Skocz do zawartości

Pierwszy gravel dla niższej osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Pepe75 napisał(a):

@Szwedacz tylko korba mtb 36/22 to chyba była 2x10 ? (taką to miałem 38/24)

Na łańcuchu 11rz będzie działać ?

Z tego co pamiętam to szerokość wewnętrzna łańcuchów 10-rzędowych i 11-rzędowych jest taka sama. Szerokość zewnętrzna jest różna, łańcuch 10-rzędowy jest troszkę szerszy

Opublikowano
Godzinę temu, liftlodz napisał(a):

Jeśli nie jeździsz po wysokich górach i się nie ścigasz to 1x co wystarczy, a obsługuje się taki napęd znacznie prościej, zwłaszcza w terenie.

Raczej nie jeżdżę po górach, głównie asfalt, ścieżki rowerowe, czasem na jakiś szutrowy teren muszę wjechać. Kurcze, najbardziej to chyba mi podpasowały rowery Cannondale szczególnie rozmiarowo.

https://www.rowertour.com/p/g8060/rower-gravel-cannondale-topstone-2-1x11?variant=294916

To byłby dobry wybór jako pierwszy rower gravel? Rzucił mi się jeszcze w oczy ten https://www.rowertour.com/p/g8058/rower-gravel-cannondale-topstone-1?variant=291405 ale nie ma mojego rozmiaru, no i jest droższy 2.4k. Wczoraj patrzyłem jeszcze na Diverge, konkretnie ten model https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-e5/p/4223510?color=5459910-4223510

Prawda jest taka, że cokolwiek bym nie wziął to i tak pewnie będę zadowolony, wcześniej jeździłem na starym niewyregulowanym MTB, także...

Opublikowano

Topstone to fajny rower, ale jeśli możesz to idź do sklepu i go przymierz, a dodatkowo wyrwiesz jakiś upust.
Ja próbowałem kupić swojego Synapsa przez net, ale najlepszą cenę dostałem w sklepie "za miedzą".

PS jeśli kupujesz aluminiową ramę to poszczególne wersje różnią się tylko osprzętem, rama jest zawsze taka sama.

Opublikowano

Jak rozważasz zakresy cenowe Topstone z drugiego linka, to już możesz karbonową ramę znaleźć, a będziesz miał większy komfort. Ja bym zaczął od przymiarek i obadania komfortowego przekroku.

Opublikowano
6 godzin temu, jajacek napisał(a):

Wczoraj jechałem na gravelu po asfalcie 50 km, na oponie 45 przód, 42 tył.

I jak Ci się jechało na takiej kombinacji? Ja właśnie po zimie zostawiłem sobie z przodu oponę 45c z lekkim bieżnikiem a na tył założyłem "letniego" semi-slicka 40c ale jeszcze nie miałem okazji testować bo w weekend wyciągnąłem szosę bo była piękna, słoneczna pogoda i +17°C

Opublikowano

@Pepe75 Cues FC-U6000-2B na pewno jest kompatybilny z 11s. Nie wiem co jeszcze się znajdzie.

@liftlodz Akurat przy obecnych zakresach napędów 1x to bez różnicy czy góry czy nie. Zarówno 1x, jak i 2x może być gęsto zestopniowany, ale o mniejszym zakresie, jak i mieć większe przeskoki między zębatkami, ale większy zakres. + Ew kwestia żywotności.

Dla porównania 80 RPM w 1x12 z kasetą Deore:

|    10    12    14    16    18    21    24    28    33    39    45    51
----+------------------------------------------------------------------------
 40 |  67.1  56.0  48.0  42.0  37.3  32.2  28.0  24.1  20.4  17.4  15.0  13.2

I 2x10 z kasetą 11-34 i korbą 46-30:

|    11    13    15    17    19    21    23    26    30    34
   ----+------------------------------------------------------------
    46 |  70.2  59.4  51.5  45.4  40.7  36.9  33.6  29.8  25.6  22.9
    30 |  45.9  38.8  33.6  29.5  26.4  24.1  22.0  19.5  16.9  14.8

Jeszcze jakby to była 11-36, którą wbrew specyfikacji Shimano wielu producentów daje, to już zupełnie różnice w zakresie są kosmetyczne.

Opublikowano
33 minuty temu, Greg29 napisał(a):

I jak Ci się jechało na takiej kombinacji? Ja właśnie po zimie zostawiłem sobie z przodu oponę 45c z lekkim bieżnikiem a na tył założyłem "letniego" semi-slicka 40c ale jeszcze nie miałem okazji testować bo w weekend wyciągnąłem szosę bo była piękna, słoneczna pogoda i +17°C

Mam wrażenie że te 45 mm to bardzo dobry stosunek komfortu do szybkości.
Z przodu ma Specialized Tracer Pro. Na boku ma napisane 47. Ale na moje obręczy 17 mm ma 45
Trochę szumi ta opona ale ma bardzo dobre recenzje tych co ją testowali. 
Z tyłu mam Specialized Pathfinder Pro 42 mm, bo mi więcej nie wejdzie.
Tył nie był nadmiernie sztywny. A przód nadmiernie miękki.
Sporo napompowałem ale nie wiem ile bo pompka elektroniczna miała chyba zły dzień 🙂

Opublikowano
3 godziny temu, Pepe75 napisał(a):

@Szwedacz tylko korba mtb 36/22 to chyba była 2x10 ? (taką to miałem 38/24)

Na łańcuchu 11rz będzie działać ?

Nawet chyba mi się gdzieś wala taka korba. Była pod 2x10. Ale wszystkie korby 9/10/11x są kompatybilne.
Nie wiem tylko jak z liną łańcucha. Ta nie była pod boost tylko pod QR. W Specu Crave taką miałem.
Mogę Ci dać potestować. 

Opublikowano

Dość znany mechanik publikował dziś wideo na temat tego Van Rysela. I mówi że koła tragedia.
No i potwierdza co co zawsze mówię a z czym koledzy tu się nie zgadzali.
Że jak jest za duża ilość zakrętów na pancerzach to nie ma to prawa dobrze działać w dystansie.

Opublikowano

Ja zawsze jak ktoś pyta o jakiś rower, który ma tzw. "czysty kokpit" to odpowiadam, że linki idące przez główkę ramy to zmora serwisanta, że ich mocne wygięcie może upośledzać zmianę biegów i tylko ładnie wygląda 

Opublikowano
13 godzin temu, Pepe75 napisał(a):

Jak rozważasz zakresy cenowe Topstone z drugiego linka

Chyba jednak, wolałbym coś do maksymalnie 7.000 zł

Najbardziej w oko wpadł mi ten rozmiarowo wydaje się ok, z wyglądu też mi się spodobał (https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-e5/p/4223510?color=5459910-4223510). No i jestem na 99% pewny, że rozmiarowo też powinien siąść, w pobliżu nie mam nigdzie speca, więc przymierzyć nie mam jak. Na parametrach za bardzo się nie znam, więc jeszcze poczekam na opinie.

Opublikowano
19 godzin temu, Pepe75 napisał(a):

Trochę żenada jak producent nie podaje tabeli geometrii.

https://lazaro-bike.pl/sklep/kands-toro-grx-2026_pid=812

Też mnie to dziwi, że na stronę kandsa nie wrzucili geometrii a na stronę Lazaro wrzucili. Stąd mój link do strony, gdzie można kupić i gdzie jest pełna geometria roweru. Lazaro i Kands są produkowane w tej samej fabryce, Lazaro to była podmarka przeznaczona na sprzedaż bezpośrednią przez internet a kands na sprzedaż w sklepach rowerowych. 

19 godzin temu, jajacek napisał(a):

W napędzie 1x to jest absolutny must have. Bo tam masz blat 40 czy 42 i jadąc z jakiejkolwiek górki, choćby niedużej nie masz czym kręcić.

W napędzie 1x12 nie stosujemy takich zębatek, zębatka o której mowa to 11-36, minimum dla 1x12 to 11-42 a najlepiej jakby była tam kaseta 11-50 lub 10-50 - ale przy takiej kasecie sensowna jazda po asfalcie odpada, stąd wniosek - 2x11 wygrywa. 

19 godzin temu, jajacek napisał(a):

Ale to że ktoś jeździ 25 nie znaczy że nie może mieć przełożeń na jazdę 40 km/h.

Jeśli rzadko przekraczasz te 38 to jasne, że chcemy mieć opcje dokręcenia szybciej, ale nie jest dla nas istotne czy na chwilowy zjazd z górki mamy z tyłu akurat 14 czy 13 zębów. Przeskok między biegami ma znaczenie, jak jedziemy długo, np. pod wiatr i potrzebujemy idealnie dobranego przełożenia, aby jechać na optymalnej kadencji, przy chwilowym dokręceniu znaczenia nie ma. Ja na tym kandsie mam rekord 86 km/h na zjeździe. Z ciekawości patrzyłem na wyniki z wczorajszej jazdy, jazda typowo pod gravela, 60% asfalt, 30% ładnych szutrów, 10% jakiegoś błotka i gorszych dziur, vmax miałem 35 km/h, więc wczoraj ani razu nie skorzystałbym z walorów napędu 2x11 albo 2x12 w stosunku do 2x10. 

16 godzin temu, liftlodz napisał(a):

Powiem krótko szukasz gravela, a więc odpuść sobie grupy 2x.

Nie zgadzam się. Jako fan napędu 1x w mtb, jestem przeciwnikiem 1x w gravelach. W praktyce to rowery głównie na asfalt + gorsze tereny, ale jednak wykorzystywane też w turystyce. Na asfalt napęd 1x12 z kasetą 11-50 się nie nadaje, skoki między biegami będą za duże. Kaseta 11-36 do napędu 1x też się nie nadaje, bo umrzemy jak będziemy chcieli wyjechać w góry, czy pojeździć po lesie. W szosie rzeczywiście rzadziej korzystam ze zmiany biegów z przodu, niż w gravelu, ale szosą nie robię podjazdów w lesie a na gravelu się zdarza 🙂 

Nie kupiłbym aluminiowego gravela za 7k. Ja mam w swojej stajni aluminium za około 4 k, spoko na wycieczki, na jazdę z żoną itp. Wygodna pozycja, tania eksploatacja, dość pancerny. Drugi jaki mam to składak na chińskiej, karbonowej ramie, chińskich karbonowych stożkach z grx 2x11 - całość wyszła 6200 zł i waży 8,2 kg. Myślę, że gotowy karbon powinien kosztować okolice 7-8k i będzie szybszy i wygodniejszy niż alu w podobnej kwocie. 

Opublikowano
2 minuty temu, jajacek napisał(a):

U Hiszpanow w tej cenie kupisz lepszy model

spoko cena, ale ma zaskakująco brzydkie spawy jak na speca.