wentura Opublikowano 5 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2023 Osobiście wytypowałem https://allegro.pl/oferta/force-globe-kask-czasowy-aerodynamiczny-l-xl-58-62-9260561222 FORCE GLOBE KASK CZASOWY AERODYNAMICZNY ,ale czy na zwykłej szosie kask aero zda egzamin pod względem dobrego leżenia na głowie, czy to przypadkiem nie jest zbyt wyprostowana pozycja? Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano 10 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2023 Problem po części rozwiązany kupnem po prostu gumowej opaski na kask letni. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Też jeżdżę z ochraniaczem przeciwdeszczowym na kask. Odnośnik do komentarza
mataman Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Nie prościej założyć czapkę pod kask? Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Mówisz i masz. BONTRAGER CIRCUIT WaveCel. Mam takowy w wersji MTB z tym "wynalazkiem" WaveCell. Koszmar. Używam go tylko od listopada do kwietnia. Zatrzymuje ciepło idealne. Niewentylowany aczkolwiek jedna zaleta: czerep nie do uszkodzenia w przypadku gleby na mokrych liściach/ korzeniach. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 A ja używam taką czapkę pod kask. Tania i dobra. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Ta jest imo lepsza pod kask bo lepiej przylega - mam i sobie chwalę, używam nawet w temperaturach około zerowych i mimo, że jest dość cienka to jak się rozgrzejesz to nie jest za zimno: https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-336824 Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Ja od lat jesienią/zimą używam ocieplanej czapki Shimano. Jest naprawdę ciepła i tak wyprofilowana, że dobrze osłania uszy: https://roweroweporady.pl/shimano-windbreak-test-czapki-pod-kask/ A na zdjęciach w tekście widać kask Lazer O2. Można do niego (lub do modelu Z1) dokupić nakładkę aero, która jednocześnie zablokuje przepływ powietrza: https://allegro.pl/kategoria/rowery-i-akcesoria-kaski-110163?string=nakładka na kask lazer Ale czy prawie całkowite ograniczenie wentylacji zimą będzie na dłuższą metę dobre - tego nie wiem. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 16 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2023 Jest też taka oferta: Czapka pod kask EYEN Arder - CentrumRowerowe.pl Kupiłem, ale jeszcze nie testowałem. Odnośnik do komentarza
APZ Opublikowano 17 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2023 Ponad 20 km, padający mokry śnieg, temperatura plus 2 - czapka, jak wyżej, zdała egzamin. Ciepło, sucho, miękko pod kaskiem. Jest ok. Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Po testowaniu wszelakich rozwiązań najlepiej sprawdza się osłona na kask BBB BHE-76 w połączeniu z czapką wiatroszczelną z wycięciami na okulary ROGELLI Lazi Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano 24 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 Przy (-5) 3,5h na MTB było ciepło. Wkrótce sprawdzę jak to zda egzamin na szosie w okolicy 0 stopni. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 Nigdy żadnej osłony nie używałem mimo łysego łba. Zimą używałem przez lata kask Specialized Align, z małą ilością otworów. Teraz się przerzuciłem na Specialized Evade, kupiony używany za 380 zł. Latem jest to kask aero na szosę. Odnośnik do komentarza
wentura Opublikowano 3 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 W sobotę przy -5 na krótkim dystansie 47km trzymałem średnią 30km/h i nie wyobrażam sobie abym w tych okolicznościach miał odsłonięte otwory wentylacyjne w kasku. Nakrycia w pełni zdały egzamin. Kask dla mnie na zimę wchodzi tylko w grę bez otworów wentylacyjnych. Przy -9 na MTB zestaw też się sprawdził. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 3 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2023 Na MTB jeździłem wczoraj przy -3. Na łysym łbie miałem bardzo cienką czapkę Brubecka i na to cienki komin. Kask z niedużymi otworami. Zero odczuwania zimna w głowę. Wziąłem ocieplaną czapkę do kieszeni na wszelki wypadek ale nie było potrzeby jej użyć. Natomiast oczywiście im większa prędkość tym odczuwalna temperatura niższa. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi