Skocz do zawartości

Lekki Full 29" w okolicy 12k

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra, to chyba ostatnie pytanie przed recenzją: jakie gripy najlepiej piankowe polecacie? Widzę że większość polecanych teraz to ergon albo chińszczyzna. 

Te które były to jakaś porażka, w tej chwili dałem takie trekingowe z rogami, które miałem pod ręką, ale na MTB się nie nadają zbytnio.

Dorosłość jest straszna, nawet jak jest kasa na rower to nie ma co czasu na nim jeździć. Dziś dopiero go ustawiłem pod sobie. Jutro mam nadzieję pierwsza dalsza wycieraczka a nie 15 min wokół domu. Screenshot_20260311-145222.FAZUA.thumb.jpg.acd987afbbda0a4925b423c51d7dcdcd.jpg

Opublikowano

ESI Extra Chunky u mnie się OK sprawdzały, ale szybko pojawiały się w nich braki od przeciskania przez krzaki czy sporadycznego kontaktu roweru z kamieniami. Po zmianie roweru, zgodnie z zaleceniami producenta, wziąłem zwykłe Chunky i była masakra - kompletnie mi nie leżały (podobnie chińskie klony). Obecnie wróciłem do fabrycznych Ergonów GA-2 i nie zamierzam nic więcej zmieniać.

Rogi wyłącznie wewnętrzne, na spokojniejsze odcinki przy dłuższej trasie.

Opublikowano

Te z linku powyzej ktore wkleiłem są wlasnie bardzo wytrzymałe i są duże, dobrze trzymają sie ręki. Tylko widze ze ta wersja ma zapięcie tylko z jednej strony. Lepsza wersja to zapięcie z dwóch stron, bo się prześlizgniesz po metalu/plastiku na korze, jakbys zahaczył. Guma sie nie prześlizgnie tak latwo

https://ibb.co/8LSjwX8q

No własnie, rekawiczki są bardzo ważne. Te chronia kostki, sam uzywam i sprawdzałem, działają.

https://taternik-sklep.pl/produkt/d/37749?srsltid=AfmBOoptoFf5l52Ck9TyaijIbOty3aiqt0gao1r_VQGpCPjgM81RxNbm

Opublikowano

dobry pomysł z barendami. rękawiczki taktycznie nie wiem, nie próbowałem nigdy takiego kombo. Faktycznie te które podlinkowałem nie są praktycznie dostępne, zostały skrajne rozmiary.

https://www.decathlon.pl/p/rekawice-rowerowe-ochronne-btwin-900-z-d3o/_/R-p-333463?mc=8646536&c=Czarny&snrai_campaign=XbkGsUnEbGSn&snrai_id=0c109822-09f7-43b9-b231-4172c59f4e27

Tu są bardzo podobne, tylko drogie dość. Trzeba przymierzyć, bo rękawiczki to choć indywidualna, jednak generalnie bardzo ważna sprawa. Ebike jezdzi szybciej, trzeba chronic ręce.

Opublikowano

Nie próbowałem na rowerze w nich jeździć, nie wiem czy by nie były trochę za sztywne, ale dobrze sobie radzą z punktowymi uderzeniami. No i obstawiam, że latem wentylacja w dowolnych solidniejszych rękawicach będzie upośledzona.

Opublikowano

Jestem Wam winny recenzję, ale nie wyrabiam się z obowiązkami i za mało nim jeszcze przejechałem żeby coś napisać. Dlatego wrzucę na razie zdjęcia i pierwsze wrażenia - w wolnych chwilach oczywiście jeżdżę koło komina i ustawiam wszystko pod siebie. Tu jeszcze gripy trekingowe. Dziś dopiero założyłem nowe - zdecydowałem się na Ergon GA3 Large Black.

1000024231(1).thumb.jpg.c7e987b7b15bb889adffbf8c37bd2f58.jpg

IMG-20260314-WA0010.thumb.jpg.89c38bd25fadf5d60514b9efddcab8cf.jpg

Wrażenia (na razie bardziej z jazdy elektrykiem niż konkretnym modelem roweru):

- elektryk ma swój urok, podjazdy przestały być problemem, a swoją zwyczajową pętelkę zrobiłem w czasie jak 5 lata temu, kiedy zdrowie i forma dopisywały. 

- boję się co będzie jak przesiądę się znów na analoga 😆 parę jazd a ja już coraz częściej włączam wyższe tryby wspomagania tłumacząc sobie że to tylko dla sprawdzenia i poznania sprzętu. Kurcze to jest mega fajne!

- przez wspomaganie czasem nie czuć na którym jest się biegu!

- korby 165mm są super, szczególnie jeśli ktoś ma problemy z biodrem i/lub plecami

- po pierwszym serwisie (6tyg po zakupie) obetne kierownicę. Jest zdecydowanie za szeroka.

- nie czuć nagłego odcięcia po przekroczeniu progu prędkości. Rower dobrze się toczy i jest wystarczająco lekki żeby po wyłączeniu silnika nie zaczynał nagle hamować.

- dzięki wspomaganiu nie czuć wagi roweru przy jeździe rekreacyjnej, dopiero przy ostrzejszej jeździe waga zaczyna przeszkadzać

- trzeba pamiętać o wyłączeniu roweru, jego ładowaniu i wyjęciu baterii jeśli rower zostaje na dłużej w zimnym pomieszczeniu. 

- kupę rzeczy musiałem dokupić, począwszy od porządnego klucza dynamometrycznego z uwagi na ramę z karbonu na środkach do pielęgnacji styków baterii skończywszy.

- jazda na elektryku jednak mocno różni się od analoga i wymaga przyzwyczajenia. Ponadto mimo że to SL to jest odczuwanie ciężki na ostrych zjazdach i w zakrętach. Jeszcze nie czuję się na nim pewnie. 

- nie jest cichy. Nie jest może głośny ale wyraźnie słychać silnik. Dziś nie usłyszałem elektrycznego auta toczącego się za mną.

- jest koszmarnie ciężki przy manewrowaniu rowerem w mieszkaniu, na schodach itp. nawet głupie oparcie o drzewo wymaga siły i uwagi. Nie można bezmyślnie jedną ręką trzymać roweru w drugą grzebać coś przy przerzutkach czy zawieszeniu. 

- tryb walk jest dziwny i nie działa dobrze na schodach. 

- z uwagi na kąt główki ramy oraz długość tylnego trójkąta rower jest długi, ciężko postawić go na tylnym kole, a postawiony nie mieści się w drzwiach 😆

- wieszanie na stojaku serwisowym to trudne zadanie. Kupię stojak trzymający koło.

- start z miejsca, szczególnie po nagłym hamowaniu w ruchu ulicznym jest wyraźnie trudniejszy z uwagi na masę roweru, choć dziś odkryłem że jest na specjalny tryb który daję kopa przy starcie - wystarczy przytrzymać manetkę 

- łańcuch dostaje straszne baty, pewnie brakuje mi jeszcze wprawy ale dodatkowe waty silnika przy moim błędzie potęgują obciążenie łańcucha.

- zmiana trybu działa jak przednia przerzutka! 😆

- czyszczenie łańcucha jest upierdliwe bo kręcenie pedałami wstecz go nie przesuwa. Są na to patenty ale nie wiem czy w 100% bezpieczne dla silnika.

Dlatego chyba zacznę bawić się w woskowanie łańcucha. Po prostu wolę babrać się z tym siedząc wygodnie przy stole niż klęcząc przy rowerze. Jazda na 3 łańcuchy również wydaje się tu dobrym rozwiązaniem. Ktoś ma z tym jakieś doświadczenia?

Opublikowano
41 minut temu, Bonnum napisał(a):

środkach do pielęgnacji styków baterii

Najlepszy środek do pielęgnacji styków elektrycznych to spirytus 😁

Opublikowano

Jak już, to IPA (nie mylić z tą dla serwisanta!) i szorowanie chusteczkami, które nie zostawiają kłaczków. Hasło do szukania to chusteczki bezpyłowe do światłowodów - głównie za wysyłkę się płaci 😉 

Opublikowano
W dniu 21.03.2026 o 07:52, Veriv napisał(a):

Super, cieszę się, że jest frajda z jazdy. Mysle ze potrzebujesz sezonu by sie wjezdzic i oswoić z nowym typem roweru.

Dzięki, tak to na pewno! 

@Greg29 @Szwedacz czy to na pewno wystarczy? GMBN w każdym filmie coś tam jeszcze pryskają:

Screenshot_20260322-204027.Brave.jpg.1015b10e3429d27f8d7bd48e178cf02d.jpgScreenshot_20260322-203943.Brave.jpg.0b01b2dc80074c1078f6ca1bc123b6f8.jpg

Poza tym mam jeszcze dwa pytania:

1. Czy jak odwrócę FLIP CHIPa z 447 na 440, żeby skrócić lekko tylny trójkąt (adjusting your chainstay length from 440 to 447 mm) to długość łańcucha i działanie przerzutek tego nie odczuje?

2. Czy przechowywanie w pionie może mu zaszkodzić? Jest na tyle większy i cięższy od poprzednika że słabo mieści się w poziomie. 

3. Założyłem osobny temat odnośnie woskowania łańcucha żeby tu nie robić zbytniego bałaganu.

https://roweroweporady.pl/f/topic/12164-woskowanie-łańcucha-przez-zanurzenie-w-wosku/

Opublikowano (edytowane)

Strzelam, że styki są pokryte ENIGiem (cienko naniesione złoto na powierzchnię niklu) lub czymś podobnym. Powiedz mi, jakie cudowne środki trzeba kupić i aplikować, żeby złoto się nie utleniało (w standardowych warunkach)? 😉 Jak często to chcesz szorować? Zabrudzi się (co będzie pewnym wyczynem, to jest generalnie osłonięte przecież), to wtedy IPĄ machniesz. Nie będziesz miał cudownych chusteczek, to użyjesz jakiegoś miękkiego wacika kosmetycznego czy "patyczka do uszu" i też styknie.

Jeśli nie będziesz testował cały czas żywotności złącza, ani czyścił papierem ściernym, to pewnie kilkukrotnie przeżyje ono akumulatory w środku.

EDIT: Sprawdziłem opis tego cuda w sprayu:

Cytat

Środek antykorozyjny do roweru Muc-Off eBike Ultra Corrosion Defence aktywnie chroni ramę i komponenty przed rdzą. Świetnie nadaje się do zabezpieczenia baterii w rowerach elektrycznych. Nawet jeżeli korozja już się pojawiła, preparat skutecznie hamuje rozwój rdzy. Wystarczy umyć rower, a następnie zaaplikować środek – warstwa, którą pozostawia płyn stanowi efektywne zabezpieczenie.

Cytat

LONG TERM PROTECTION! Introducing the ultimate protection for bike batteries and components. eBike Ultra Corrosion Defence uses state of the art anti-corrosion additives and inhibitors to provide class-leading protection against corrosion. It even works on surfaces that already have rust and corrosion... it simply stops rust in its tracks! It drives out moisture and leaves a protective anticorrosive layer on your bike’s frame, battery casing, battery terminals, metal parts, plastics and paintwork to keep the harmful effects of moisture at bay.

Aluminiowo-karbonowy rower, złocone styki, plastikowa obudowa z wtryskiwanego ABSu, ale "WD-40 premium" cudownie ochroni je wszystkie przed rdzą 😄 

Edytowane przez Szwedacz
Opublikowano

Wiele, wiele lat temu pracowałem w otoczeniu dość zaawansowanych urządzeń technicznych posiadającymi mnóstwo różnych styków czy połączeń elektrycznych i technicy czyścili je spirytusem a później spirytusem technicznym, tzw. skażonym. Nie muszę chyba wspominać, że większość tego "normalnego" spirytusu kończyła gdzie indziej... Wtedy u nas nie było jeszcze IPA ani cudownych wynalazków typu tem Muc-Off