Skocz do zawartości

Pierwszy gravel dla niższej osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Popatrz jeszcze na Treka Chekpoint, ale nie przez internet tylko wybierz się do sklepu i się potarguj.
Trek ma spore problemy finansowe i sprzedawcy chętnie opuszczają ceny, nawet od tych już obniżonych.

Opublikowano
15 godzin temu, jajacek napisał(a):

Celuj w rower na GRX 2x12. To juz jest wysmienity naped o bardzo szerokim zakresie przelozen na kazde warunki.

Nie zgodzę się. Mam dwa gravele, jeden na 2x10, drugi na 2x11. Jeździłem też na 2x12. Przez 1,5 roku nic nie musiałem regulować w moim 2x10, napęd jest wytrzymały, tani, na warunki gravelowe ma odpowiednie skoki. 2x11 lepszy na asfalt bo ma minimalnie lepiej zestopniowane przełożenia, ale w warunkach z jakimiś wybojami nie wiem, czy nie wolę 2x10. Teoretycznie hamulce w 2x12 powinny być lepsze - jest tam większe odsunięcie klocka od tarczy, ale to nie mtb, gdzie leci dużo błota na tarcze i ta przestrzeń jest ważna - mi w obu rowerach przez parę kkm nic nie obcierało. Mając możliwość dopłaty 200 zł do napędu 2x12 względem 2x11 w nowym rowerze, świadomie zdecydowałem się na 2x11. 

Napęd 12 rzędowy ładnie działa jak jest nowy, jest dobrze ustawiony, łańcuch jest nowy i nasmarowany i nie jedziemy po wybojach. Jest dużo bardziej wrażliwy na nieidealne ustawienie. Ja bym 2x12 wybrał, jakbym chciał robić długie trasy po asfalcie i nie zajeżdżał do lasu i miałbym dużo pieniędzy na późniejszy serwis. 

Must have to hamulce hydrauliczne, podstawowe shimano grx hamują już bardzo dobrze. 

Wzrost masz całkiem ok, nie powinno być problemu, powinieneś pasować pod każdą S, myślę, że na XS będziesz miał problemy bo rower będzie za mały. 
Moja żona ma 160, spokojnie dawała radę jeździć na gravelu mającym rurkę podsiodłową 507 mm i BB 71 (nie wiem czemu, ale decathlon nie podaje jaki mają wymiar BB a to jest istotne pod względem przekroku). Myślę, że wszystko, co będzie miało rurkę podsiodłową w okolicy 460-480 będzie dla Ciebie ok.

Ja jako taniego gravela mam Kandsa Toro GRX, 2x10, okolice 11 kg

Najtaniej teraz widzę okolice 3900 - nie wiem czy Ci coś liczą za przesyłkę, jak nie to spoko opcja, u producenta jest za 4600, ale pisząc do nich pewnie stówkę czy dwie można urwać, ewentualnie można ponegocjować jakieś dodatki. 

https://lazaro-bike.pl/sklep/kands-toro-grx-2026_pid=812

https://sportamg.pl/pl/p/Rower-gravel-KANDS-Toro-3.0-GRX400-hamulce-hydrauliczne-rama-S-46cm-ciemny-turkusowy-2026-/2061?utm_source=shoper&utm_medium=shoper-cpc&utm_campaign=shoper-kampanie-google&shop_campaign=12988&gad_source=1&gad_campaignid=18334596926&gbraid=0AAAAAokq6PVFEBrQYlvw8uIIGed7D_tEY&gclid=CjwKCAiAqprNBhB6EiwAMe3yhiUW4hA-Iv3giHnZy7BbVYlNlxtygKtE1ii0hDChrd26HiqM1pwXbBoC-vEQAvD_BwE

Ja bym nie dopłacał 2000 zł do tribana. Triban ma tej samej klasy koła, ramę, opony, ma te same hamulce, różnią się napędem - 2x10 vs 2x12 i obsługą pogwarancyjną. Kands ma już jakieś współpracujące serwisy, ale raczej będzie bardziej problemowy serwis niż z tribanem. Na plus, 3 ostatnie kandsy które składałem były lepiej ustawione po wyciągnięciu z kartonu niż 3 ostatnie nowe rockridery, które odbierałem złożone i wyregulowane przez decathlon 😄 

Opublikowano

@Oskarr, to prawda, że grx 2x12 jest bardziej wrażliwy na nieidealne ustawienie (bo ma mniejsze odstępy między zębatkami kasety) ale, tak jak napisał @jajacek, ma bardzo szeroki zakres przełożeń. W grx-ach 2x10 czy 2x11 maksymalna kaseta jaką możesz włożyć to 11-36T i w górach z obciążeniem jest ciężko i ludzie muszą wkładać przedłużki haka (która upośledza trochę pracę tylnej przerzutki), żeby wsadzić kasetę 12-42T czy nawet 11-46T (tak, wiem, że niektórzy wsadzają kadetę 11-42T do grx-a 2x11 i im działa bez przedłużki haka). Ja też mam 2x10 i od dwóch lat jak go mam nic nie musiałem regulować w napędzie a zbytnio się z tym rowerem nie cackam. Mi też w zupełności wystarcza 2x10 w grawelu a 2x12 chciałbym mieć w szosie a mam "tylko" 2x10...

Opublikowano

Nie wiem czy macie rację
Mój syn ma szosowe napędy 2x12 Di2 od paru lat i zero problemów z regulacją. Ale fakt że są elektroniczne.
Razem z tymi napędami są sparowane ZNACZĄCO lepsze hamulce hydrauliczne Shimano niż te który były w 10 i 11x. A z którymi mieliśmy mnóstwo problemów w różnych rowerach. Wycieki, zapowietrzanie się klamek. Ocieranie o tarcze bo mniejsza przestrzeń między tłoczkiem i klockiem.
Przerzutka tylna jest też znacząco poprawiona. 
W moim gravelu mam 2x10 Tiagra mechaniczną. 
Działa to jako tako. Szału nie ma.
Swoją drogą Shimano wypuściło Tiagrę R4000, 2x11, która odpowiada niedawnemu 105 2x11.
Ja wiadomo z tego forum jestem ostrożny w przechodzeniu na nowe grupy i zawsze czekam na Service Pack 3.0 🙂
Ale 2x12 w gravelu mnie bardzo przekonuje. 
Kaseta GRX 12x kosztuje 235 zł. Zmiana raz na 2-3 lata.
Jest mega ściśle zestopniowana:
11-12-13-14-15-17-19-21-24-28-32-36

A czy Kands jest jakąś opcją? Oczywiście że jest.
Nie każdy musi mieć wszystko tip top. 
Ale po ostatnich jazdach na mojej Tiagrze 2x10 przyszło mi przez myśl żeby jednak zrobić jakiś upgrade. 
Wszystko zależy jak dużo i jak rower będzie użytkowany.

Opublikowano
31 minut temu, Greg29 napisał(a):

@Oskarr, to prawda, że grx 2x12 (...) ma bardzo szeroki zakres przełożeń. W grx-ach 2x10 czy 2x11 maksymalna kaseta jaką możesz włożyć to 11-36T i w górach z obciążeniem jest ciężko i ludzie muszą wkładać przedłużki haka (która upośledza trochę pracę tylnej przerzutki), żeby wsadzić kasetę 12-42T czy nawet 11-46T (tak, wiem, że niektórzy wsadzają kadetę 11-42T do grx-a 2x11 i im działa bez przedłużki haka). (...)

W 2x12 siedzi RD-RX820, tak? https://bike.shimano.com/en-NA/products/components/pdp.P-RD-RX820.html

Cytat

The RD-RX820 is compatible with 11-34T and 11-36T 12-speed cassettes (...)

Czyli czego byśmy nie kombinowali - zakres jest dokładnie taki sam jak przy 2x10 i 2x11, czyli 46/30T na korbie i 11-36T na kasecie, czyli niecałe 502% (1x12 ma 510%, czyli raptem o te "pół biegu" więcej).

Tak jak w MTB klnę bez końca na delikatność Deore 12s, tak w gravelu GRX spisuje się bez zarzutów, bo ten rower praktycznie nie ma okazji być w terenie, gdzie to by był problem (czyli najczęściej przedzieranie się przez las na azymut lub jazda bardzo zarośniętymi ścieżkami). Oczywiście argument cen części i żywotności łańcucha pozostaje.

Opublikowano
53 minuty temu, Greg29 napisał(a):

żeby wsadzić kasetę 12-42T czy nawet 11-46T (tak, wiem, że niektórzy wsadzają kadetę 11-42T do grx-a 2x11 i im działa bez przedłużki haka).

Będzie działało do czasu, gdy nie wrzucisz skrajnych przełożeń. Żadna przerzutka obecna na rynku nie obsłuży Ci kasety 11-46 z korbą 30/46. To by musiała być pojemność 51, obecny maks to chyba 43. Albo więc przy wrzuceniu dużego blatu z przodu i dużego z tyłu zerwiesz przerzutkę albo przy wrzuceniu małej zębatki z przodu i małej z tyłu nie napniesz łańcucha. 

15 minut temu, Szwedacz napisał(a):

Czyli czego byśmy nie kombinowali - zakres jest dokładnie taki sam jak przy 2x10 i 2x11, czyli 46/30T na korbie i 11-36T na kasecie, czyli niecałe 502% (1x12 ma 510%, czyli raptem o te "pół biegu" więcej).

Tak, 2x10 i 2x12 ma taką samą rozpiętość, podobnie jak 1x12. 1x12 w gravelu jest fajne jak się ścigasz w gorszym terenie. W mtb jestem fanem napędu 1x, w gravelu który często jeździ na asfalcie jestem przeciwnikiem ze względu na duże dziury między biegami. 2x12 jest fajne w rowerze szosowym albo gravelu przygotowanym do jazdy po szosie - jest tam ciasne zestopniowanie na ostatnich koronkach tak, jak piszę Jacek, ale aby zacząć z tego korzystać, musimy jechać powyżej 38 km/h. Poniżej 38 km/h zestopniowanie kasety 10s jest identyczne co kasety 12s. 

48 minut temu, jajacek napisał(a):

Kaseta GRX 12x kosztuje 235 zł.

deore 11-36 HG 50 kosztuje 100 zł. Łańuchy kosztują obecnie podobnie. 

54 minuty temu, jajacek napisał(a):

Mój syn ma szosowe napędy 2x12 Di2 od paru lat i zero problemów z regulacją. Ale fakt że są elektroniczne.

Marek ma raczej topowe napędy i jak się glebnie to mu raczej hak od razu wymieniają. W terenie jednak częściej się wygina hak niż na szosie. 

Opublikowano

Egzotyczne mixy zbliżające się do niecałych 700% to domena niektórych napędów MTB. Przy poprzedniej dyskusji o tym już wspominałem gościa spotkanego z 2x12: 34/24T x 11-50T (choć tu już sam przyznawał że przegiął i działa prawie bez zarzutu jedynie przy idealnej regulacji i gdy nic się nie wygnie), który zamierzał wrócić do 2x11: 36/22T x 11-46T, którą już trochę więcej osób poleca. 49 pojemności wymagane, które w praktyce SGSy od Shimano obsługują 😉 

Z tymi zaletami stopniowania 2x12, podstawowe pytanie czy użytkownik będzie z takimi prędkościami jeździć. Przelotowa na płaskim w okolicach 4 dych lub więcej raczej wymaga całkiem solidnego kopyta.

Opublikowano
46 minut temu, Szwedacz napisał(a):

Czyli czego byśmy nie kombinowali - zakres jest dokładnie taki sam jak przy 2x10 i 2x11, czyli 46/30T na korbie i 11-36T na kasecie

Oddaję honor, pisałem na szybko i pomyliłem z 1x12 i kasetami typu 11-45 czy 11-51T 😁

22 minuty temu, Oskarr napisał(a):

więc przy wrzuceniu dużego blatu z przodu i dużego z tyłu zerwiesz przerzutkę albo przy wrzuceniu małej zębatki z przodu i małej z tyłu nie napniesz łańcucha. 

O ile ktoś jeździ na takich ustawieniach 😁.

W swoim mtb, gdzie mam napęd Deore 2x10 z korbą 36/26T i kasetą 11-36T, w celu zmiękczenia napędu wymieniłem małą tarczę korby na 22T i działa bez problemu mimo większej niż w specyfikacji pojemności. Trochę się obawiałem jak to będzie działać i najpierw wymieniłem małą tarczę na 24T ale wszystko było o.k. więc wymieniłem ją na 22T i też hula 😁

Opublikowano

To ciekawa dyskusja.
Po zastanowieniu muszę zgodzić się z pewnymi argumentami. Z innymi może nie.

Czy jest potrzebne zestopniowanie 11-12-13-14-15 od dołu?
To zależy od dwóch rzeczy. Oczywiście głównie od tego jaki mamy z przodu blat.
W napędzie 1x to jest absolutny must have. Bo tam masz blat 40 czy 42 i jadąc z jakiejkolwiek górki, choćby niedużej nie masz czym kręcić.
Raz że zabierasz sobie przyjemność z jazdy a dwa jak jest zimno i nie kręcisz dłużej to wychładzasz mięśnie.
A jak jeszcze za chwilę masz sztywny pojazd to za chwilę w wychłodzone mięśnie dostajesz kurcze. Miałem tak wiele razy.

Natomiast jak masz 2x to sytuacja ulega zmianie.
46x11 będzie się bardzo rzadko używać. I wystarczyłaby inna kaseta.
W szosowym Campagnolo na góry zawsze była kaseta 13-29. Dobrze zestopniowana od dołu.
I na takiej zawsz jeździłem po Alpach. Dwaj koledzy co mieli Campę też.

Mój partner treningowy ma na przykład szosę endurance z napędem Tiagra 3x10 i na płaskie używa bardzo ściśle zestopniowaną kasetę juniorską 14-25.
Ale korbę ma 50x39x30

Wczoraj jechałem na gravelu po asfalcie 50 km, na oponie 45 przód, 42 tył. Zrobiliśmy średnią 23 z groszami. A jechaliśmy dość żwawo.
Ja patrzę jak ludzie na grupach gravelowych piszą jakie kto ma średnie to rzadko ktoś przekracza 28 oprócz biorących udział w wyścigach ścigantów.
Ale to że ktoś jeździ 25 nie znaczy że nie może mieć przełożeń na jazdę 40 km/h.

Opublikowano

Jeździłem na GRX 2x11 i nie miałem żadnych problemów z hamulcami, o których @jajacek wspomniał.

Też uważam, że zalety ciasno zestopniowanej kasety z GRXa 2x12 odczuje zawodnik, nie amator. Amator praktycznie nie będzie używał 46x11,12.

Po wycięciu 11 i 12z z 2x12 robi się podobnie do Srama 1x12

https://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=30,46&RZ=11,12,13,14,15,17,19,21,24,28,32,36&UF=2250&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=speed&GR2=DERS&KB2=38&RZ2=11,12,13,15,17,19,21,24,28,32,38,44&UF2=2250

Szkoda, że Shimano nie ma korby np 40/24. 

Jedyne miększe tarcze pasujące do korby , które znalazłem to 44/28 https://specialites-ta.com/double/440-1792-plateau-gravel-specialites-ta-x110-grx-2-10-11-12v-exterieur-specialites-ta-pl481103g9.html#/25,denture,44-dts

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za takie zainteresowanie się tematem!

17 godzin temu, Greg29 napisał(a):

Wg tej tabeli aluminiowy Cannondale Topstone w rozmiarze XS ma ramę na wysokości 70,4 cm, więc miałbyś zapas. W S-ce już 74 cm więc klejnoty mogą być zagrożone...

Patrzyłem wczoraj na te rowery Cannondale, tylko nie wiem, który byłby najlepszy w tym budżecie (pisałem o 5k, ale jestem w stanie to zwiększyć nawet do 7), znalazłem coś takiego https://www.rowertour.com/p/g8060/rower-gravel-cannondale-topstone-2-1x11?variant=294916 natomiast to jest 1x11, o napędach też się tutaj naczytałem i jako kompletny laik w tych sprawach już się pogubiłem czego unikać, a czego najlepiej jest szukać.

