Skocz do zawartości

Pierwszy gravel dla niższej osoby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, f0kus napisał(a):

Tak to wygląda na chwilę obecną. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, czy kierownica nie powinna być bardziej na równi ustawiona? Moja wydaje się dość mocno pochylona w dół.

mocno pochylona w dół, daj z 10 stopni w górę 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podepnę się pod temat gravela dla niższej osoby (160/74) + jedno nietypowe wymaganie.

Otóż szukam dla żony ale z amortyzacją. Dlaczego nie MTB zatem? Bo ułożenie dłoni na baranku jej zdaniem jest nieporównywanie wygodniejsze niż na prostej kierownicy ale jednak amortyzacja poprawia komfort.

I teraz moje pytanie, czy taki rower ma sens? https://www.tradeinn.com/bikeinn/pl/giant-revolt-x-1-x1-eagle-2024-rower-gravelowy/140955228/p

Założyłem że kupno gravela z sztywnym widelcem i dorzucenie amortyzatora zmieni geometrię, czyli odpada.

Co o takim rozwiązaniu myślicie?

Opublikowano

Ja jestem zdania że gravel który ma jeździć w terenie bez amortyzacji w ogóle nie  ma sensu 🙂
Jazda moim sztywnym gravelem np. po bruku to teksańska masakra piłą łańcuchową 🙂
Robiłem z AI analizę. AI oceniło że w ciągu najbliższych 2-3 w gravele bez amora praktycznie wyginą z wyższej i średniej półki.
Zobaczymy czy się sprawdzi 🙂

Opublikowano

Jest to rozwiązanie powszechnie stosowane na długodystansowych wyścigach grawel/mtb. Coraz więcej ludzi chce amortyzacji w grawelu i coraz więcej firm spełnia te oczekiwania. Niektórzy montują amortyzowane mostki czy amortyzację w rurze sterowej, inni po prostu wkładają amortyzatory. Zresztą Rock Shox skonstruował bodajże dwa amortyzatory do graweli i producenci już nie muszą kombinować z amortyzatorami trekkingowymi/crossowymi (te trekkingowo-crossowe mają bodajże 60 mm skoku a te grawelowe 40 mm). Są już nawet grawele z jakąś tam amortyzacją z tyłu więc jak ktoś chce to może nawet mieć grawelowego fulla 😁

Opublikowano

Rower jak rower 🙂
Jest ok.
Rama z najtańszego aluminium
Dobry amor
Napęd 1x12, którego nie znam.
Zakładam że działa 🙂
Heble SRAM raz miałem. W MTB. Takie lepsze spowalniacze to były. Zakładam że działają i że dla dziewczyny wystarczające.
Dropper? No w Alpach na zjeździe kilkanaście km obniżałem siodełko. Ale ogólnie to trochę zbędny.
Jakieś koła alu, pewnie badziewiaki jak to zwykle u Gianta.
Ogólnie oceniam pozytywnie.

Opublikowano

Nie napalałbym się na tego droppera. PNW od dłuższego czasu ma taki na rynku i w testach wypada fatalnie, realnie amortyzując nieco większe uderzenia oraz nie pomagając nijak na mniejsze drgania. Jak ma być wygodnie, to Canyon/Ergon ze swoimi karbonowymi sztycami, które są przecięte na pół, by mogły lepiej pracować. Jak ma być dropper, to na wertepach siodło w dół i jazda na stojąco. Do tego jak zawsze - względnie szerokie opony i względnie niskie ciśnienie, to jedyna namiastka tylnego zawieszenia.

Opublikowano

A propos karbonowej sztycy Canyona - jakiś czas temu jechałem ustawkę z gościem na nowej, karbonowej szosie Canyona z tą sztycą i cały czas narzekał, że coś mu strzela i strasznie go to irytuje. Nawet zatrzymał się i oglądał napęd, korby, sztycę czy gdzieś nie ma luzów itp. Jak spotkałem go jakiś czas później na innej ustawce to zapytałem czy znalazł przyczynę i powiedział, że tak, że to sztyca, że gdzieś wyczytał, że oryginał Ergona ma między połówkami coś, jakąś warstwę rozdzielającą a sztyca Canyona nie ma tego i to powoduje, że te dwie karbonowe połówki trą o siebie i "strzelają". 

Nie wiem jak zaawansowanym rowerzystą jest Twoja żona ale jeśli jest w miarę zaawansowana to pewnie w miarę zna swoje preferencje i np. wie czy woli klamkomanetki i system zmiany biegów Shimano czy SRAM. Jeśli jednak nie jest zbyt zaawansowana to chyba nie warto dopłacać tych 2k pln. Za te 2k pln możesz z czasem kupić np. lepsze koła

Opublikowano

zdecydowanie nie jest zaawansowana. Zwyczajnie szukam dla niej czegoś wygodnego. Chyba poprzestane na tym Giancie bo zbyt dużego wyboru nie ma

Opublikowano

W kwestii Ergon CF2 / Canyon VLCS to ta sztyca ma bardzo dobre opinie. 
Natomiast ze względu na jej budowę jak coś wpadnie do środka to może ocierać bo te dwie połówki pracują.
Mam tę sztycę na oku. Może kiedyś kupię. Ale ten zakup ma u mnie bardzo niski priotytet.
Wątpię że te dwa modele się czymkolwiek różnią, ale mogę się mylić.

Jak mam z kolei w kilku swoich rowerach Specialized CG-R. Ona dziwnie wygląda ale definitywnie działa.
Podobno jednak trochę gorzej niż Ergon/Canyon.
Sztyca amortyzująca, taka pracując góra-dół moim zdaniem w takim rowerze jest kompletnie nie potrzebna.

Co do drugiego roweru, Ghost, to zyskujesz karbonową ramę, lepszy amor i chyba lepszy napęd.
Pytanie tylko czy to jest potrzebne?
Zaawansowany użytkownik odczuje różnicę. Początkujący być może nie.

Opublikowano

Pamiętam ten test. Nie wiem co prawda jak ten test laboratoryjny się przekłada na real life.
Sztyca Speca tłumi drgania. Nikt kto używał nie ma żadnej wątpliwości.
Z tym, że była zaprojektowana pod Speca Roubaix SL4.
Dość sztywną ramę endurance.
Tłumi tym bardziej, im bardziej jest wysunięta.
Ja i moi dwaj kumple, którzy używają mamy akurat długi przekrok.
Więc dużo tej sztycy wystaje. Na granicy "cholernie dużo".
Babeczka współprowadzącą kanał GMBN ma Ergona/Canyona w hardtailu.
Skoro mając dostęp do wszelkich komponentów i używa znaczy że dobrze u niej działa.

Opublikowano
14 godzin temu, rbellic napisał(a):

zdecydowanie nie jest zaawansowana. Zwyczajnie szukam dla niej czegoś wygodnego. Chyba poprzestane na tym Giancie bo zbyt dużego wyboru nie ma

Czy Twoja żona przymierzała się do jakiegokolwiek gravela z klamkami Apex ? Jeżeli nie to niech spróbuje, bo one nie są rewelacyjne pod względem ergonomii - głównie chodzi o hamowanie w górnym chwycie. Sam przesiadłem się z mechanicznego GRX-a na Rivala AXS (poprzedniej generacji) i o ile elektronika działa super w tym napędzie, to hamowanie jest mniej wygodne od tego na klamkach Shimano. Dopiero nowe klamkomanetki AXS E1 od Rivala w górę są świetne, a i tak lepiej wziąć Force ze względu na lepszy system odpowietrzania - bleding edge. Tylko trochę te klamki kosztują i waham się czy kupić czy przeprosić się z GRXem 😉