Skocz do zawartości

gravel/fitness do 8-9k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy okazji naszych uwag o homologacji na obciążenie roweru. Te kilogramy podawane przez producentów - rozumiem, że są trochę nadmiarowo określane i pewnie do ostrej jazdy? Skoków, itp. Jeśli producent mówi, że zestaw może ważyć nie więcej niż 136 kg (Trek), to chyba gdy zestaw ma 160 kg, ale jedzie spokojnie to nie rozleci się? Podobnie jak z nośnością mostów drogowych? Jakiś zapas chyba jest? 

[Pytam na okoliczność, gdyby żona na Rockriderze Explore miała przytyć... Max 100 kg. Ale spoko - nawet 80 kg im nie grozi.. 😉.]

Opublikowano

Nie chce sie wymądrzac, ale tylne koło z ciężkimi sakwami bardzo dostaje. Cała masa jest na tylnym kole i dzwonisz kolem o kazdą dziurę

Dlatego bym podchodził serio do ograniczeń wagowych, ten zapas jest na te okazje

Opublikowano

Dlatego jak ktoś ma ambicje podróżniczo sakwiarskie to lepiej poskładać rower pod siebie - koła np Newmen z wytrzymałością 150kg, kierownica z wygodnym gięciem, itp

Opublikowano
Godzinę temu, Pepe75 napisał(a):

Ma mocowania do bagażnika - górne na wewnętrznych stronach ”seatsayów” i dolne nad osią koła 

Przy okazji pozdrowienia z wycieczki 

att.u6Scyf5iNFhAQS7StllJzOqoxNaRSB-R0WAJOR9bi4Q.jpeg

Fajna szutroza. To pod Warszawą?

Opublikowano
24 minuty temu, APZ napisał(a):

O nośność pytałem czysto teoretycznie. Mam ogromny zapas. 

Ale jak ktoś ma tylko ciężkie Sakwy z tyłu to tak jak @Veriv napisał - tylne koło dostaje w kość. Myślę, że nie można patrzeć tylko na te 150kg - tylko, że np tylne koło wytrzyma 75kg - czyli Sakwy + np pół wagi roweru + np 60-70% wagi rowerzysty

Opublikowano

Nieszkodliwym dla roweru na pewno jest "credit card bikepacking". 😉 Bagaż waży ok. 3 kg, w tym 1 kg dodatkowa woda.😉
Ale ta aktywność szkodliwa jest dla finansów.

Opublikowano
Godzinę temu, APZ napisał(a):

Nieszkodliwym dla roweru na pewno jest "credit card bikepacking". 😉 Bagaż waży ok. 3 kg, w tym 1 kg dodatkowa woda.😉

Już Papcio Chmiel za pomocą Tytusa de Zoo promował credit card travel 🙂
Natomiast na grupie podróżniczej FB widziałem że ludzie wysyłają część gratów do paczkomatów w miejscu docelowym żeby podróżować na lekko 🙂

Opublikowano
2 godziny temu, Pepe75 napisał(a):

Ale jak ktoś ma tylko ciężkie Sakwy z tyłu to tak jak @Veriv napisał - tylne koło dostaje w kość. Myślę, że nie można patrzeć tylko na te 150kg - tylko, że np tylne koło wytrzyma 75kg - czyli Sakwy + np pół wagi roweru + np 60-70% wagi rowerzysty

Kolega, mega doświadczony sakwiarz ma w swoim Cube Attention SL takie koła:

korczyc_kolo.JPG

Opublikowano
1 godzinę temu, APZ napisał(a):

Mam znajomego (czy raczej mialem bo kontakt sie urwal) ktory potrafił tak pojechac na szosie w alpy. Spal w hotelach(zawsze znalazło sie w którymś jedno miejsce), stołowal sie na trasie i w hotelach, codziennie prał strój z lajkry i wykręcał w ręcznik, spał na waleta. I już, żadne sakwy niepotrzebne 🙂

Opublikowano
16 godzin temu, jajacek napisał(a):

Kolega, mega doświadczony sakwiarz ma w swoim Cube Attention SL takie koła:

korczyc_kolo.JPG

Sprawdziłem z ciekawości i ta obręcz ma klasyfikację ASTM 4 i rekomendowane obciążenie systemu 130kg.

Opublikowano

ASTM 4 to z tego co kojarze można skakać nawet duże dropy.
On jeździ na nich ładnych parę lat. Z sakwami, na ustawki MTB, Glacensis, Świeradów, Maroko, Bałkany, itd. Na razie zero problemów.