jajacek Opublikowano 24 Listopada Udostępnij Opublikowano 24 Listopada W kwestii kolan: Od lat mam problemy z kolanami związane z 30 latami gry w tenisa. Mam urwane pół więzadła rzepki w lewym Nie zdecydowałem się na operację. Kilkanaście lat temu zmieniłem korby w szosie ze 175 na 172,5 i od razu odczułem poprawę. Ostatnio zmieniłem w MTB ze 175 na 170 i od razu odczułem poprawę. Zarówno bikefitterzy jak i paru moich znajomych namawia na dalsze skrócenie korby. Jeden z kolegów jeździ na 165 i mówi, że była to kluczowa decyzja. Synowi już dawno temu kupiłem 170 do szosy (183 wzrostu, przekrok 91) i była to wyśmienita decyzja. W rowerze czasowym używa 165. Druga sprawa rolowanie na rolce po jeździe. Zamierzamy też kupić tzw. pumpy czyli takie spodnie do automasażu. Dobre kosztują ok. 1200 zł. Co do trenera: Jak masz program przygotowań pod cel sezonu, do którego przygotowanie trwa zwykle ok. 100 dni to konsultujesz. Ale jak rozumiem Twoje cele sezonu są latem? Więc nie ma takiej potrzeby moim zdaniem. Co do kolarzy to kto 3 lata temu zarezerowował hotel Parador pod wulkanem to tam siedzi. A na Costa Blanca wszyscy siedzą do sezonu wyścigowego. Dla jednych jest to luty, dal innych marzec. Czemu ludzie mieszkają w Pego? Bo nie ma takiej wilgoci ciągnącej od morza jak w Calpe. Jeśli nasze sprawy pójdą po naszej myśli to może wynajmiemy duże mieszkanie albo dom do którego będzie można przyjechać w tej okolicy. Przykładowa mapka zgrupowań zimowych zespołów World Tour z 2022: Odnośnik do komentarza
wino Opublikowano Niedziela o 14:19 Autor Udostępnij Opublikowano Niedziela o 14:19 W dniu 24.11.2025 o 08:37, jajacek napisał(a): Co do trenera: Jak masz program przygotowań pod cel sezonu, do którego przygotowanie trwa zwykle ok. 100 dni to konsultujesz. Ale jak rozumiem Twoje cele sezonu są latem? Więc nie ma takiej potrzeby moim zdaniem. Najważniejsze wyścigi będą w czerwcu, więc wg „Biblii” Friela od stycznia powinienem lecieć zgodnie z planem. Muszę w końcu ogarnąć trenera. Najpierw sprawdzę, czy może mnie prowadzić ktoś z lokalnego środowiska. Na Teneryfę chyba styczeń najlepszy. Nie zastanawiać się długo, tylko lecieć. Roztrenowałem się przez jesień i nie mam tak mocnej formy jak w szczycie, chociaż siła została i pod górkę mogę pocisnąć. Trzeba to utrzymać. I z tym mam problem, bo wspinaczki tam są długie i mocno pod górkę, a zajechanie się to najszybsza droga do wypalenia i przedwczesnego zakończenia sezonu. Pod Teide i do Masca trzeba jechać na niskiej intensywności albo odetnie. Jeśli chodzi o Calpe, to zastanawiam się, czy jechać styczeń / luty (będzie dużo prosów i tłoczno), czy marzec / kwiecień (już luźniej) tak jak w tym roku. Pogoda to loteria zarówno w styczniu jak i w marcu. Na przełomie marca / kwietnia jest już ciepło i można jechać w krótkim rękawku, ale słońce pali. Odnośnik do komentarza
wino Opublikowano wczoraj o 07:25 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 07:25 Obserwuję teraz gości, co tam są i pogoda w kratkę, drogi pozamykane (można tylko do Vilaflor i w dół). Wszędzie napisy na murach "tourist go home". Oceany porywają ludzi z plaż. Może styczeń / luty będzie lepiej. Odnośnik do komentarza
wino Opublikowano 23 godziny temu Autor Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu Nie mogę już edytować. Z klimatem wygląda to tak: https://weatherspark.com/compare/y/31630~31602~31597~87583/Comparison-of-the-Average-Weather-in-Adeje-Santiago-del-Teide-Vilaflor-and-Warsaw Wyspy Kanaryjskie są najlepsze na posezonowy rozjazd, czyli październik-listopad. Na Teneryfie najciekawsze są podjazdy do Teide i do Masca. Inne trasy to nic ciekawego. Nie ma tam kultury rowerowej tak jak w Europie. Poza uprawianiem kolarstwa nie jeździ się na rowerze. W zimie bezpiecznie na rowerze jest tylko na południu. Jeszcze takie porównanie: https://weatherspark.com/compare/y/31630~42533/Comparison-of-the-Average-Weather-in-Adeje-and-Calp https://weatherspark.com/compare/y/31630~42533~35192~47180/Comparison-of-the-Average-Weather-in-Adeje-Calp-Málaga-and-Girona Z tego wynika, że najbardziej bezpieczna opcja w zimie to Calpe. Nie ma co sugerować się wykresami. Pogoda to loteria. W kwietniu podobno pada najwięcej. Ja trafiłem na 12 słonecznych i gorących dni, a pół marca lało. Na plus także to, że słońce już świeciło wyżej i dzień był dłuższy. Napiszcie szczerze, z własnego doświadczenia, czy Teneryfa lub inna wyspa na Kanarach to dobry pomysł teraz? Co bym nie wybrał na 2 tygodnie, to i tak, chcąc się solidnie przygotować do sezonu, nie obejdzie się bez trenażera. Edytowano: taksówkarz mnie straszył, że w Calpe w tunelach i na szczytach mokro, że wywrotki, ale nic takiego nie doświadczyłem. Jeśli rower bym wypożyczał, to można trochę pobyć na Kanarach, a trochę na Półwyspie, żeby 2 razy nie lecieć. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 23 godziny temu Udostępnij Opublikowano 23 godziny temu Nie zgodzę się z paroma rzeczami które tu piszesz. Północ wyspy jest piękna i zielona. Jeździłem tam. Piękny jest park Anagua na wschodzie wyspy. Bezpiecznie jest WSZĘDZIE. Nie znam nikogo kto bym tam jeździł i by twierdził inaczej. Nie ma kultury rowerowej? To znaczy? Tysiące ludzi jeździ tam na rowerach. Na południu wyspy jeśli się nie mylę jest ponad 300 dni słonecznych. Masyw wulkanu zatrzymuje chmury idące z północy. I ja i mój syn i moi kumple wszyscy byliśmy w miesiącach zimowych i pogoda była świetna. Co do Calpe i okolic. Mój syn mieszkał tam kilkukrotnie. Najdłużej chyba 7 tygodni od połowy stycznia do marca. Bardzo niski poziom opadów. Prawie w ogóle. Temperatura 15-25 stopni. Na Teneryfie jak byłem raz w grudniu było 20-25 stopni. Na Cyprze kolega teraz stacjonował cały listopad było najmniej chyba 22 stopnie. I ciepłe morze bo się kąpał. Natomiast jak byliśmy w grudniu było 18-22 w ciągu dnia. Natomiast na Cyprze kolarzy rzeczywiście mało i ruch lewostronny co może być dla niektórych problemem. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi