziło o ramę z niskim przekrokiem i tu się wybór zawęża.

Dokładnie.

Opublikowano
3 godziny temu, Oskarr napisał(a):

spoko cena, ale ma zaskakująco brzydkie spawy jak na speca.

Konsekwencja przeniesienia produkcji z Tajwanu do Wietnamu od czasu jak firmą zaczął zarządzać prezes od odkurzaczy a główny właściciel poszedł na emeryturę.

Opublikowano

Z tymi prędkościami. Dziś pojechaliśmy pierwszy raz na szosie. Mam 5kg za dużo do wagi startowej, 200 km w tym sezonie czyli nic. Jechaliśmy cały czas w tlenie a i tak z wiatrem szło 35-40. A nie wiało dziś jakoś okrutnie. No i mamy razem z kolegą 120 lat 🙂

image.thumb.png.30bd875c063bbf3dac413e5af193a822.png

Opublikowano
11 godzin temu, f0kus napisał(a):

w pobliżu nie mam nigdzie speca, więc przymierzyć nie mam jak

A nie ma żadnej oferty na olx w Twojej okolicy? Jeśli jest to możesz się umówić, pooglądać, przejechać się i stwierdzić, że to jednak nie to 😁

Opublikowano

Witam ponownie.
Dziękuję Wszystkim za pomoc. Finalnie wybór padł na KANDS TORO GRX 2026, którego polecił @Oskarr. Wziąłem rozmiar S i jest idealny, przekrok +/- 73 cm, więc nie stanowi problemu, czuję się komfortowo. Dziś odbyłem pierwszą jazdę, różnica pomiędzy MTB, a tym gravelem jest kolosalna. Z początku miałem problem ze zmienianiem przerzutek, bo jednak wygląda to zupełnie inaczej, ale już załapałem 😅 Jeździłem dzisiaj trzy godziny, jedynie pupa troszkę boli, nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia, czy jednak powinienem wymienić siodełko na jakieś lepsze, czas pokaże. Jeśli ktoś jeszcze ma coś do dodania, może jakieś rady dla początkującego, to będę jeszcze bardziej wdzięczny.

Opublikowano

Gratulacje, niech się jeździ 👍

Kilka razy się przejedź i zobaczysz czy siodełko podejdzie, czy pupa się przyzwyczai. Siodełko to rzecz bardzo indywidualna i dla każdego inne jest wygodne 😁

No i jak grawel to jakieś torebki na ramę itp. by się przydały 😁. Oczywiście zestaw naprawczy też must have

Opublikowano

Gratulacje, niech się jeździ 🙂 Wrzuć jakąś fotkę roweru. 

Zmierz rozstaw kości kulszowych, to pomoże ustalić szerokość siodełka.

Zazwyczaj spodenki z dobrą wkładką pomagają na ból d… 😉

Na DDR i drogi publiczne polecam lampkę która nie oślepia:

https://www.szumgum.com/lampa-przednia-sigma-aura-80-usb.html?srsltid=AfmBOoodXc0UG_5a6o_36qE0oAV5RkdNruOyndT5WAjrCZREsnzBM5RO

Jak chcesz zostawiać rower przypięty na dłużej to małego ulocka warto mieć.

Opublikowano
20 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Kilka razy się przejedź i zobaczysz czy siodełko podejdzie, czy pupa się przyzwyczai. Siodełko to rzecz bardzo indywidualna i dla każdego inne jest wygodne 😁

Dziś już było lepiej, pomogły spodenki z wkładką :)

20 godzin temu, Greg29 napisał(a):

No i jak grawel to jakieś torebki na ramę itp. by się przydały 😁. Oczywiście zestaw naprawczy też must have

Coś tam już posiadam, a zestaw naprawczy i ulock (czasem nawet strach do sklepu wejść bez przypięcia...) jest w drodze 😁

6 godzin temu, Pepe75 napisał(a):

Wrzuć jakąś fotkę roweru. 

VkMwTvj.jpeg

Tak to wygląda na chwilę obecną. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czy kierownica nie powinna być bardziej na równi ustawiona? Moja wydaje się dość mocno pochylona w dół.

XjGvqaf.jpeg

Tak to wygląda, bólu żadnego jak na razie nie odczuwam i ustawiłem to zgodnie ze wskaźnikiem, który widać poniżej, ale warto dopytać ekspertów, co o tym sądzą 🙂

rZilSqc.jpeg

Opublikowano

Kierownica jest w miarę o.k. bo dolne końcówki kierownicy powinny być poziomo. Klamkomanetki powinny być trochę wyżej, żeby klamki hamulcowe były bardziej pionowo, coś takiego:

Screenshot_2023-11-13-21-37-47-014_com.android.chrome.thumb.jpg.61b2b1a6b559a3ac20bee128cf477564.jpg

Opublikowano

Klamki są zamontowane nieprawidłowo. Tak z grubsza powinno być:
Handlebar Adjustments and Hand Position in Bike Fitting – BikeFit
Powierzchnia kierownicy powinna być przedłużeniem klamki w tej samej płaszczyźnie.
Natomiast ich montaż jest częściowo wymuszony przez gięcie kierownicy.
Tak do dołu jak masz montowało się 15-20 lat temu.

W najnowszych wersjach klamek powinno to być mniej więcej tak:

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

Opublikowano

Mogę się domyślać że ogólnie kierownicę masz do wymiany. 
Ponieważ jesteś niższego wzrostu to i pewnie nie masz 120 w klatce piersiowej.
Ja mimo że mam 116 to według mojego bikefittera, powinienem jeździć na kierownicy 38 w szosie i maks 40 w gravelu.
Można się więc spodziewać że dla Ciebie odpowiednią szerokością będzie 36 z małą flarą na dole. Czyli zapewne 36/38.

Opublikowano

Ja bym zaczął od regulacji siodełka przed rozpoczęciem zabawy w podmianki. Kąt, offet, wysokość - każde rzutuje na to ostatecznie jak dociskamy 4 litery do siodełka, a pozornie niewielkie zmiany w ustawieniu potrafią zrobić kolosalną różnicę w komforcie.

Opublikowano
W dniu 4.03.2026 o 15:49, jajacek napisał(a):

Z tymi prędkościami. Dziś pojechaliśmy pierwszy raz na szosie. Mam 5kg za dużo do wagi startowej, 200 km w tym sezonie czyli nic. Jechaliśmy cały czas w tlenie a i tak z wiatrem szło 35-40. A nie wiało dziś jakoś okrutnie. No i mamy razem z kolegą 120 lat 🙂

image.thumb.png.30bd875c063bbf3dac413e5af193a822.png

Na wykresu nie widać, abyście przekraczali 38, więc przy gravelu z korbą 30/46 i 11-36 na kasecie korzystaliście z identycznych przełożeń jeśli macie 2x10, 2x11 i 2x12 😄