APZ Opublikowano Sobota o 08:01 Opublikowano Sobota o 08:01 @vrinks82 @jajacek Jeśli idziesz w kierunku MTB, to warto rozważyć: Rower górski MTB turystyczny Rockrider EXPL 540 29" ROCKRIDER | Decathlon Lekko go zmodyfikować (hamulce, opony) i jest super rower. Wersja damska (rama ta sama, tylko kolor inny i ciut węższa kierownica) też jest fajna. Ma inserty na bagażnik. Sztywne osie, itp. Na tym forum jest multum postów o nim. Trzeba pogrzebać. Bywają w Decu promocje od czasu do czasu i zamiast 3999 zł kosztuje np. 3200 zł. Będzie budżet na sensowne modyfikacje (np. podmienić opony na cichsze).
APZ Opublikowano Sobota o 08:06 Opublikowano Sobota o 08:06 Wersja damska ma też lekko inne siodełko. Ale w praktyce chyba to nie ma znaczenia (jeździłem czasami). Żona taki rower ma.
APZ Opublikowano Sobota o 08:07 Opublikowano Sobota o 08:07 Na powyższym foto widać inserty pod tylny bagażnik. I kolor też widać ...
jajacek Opublikowano Sobota o 08:17 Opublikowano Sobota o 08:17 Trek Procaliber 8 jest całkiem dobrze skonfigurowany, ma rozsądny amor RockShox Recon, dobry napęd, jako takie hamulce, która bardzo łatwo poprawić robiąc niedrogi upgrade i ma mocowanie pod bagażnik. I chodzi za bardzo rozsądne pieniądze. Jak masz sklep Treka w pobliżu to zobacz czy taki mają.
vrinks82 Opublikowano Sobota o 08:33 Autor Opublikowano Sobota o 08:33 15 minut temu, jajacek napisał(a): Trek Procaliber 8 jest całkiem dobrze skonfigurowany, ma rozsądny amor RockShox Recon, dobry napęd, jako takie hamulce, która bardzo łatwo poprawić robiąc niedrogi upgrade i ma mocowanie pod bagażnik. I chodzi za bardzo rozsądne pieniądze. Jak masz sklep Treka w pobliżu to zobacz czy taki mają. Mam fabryke rowerow z trekiem i Decathlon ze sklepow stacjonarnych. Niestety na stronie Decathlonu nie ma opisow z danymi czy sa sztywne osie i mocowania na bagazniki
Veriv Opublikowano Sobota o 08:37 Opublikowano Sobota o 08:37 A ten bagaznik to wymog konieczny? Bagażnik ma sens pod sakwy. Sakwy mają sens jak np dojezdzasz do pracy z laptopem czy jak jedziesz na wyprawę ze sprzętem campingowym. Jesli zadowolisz się podsiodłówką, nerką i względnie pasem nerkowym, to mozesz kupic to co Ci sie podoba
vrinks82 Opublikowano Sobota o 08:43 Autor Opublikowano Sobota o 08:43 no wlasnie koniecznie, wyprawy rowerowe rowniez beda
APZ Opublikowano Sobota o 08:49 Opublikowano Sobota o 08:49 30 minut temu, Veriv napisał(a): Bagażnik ma sens pod sakwy. Nie tylko. "Wyprawy" do paczkomatu, drobne zakupy, kurtkę przypiąć, gdy pogoda zaskoczyła, worki wodoszczelne zamiast sakw (40 zł zamiast za 800 zł), torby w systemem MIK (szybkie odpinanie, gdy zostawiasz rower, ale ciężkawe są), dziecko w siodełku, pies w budzie, dodatkowa woda w dużym pojemniku, itp. Na takim typowym bagażniku łatwo wiążesz paskiem tani worek (objętość 5-30 litrów), który zabierasz idąc do knajpy/sklepu. Odpinanie kilku toreb bikepackingowych jest upierdliwe. Nie mówiąc o wyglądzie maszyny, majtaniu się bagażu i efektach podniesionego środka ciężkości. Plecak czy nerki - w gorące dni, na długich trasach, są słabo komfortowe. Ale, co kto lubi...
APZ Opublikowano Sobota o 08:57 Opublikowano Sobota o 08:57 Na foto - rower z tanim workiem, niebujającym się, wodoszczelnym, objętość chyba 20 lub 25 L. Żona ma nisko siodełko, ale facet może wrzucić wór na bagażnik dużo większy. W odróżnieniu od sakw ten system raczej się nie urwie, nie majta się i nie stawia oporu, bo worek jest za rowerzystą, nie wystaje istotnie bokami. Akurat ten bagażnik nie jest poziomo, ale można kupić inny. Osobiście jestem zwolennikiem typowych, tradycyjnych bagażników tylnych. Nawet do szosy endurance założyłem. 🙂 Bo jest to rower użytkowy, prawie do wszystkiego.
Veriv Opublikowano Sobota o 09:08 Opublikowano Sobota o 09:08 Wszystko co opisales da się zalatwic pakując graty do sakwy 🙂 No, może poza psem w budzie i dzieckiem w siodełku - tego bym raczej nie przytroczyl do bagażnika. Tez mam bagażnik w szosie Pas nerkowy tez mam i jezdze z nim na mtb. Jest bardzo wygodnie. Rozwiązania mają swoje plusy i minusy
APZ Opublikowano Sobota o 09:11 Opublikowano Sobota o 09:11 Czyli możliwości jest wiele. Stąd czasami ból głowy. 😉
Pepe75 Opublikowano Sobota o 09:17 Opublikowano Sobota o 09:17 Expl 540 okazuje się ma homologację do 100kg, co jak dla mnie trochę przeczy idei tego roweru. Z gotowych to bym brał Procalibra 8 - wymienił tarcze hamulcowe i klocki na np zielone Galfer. Albo w tytułowym budżecie bym składał na stalowej ramie - znowu mi się dostanie, że hipstersko 😉
APZ Opublikowano Sobota o 09:47 Opublikowano Sobota o 09:47 26 minut temu, Pepe75 napisał(a): Expl 540 okazuje się ma homologację do 100kg Faktycznie dość nisko, ale AI mówi tak: xxx Rower Rockrider Explore 540 (dostępny w sieci Decathlon) posiada homologację dla maksymalnej wagi użytkownika wynoszącej 100 kg. [1] Jak interpretować ten limit? W przeciwieństwie do firmy Trek, która podaje limit dla całego zestawu (rower + człowiek), Decathlon w oficjalnej specyfikacji technicznej określa maksymalną wagę samego rowerzysty wraz z jego wyposażeniem (odzież, kask, plecak, bidony): [1] Maksymalna waga użytkownika + bagażu: 100 kg Waga samego roweru: ok. 12,8 kg (w zależności od rozmiaru ramy), nie musi być odejmowana od tego limitu, ponieważ konstrukcja została przetestowana pod kątem obciążenia 100 kg w siodełku/na pedałach. [1, 2] Oznacza to, że jeśli ważysz np. 92 kg, a Twój plecak i buty ważą 5 kg, mieścisz się w granicach homologacji. xxx Dla lekkich rowerzystów lub/i z lekkim bagażem.
jajacek Opublikowano Sobota o 09:59 Opublikowano Sobota o 09:59 41 minut temu, Pepe75 napisał(a): Expl 540 okazuje się ma homologację do 100kg, co jak dla mnie trochę przeczy idei tego roweru. Z gotowych to bym brał Procalibra 8 - wymienił tarcze hamulcowe i klocki na np zielone Galfer. Albo w tytułowym budżecie bym składał na stalowej ramie - znowu mi się dostanie, że hipstersko 😉 +1 za Procaliber i te zmiany, -1 za stalówkę. Aczkolwiek tego ostatniego do końca nie jestem pewien 🙂 Stal i niska waga zwykle się wyklucza 🙂 Jeszcze może można być ograniczyć może skok w tym Procaliber żeby poprawić czyli wyostrzyć geo. O ile to możliwe.
Greg29 Opublikowano Sobota o 10:44 Opublikowano Sobota o 10:44 @vrinks82 a ile masz wzrostu? Mam w obserwowanych na olx rocznego Procalibera 8 w rozmiarze M/L za 4,1k zł, musiałbyś tylko do Szczecina podjechać... https://www.olx.pl/d/oferta/trek-procaliber-8-2025-m-l-deorext-slx-CID767-ID1aFLPz.html Chociaż na zdjęciach widać, że nie ma mocowań pod bagażnik. Ale są zaciski sztycy z mocowaniem do bagażnika
Rekomendowane odpowiedzi