Veriv Opublikowano Niedziela o 12:15 Opublikowano Niedziela o 12:15 Mozna też to koło założyć: BTWIN Koło do roweru MTB Sunringle Duroc30 29" tylne 2-kom. do tarczy Boost 12x148 449.99zł https://www.decathlon.pl/p/_/R-p-198652?mc=8513690 Nie będzie tak super wytrzymałe jak dt swiss do enduro, ale myśle, że wystarczająco dobre. Wziąłbym tego rockridera explore, a w razie potrzeby wymienił tylne koło. Np przed tym alpe adria, ostatnią rzeczą jaką bym chciał robić przy 40stopniach w cieniu, to przymusowy serwis roweru. Jeszcze co do sprzętu, to mysle ze warto kupic bagaznik pod sakwy(chodzi o miejsca mocowania sakw, masz na zdjęciu). Ja mam od lat sakwy crosso. Sakwy crosso są bardzo dobre ale teraz narobiło sie multum alternatyw. Kołami ze zdjecia sie nie sugeruj, to mój drugi komplet kół na dojazdy do pracy i sam bym sie z ciężka sakwą na szosie nigdzie nie wybrał. Co najwyżej z kartą....
Szwedacz Opublikowano Poniedziałek o 20:50 Opublikowano Poniedziałek o 20:50 W dniu 21.06.2026 o 10:49, jajacek napisał(a): ASTM 4 to z tego co kojarze można skakać nawet duże dropy. On jeździ na nich ładnych parę lat. Z sakwami, na ustawki MTB, Glacensis, Świeradów, Maroko, Bałkany, itd. Na razie zero problemów. 4ka to All Mountain, zgodnie z normą na 120cm i do 40km/h po nierównym terenie wymagającym umiejętności technicznych. Oczywiście firmy stosują dupochron (z resztą pewnie też narzucony przez normę) i po zamontowaniu błotników czy bagażnika rower się nam zamienia w ASTM 2 😉 Polecany przez Veriva Duroc powinien spokojnie wystarczyć. Ja swoje dość mocno katowałem (z bagażem blisko mi do limitu, a może i nawet te 120kg przekraczałem o kilka kilo) na pieszych szlakach, na lekko od święta jakiś bikepark zaliczały (ale latanie to nie moja domena) i mimo kilku wgniotek w obręczy, dopiero pod koniec drugiego sezonu mi ścięło pierwszą szprychę (przy samym nyplu, ze zmęczenia strzeliła na równej, asfaltowej drodze po zjeździe z górki na obrzeżach Kiruny). Tylko jeśli rower będzie nówka, to bym nie bawił się w wymiany w ciemno, na zapas (no chyba że faktycznie to będzie 40kg w sakwach) - tylko jeździł dopóki się coś nie stanie, a wtedy na gwarancji / rękojmi działał. Te kilka kilo na bagażniku nie robi wielkiej różnicy przy solidnych kilkudziesięciu kilogramach rowerzysty.
Rekomendowane odpowiedzi