jajacek Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Mam nadzieje ze w tym roku cos razem pojezdzimy i kazdy zaprezentuje swoje trasy i koncepcje. Chetnie przyjade na Twoje.
Pepe75 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 2 minuty temu, jajacek napisał(a): Mam nadzieje ze w tym roku cos razem pojezdzimy i kazdy zaprezentuje swoje trasy i koncepcje. Chetnie przyjade na Twoje. Super 👍
Szwedacz Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego 1 godzinę temu, jajacek napisał(a): (...) Natomiast nauczylem sie ze nigdy nie nalezy mowic nigdy 🙂 I na pewno na gravelu z amorem sie przejade. Ale tymczasem poluje na fulla, uzywanego Epica Evo w jakis super niskiej cenie 😉 Od przyslowiowego Niemca co na nim w niedzele do kosciola jezdzil 🙂 Mieć ciastko i zjeść ciastko Jacku! Rekt CheckOUT Godzinę temu, Pepe75 napisał(a): Zdjęcia z trasy Ursynów - G. Kalwaria w wersji przez Las Kabacki i Chojnowski (+ asfalty różnej jakości). Nie każdy ma w okolicy tylko piach i korzenie 😉. (...) Niby tak, a jak się wjedzie na krótkie łączniki jak choćby między Czarnowem a DK79 (w osi tego super szutru do stawów w Zalesiu), na polach pod Czerskiem czy skręci na Super Mario to od razu tego amortyzatora i normalnych klamek się zachciewa 😉 Natomiast ilość lokalnych asfaltów i dobrych szutrów po Warkę, Białobrzegi komplikuje wybór między dłubaniem na bazie gravela, a XC. No i od tego sezonu odpada prom w Karczewie, więc rundy między brzegami Wisły wyłącznie przez most Południowy albo z przeciskaniem się chodniczkami na DK50.
Pepe75 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego @Szwedacz myślę, że to słowo klucz - "krótkie łączniki". Jak dla mnie kilka kilometrów gorszej nawierzchni na wycieczce kilkadziesiąt czy 100km jest akceptowalne przy gravelu. A promu szkoda, zostaje wąski chodniczek w GK
Szwedacz Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Oczywiście. Nawet jak starannie pod MTB dobierałem trasy, to raczej finalnie wychodziło 50/50, bo do Chojnowskich czy MPK jakoś trzeba się dotoczyć (a po tylu latach dalej nie istnieje sensowne połączenie ZTM między Ursynowem i Falenicą inne niż tramwaje na Poniatowskim, żeby zapakować MTB w autobus i szaleć wyłącznie na singlach w MPK). Musiałbym pozdejmować jakoś statystyki z prędkości podczas jazd ale na czuja strzelam, że na wypadach gravelowych to maksymalnie 10% kilometrów jest po tak rozwalonych nawierzchniach, że na 40c się męczy. Z resztą częściej to są polne drogi zasypane gruzem niż korzeniska.
jajacek Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Ja bynajmniej nie zamierzam przekonywać że moje jest mojsze 🙂 Ostatnio bardzo dużo siedzę w longevity i treningu funkcjonalnym i siłowym i widać jak dramatycznie zmienia się optyka z wiekem. Przestają już być istotne rywalizacja, bicie rekordów czy czasy przejazdów jak w kolarstwie. Ważne staje się czerpanie przyjemności z tego co się robi i siła i sprawność funkcjonalna. Uwaga, totalny klasyczny OFF TOPIC 🙂 Nie wiem na ile się orientujecie kto to jest Dorian Yates. Bodajże sześciokrotny MR Olympia w kulturystyce, czyli nazwijmy to w Mistrzostwach Świata zawodowców, sterydowców. Nigdy nie byłem jego fanem bo spowodował że przestałem przez niego interesować się kulturystyką. Ma parę lat więcej ode mnie. Gdzieś mi się tam wyświetlił w social mediach. Patrzę a robi dokładnie to samo co ja. Dwa krótkie treningi siłowe w tygodniu. Joga, pilates, rower. Dieta low carb Dobrze się czuję mimo paru ton koksu, które zeżarł. Uśmiechnięty, nadal 6-pack na brzuchu. Więc wracając do tematu trzeba znaleźć sobie taki rower i takie trasy z których będziemy mieli fun. @Szwedacz Dzięki za podpowiedź ale ja już dwa razy jeździłem na tym Epicu Evo i jest to dokładnie taki rower jaki potrzebuję. Poza tym mam bardzo skromny budżet i poluję na super okazję 🙂 Teraz powystawiamy gravela, koła i rower czasowy. Jeśli coś się sprzeda to i budżet się zwiększy. Ale po prostu chcę Epica w karbonie na SIDzie. Albo cały rower albo frameset a amorem i damperem z lat 2021-2023. Bo ten miał taką geo, która mi pasuje i miał już wyciętego Braina.
sl66 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego W dniu 12.02.2026 o 14:02, jajacek napisał(a): Merida Silex jest z innego alu niż 6061. Nie pamiętam jakiego. Alu 6066. Velobird na swoim kanale YT mówił, że ta rama lepiej tłumi nierówności niż karbonowy Esker (chyba jeszcze 1st gen), na obu jezdzil przez dłuższy czas. Sam nie miałem okazji porównywać. W dniu 12.02.2026 o 14:02, jajacek napisał(a): Sztycę podsiodłową bodajże 30,9, którą idiotycznie usztywnia tył roweru. Żeby trochę uelastycznić tył, wrzuciłem na próbę siodelko Selle Italia, które ponoć pracuje na prętach, oraz i przede wszystkim karbonową sztycę Newmen. Jak to będzie działało w praktyce, dowiem sie dopiero po zimie. Z przodu nadal mam mostek Redshift Shockstop. Mam mnóstwo zdjęć z podobnych terenów jak wrzucił @Pepe75. Zresztą na jednym jego zdjęciu znalazłem nawet siebie :) Tak jak tu kiedyś pisałem, miałem przez około rok hardtaila xc i przez 90% czasu miałem poczucie, ze jeżdżę na overkillu. A na asfalcie czy kostce bauma jednak wyraźnie bardziej mulił w porównaniu do gravela. Co nie zmienia jednak faktu, ze jazda łącznikami np. pod Czerskiem to na gravelu udręka. Ale nadal to było u mnie max 5% trasy, reszta to asfalt, kostka bauma albo równe drogi polne czy równe ścieżki leśne (jak Chojnowski PK). Na Super Mario byłem ze 3 razy, zarówno na mtb jak i gravelu, ale to raczej nie moja bajka. Na gravelu nie jest to wygodne ani bezpieczne, na mtb drażniło mnie to, że muszę jechać 20km w jedna stronę z poczuciem overkilla, żeby w ogóle znaleźć sie na torze.
sl66 Opublikowano 13 Lutego Opublikowano 13 Lutego Co do longevity, tez coraz więcej zaczynam o tym myśleć (mam 38 lat). Obecnie dużo chodzę na bieżni w czasie pracy (mam w domu walking pad pod stojące biurko). Średnio dziennie (wliczając w to dni kiedy mało sie ruszam) robię jakieś 9k kroków, jak mam dobry dzień to w czasie pracy zrobię 15-17k. Do tego lekkie ćwiczenia siłowe (szczególnie na plecy) w domu tak z 2-3 razy w tyg po 15 minut, raz (czasem uda sie dwa razy) w tygodniu rekreacyjnie mma albo brazylijskie jiu jitsu, no i w sezonie tak z 2-4 wypady rowerowe w miesiącu po ok. 40-80km - jak jest naprawdę ładna pogoda to odpuszczam sporty walki, rower ma wtedy priorytet :) . Na więcej nie mam czasu (moim głównym hobby jest gra na gitarze, co też pochłania sporo czasu; a na pierwszym miejscu i tak jest rodzina). Staram się też rozciągać i rolować, choć nie przepadam za tym.
newjunior Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego A Romet nyk co o nim możecie napisać? Dostępny tylko rozmiar L który jest odpowiedni od 180 do 188 wzrostu. Ja mam 180 cm wzrostu. Fajna ma wagę sztyca rama kierownica to karbon https://romet-polska.erli.pl/produkt/28560360-a-56-l-rower-romet-nyk-brazowo-bezowy,308561823?xid=71hxMhIkGKdWCRX5O2tVO7ow1Fp91k1DND8zHJoPttMLwO9W6qEkmKtL1XJMg6m2F4iKdC_49Vav0PVmCYuEO69qLkk3QrzID7TAzAuOv852&xidv=3&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=22483292286&gclid=CjwKCAiAncvMBhBEEiwA9GU_fl0VE_-u2VdsRKgm4PIKj21s7tWJ9VK19HWLGBNQc4GY4HYAYgY_3xoCC84QAvD_BwE&gad_source=1&gad_campaignid=22483292286&gclid=CjwKCAiAncvMBhBEEiwA9GU_fl0VE_-u2VdsRKgm4PIKj21s7tWJ9VK19HWLGBNQc4GY4HYAYgY_3xoCC84QAvD_BwE
jajacek Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Bardzo dobra oferta jak za tę cenę. Co wskazuje na to że producenci chcą się pozbyć sztywniaków po kosztach że móc kupić nowe modele z amortyzatorami i lepszymi napędami. Rama to chyba Carbonda/Flybike/Flyxii MEGAMO WEST 2021 > open mould?
newjunior Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego Dzieki Jackowi przyjrzałem się wymiarom ram, Kellys soot i Romet nyk to wychodzi że to ta sama rama. Pytanie Romet to rozmiar 56 L i jest od 180 cm w górę. Soot dla mnie to sugerują rozmiar 54 M, czyli ten Nyk za duży jest dla mnie? Co myślicie? Moje rowery to ramy M i 54
Pepe75 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego @Greg29 ma Soota to może coś podpowie w sprawie rozmiarówki
newjunior Opublikowano 16 Lutego Autor Opublikowano 16 Lutego Greg29 proszę się wypowiedź na temat rozmiaru 😉
Greg29 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego W Sootcie 80 też L-ka jest od 180 cm: Ja co prawda mam Soota 50, który ma troszkę inną geometrię bo ma ramę aluminiową ale widełki są podobne i ja przy wzroście 183 cm kupiłem rozmiar L, który wg producenta rozpoczyna się od 182 cm. Kupiłem L a nie M, która jest przewidziana dla wzrostu 172-186 cm i która teoretycznie byłaby lepsza dla mnie ale chciałem bardziej rekreacyjną pozycję. Musiałem jednak wymienić mostek na 2 cm krótszy, żeby było wygodnie. Więc jeśli bardziej Ci się podoba Romet i od roweru oczekujesz bardziej rekreacyjnej pozycji to L-ka będzie o.k., najwyżej wymienisz mostek na krótszy. Rama w tym Sootcie też nie jest jakaś wielka i L-ka w moim przypadku wygląda tak: Nie pamiętam czy tu już miałem wymieniony mostek na krótszy
Rekomendowane odpowiedzi