6 godzin temu, Oskarr napisał(a):

Wzrost masz całkiem ok, nie powinno być problemu, powinieneś pasować pod każdą S, myślę, że na XS będziesz miał problemy bo rower będzie za mały

Czytam ten wątek i zdania są chyba podzielone 😅 Nie wiem już sam czy powinienem się przejmować tym przekrokiem, powiedzmy rower ma przekrok 75 cm, a ja 74 cm, czy będzie to aż taki problem, skoro łapie się w przedziale wzrostowym?

6 godzin temu, Oskarr napisał(a):

Ja jako taniego gravela mam Kandsa Toro GRX, 2x10, okolice 11 kg

Ten rower wygląda bardzo ciekawie, tylko nie mogę znaleźć informacji o przekroku w rozmiarze S.

Opublikowano

Trochę żenada jak producent nie podaje tabeli geometrii.

Prawdopodobnie są dwie ramy: jedna w S-ce ma rurę podsiodłową 460mm, druga 490mm

Diverge ma prawdopodobnie najniżej suport -80mm, co przekłada się na niższy przekrok.

image.thumb.png.735ccb71294386b16d8aba673118af35.png

image.thumb.png.7d6094c80809401fd258659d04b39496.png

Opublikowano
Godzinę temu, Pepe75 napisał(a):

(...)

Szkoda, że Shimano nie ma korby np 40/24. 

Jedyne miększe tarcze pasujące do korby , które znalazłem to 44/28 https://specialites-ta.com/double/440-1792-plateau-gravel-specialites-ta-x110-grx-2-10-11-12v-exterieur-specialites-ta-pl481103g9.html#/25,denture,44-dts

1 godzinę temu, jajacek napisał(a):

To ciekawa dyskusja.
Po zastanowieniu muszę zgodzić się z pewnymi argumentami. Z innymi może nie.
(...)
Wczoraj jechałem na gravelu po asfalcie 50 km, na oponie 45 przód, 42 tył. Zrobiliśmy średnią 23 z groszami. A jechaliśmy dość żwawo.
Ja patrzę jak ludzie na grupach gravelowych piszą jakie kto ma średnie to rzadko ktoś przekracza 28 oprócz biorących udział w wyścigach ścigantów.
Ale to że ktoś jeździ 25 nie znaczy że nie może mieć przełożeń na jazdę 40 km/h.

Z korbą by można iść w stronę mixu z korbami MTB - tam już 36/22T się znajdzie. 36:10 wciąż dla amatora czy włóczykija swobodnie wystarczy i jedynie na dokręcaniu zjazdów może z rzadka braknąć. To wciąż prawie 50km/h przy kadencji 100 RPM. Z kolei powyżej zaczyna się pojawiać pytanie, czy zjazd nie jest na tyle stromy, że lepiej przyjąć pozycję bardziej aerodynamiczną niż na siłę dokręcać? Z minusów oczywiście szybsze zużycie zębatek, bo obciążenia na mniejszą liczbę zębów się przenoszą.

Średnia w gravelu to kiepska metryka. Jak trasa będzie mieszana, to średnia będzie mocno obciążona ilością segmentów leśnych/polnych gdzie przez korzenie i wertepy nie będzie się dało jechać szybko. Trzeba jednak patrzeć na to jak się to rozkłada na danych odcinkach, rodzajach nawierzchni.

Z rzadko stopniowanymi napędami jest jeszcze jeden niuans na który osoby z płaskopolski powinny zwrócić uwagę - zakres przełożeń używanych przez większość czasu będzie skrajnie wąski. Jeżdżąc na 3 zębatkach na krzyż będziemy bardzo nierównomiernie zużywać kasetę i mieć te kilka zębatek do wymiany, a resztę kasety prawie nietkniętą.

Opublikowano

Powiem krótko szukasz gravela, a więc odpuść sobie grupy 2x.
Poszukaj coś 1X, tak na prawdę na początek może być nawet 1x11.
Ja nawet z szosy wyrzuciłem 2X.
Jeśli nie jeździsz po wysokich górach i się nie ścigasz to 1x co wystarczy, a obsługuje się taki napęd znacznie prościej, zwłaszcza w terenie.

Wysłane z mojego SM-F766B przy użyciu Tapatalka