Rot Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu W dniu 3.07.2025 o 07:58, Collt napisał(a): Dzień dobry, planuję kupić pierwszego od wielu lat MTB w cenie do około 4,6k zł. Zastanawiam się nad dwoma modelami: rockrider xc race 700 tylko który lepszy biały czy szary. (3500 vs 4200) vs KROSS level 8.0 po (4600). Oba Race 700 są białe, szybkie porównanie mówi mi że to w zasadzie ten sam rower - opisy mają trochę inny format, więc: 3500: Shimano Deore 11-rzędowy M5100. 4200: Tylna przerzutka Shimano Deore M5000; Manetka Shimano Deore M5100; Obstawiam, że w rzeczywistości manetka + przerzutka w obu jest dokładnie to samo Dalej: 3500: Kaseta Deore 11-51 lub Microshift 11-46 (w zależności od dostępności części). Jednorzędowy mechanizm korbowy Prowheel Charm 32 zęby. 4200: Mechanizm korbowy Shimano Deore M5100 (170 mm dla S i M oraz 175 mm dla L i XL); Koronka 32 (kompatybilne 30, 34, 36 zębów); Kaseta Shimano Deore M5100; Więc w obu masz 32T, z tą różnicą, że w droższym jest Shimano na korbie i kasecie, a tańszym losowo Deore lub Microshift kaseta, Prowheel korba. Oba mają hamulce Tektro M276, nawiasem mówiąc - tragiczne, przy szybkich zjazdach z górki w najlepszym wypadku nie pozwalały mi się rozpędzić bardziej, wymieniłem na Deore 6100 i jest znacznie lepiej. Pierwsza znacząca różnica (po kasecie i korbie - gdzie wydaje mi się, że wciąż w obu masz tak naprawdę loterię) jest taka, że tańszy jest na Hutchinson Kraken, droższy na Vittoria Saguaro. Kraken są kiepskie, ojciec zarzeka się że Vittoria są super. Sam mam obecnie Fast Trak. TL;DR - różnice między dwoma Race 700 w najlepszym wypadku są minimalne, jestem prawie pewien że oba mają tę samą przerzutkę, więc kwestia bardziej tego czy chcesz mieć iluzję pewności, że napęd będzie 100% Shimano, czy chcesz loterię. W obu wypadkach wymienisz hamulce przy pierwszej okazji, jeśli chcesz jeździć gdziekolwiek poza płaskimi DR po bułki i z powrotem (a i tak bym polecał nawet wtedy, biorąc pod uwagę tendencje pieszych do ignorowania otoczenia i pchania się pod koła na DR). W swoim zresztą kasetę też wymieniłem na SLX, oryginalna się zwyczajnie zużyła, a SLX był lepiej wystopniowany jak na moje potrzeby. Opony podobnie, przejeździsz sezon i pewnie wrzucisz coś lepszego niż te Krakeny. Natomiast porównując Race 700 od Kross Level 8.0 wygląda na to że Kross jest zdecydowanie wyżej, napęd 6100, rama carbon (jednocześnie waga ta sama?) 12 biegów, ale nie mam ani wystarczająco wiedzy, ani jakiegokolwiek porównania z tym Krossem, więc więcej się nie wypowiem. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Nie znosiłem tych Saguaro. Wolne i głośne. Ale może teraz mają inny bieżnik. Ja tylko Fast Trak i Conti Race King Hamulce Shimano od MT500 w górę hamują świetnie. Pod warunkiem że tarcze również z sensem. Wszystko firmy Prowheel to śmieć. Aluminiowe ramy Krossa są beznadziejne. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Godzinę temu, Rot napisał(a): Oba Race 700 są białe, szybkie porównanie mówi mi że to w zasadzie ten sam rower - opisy mają trochę inny format, więc: Droższy Race 700 ma "nowszą" geometrię - kąt główki 67.5st "Starszy" ma główkę 69.5 stopnia Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Nowe (a może i nie nowe?) Saguaro są jakby poza ich główną linią opon do MTB. Nie chwalą się nimi w selektorze opon. Są tylko w wersji zwijanej, 29"x2.25" na pojedynczej mieszance - tak samo jak bardziej budżetowe wersje Mezcali czy Barzo. https://int.vittoria.com/collections/cross-down-country-tires https://int.vittoria.com/products/saguaro-xc Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi