Skocz do zawartości

Kross Esker 5.0 GEN2 - rozmiarówka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja nie twierdzę, że sprzedawca ma na celu sprzedać rower w złym rozmiarze. Tylko twierdzę, że w pare minut trudno mu oszacować potrzeby klienta. W 90% przypadków bikefitterem tez nie jest.

Co do kalkulatorów to niestety te najlepsze się zamknęły. Były na stronach firm, które upadły. Nie wiem czy nie powstało może coś nowego.
Co do spawów w Silexach potwierdzam.

Opublikowano
46 minut temu, liftlodz napisał(a):

Ciekawy kalkulator. Ma potencjał.
Natomiast fajne by było żeby miał jednak długość uda. 
No długość ramienia to jest zawsze ciężko policzyć.
Pobawię się. Zobaczę co z siebie wypluje.

To są dane z mojego pierwszego podejścia z kalkulatora Competive Cyclist Bike Calculator z roku 2008 🙂

Measurements
-------------------------------------------
Inseam:                84
Trunk:                 61
Forearm:               34
Arm:                   67
Thigh:                 61
Lower Leg:             56
Sternal Notch:         150
Total Body Height:     175

I moja pozycja o tego czasu wiele się nie zmieniła:

The Eddy Fit (cm)

-------------------------------------------
Seat tube range c-c:   55.6 - 56.1
Seat tube range c-t:   57.3 - 57.8
Top tube length:       53.8 - 54.2
Stem Length:           10.1 - 10.7
BB-Saddle Position:    74.6 - 76.6
Saddle-Handlebar:      53.1 - 53.7
Saddle Setback:        6.2 - 6.6

Opublikowano
3 godziny temu, Pepe75 napisał(a):

https://bikeinsights.com/compare?geometries=6847f6335574f6001b9c0deb,5f16883a03638b001791de2f,

W tabelce jest uwzględniony starszy Esker - minimalne różnice w kątach (0,5st), ale tte, reach i stack się zgadzają.

Mam podobne wymiary - 175cm i przekrok 85cm, jeżdżę na rozmiarze 54 Diverge z mostkiem 80mm,

więc moim zdaniem M-ka + mostek 70mm będzie bardzo zbliżona do mojej ramy 54.

Za to spora różnica może być na kierownicy, nie wiem co jest w Krossie, ale w Specu kierownica Hoover ma mały reach i dodatkowo wznios 15mm - więc kierownicą opcjonalnie możesz poprawić pozycję.

https://www.specialized.com/pl/pl/diverge-4-sport-carbon-shimano-grx-600/p/4223514?color=5464917-4223514

https://www.bike24.pl/produkty/252706?sku=885451&gad_source=1&gad_campaignid=22379058404&gclid=CjwKCAiAv5bMBhAIEiwAqP9GuPhL-xmmdOg3WIUJvBdt3Wx14qNRsDoQCZe7AlL33YC3lUVs9TT4UBoCSF0QAvD_BwE

na zdjęciu wygląda, że w Krossie kierownica ma spory reach

https://kross.pl/esker-5-0-grx-1x12-pomaranczowy-bordowy-polysk

Kross ma reach kierownicy niby 70 (wg. https://fizmoo.com/), ale to nie jest potwierdzone żadną specyfikacją.
Natomiast mostek ma 80mm, -12°, czyli chyba dosyć nisko.

Porównałem sobie polecane wg. mojego wzrostu modele innych producentów:
S - https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/przygoda/grizl/al/grizl-5/4020.html
M - https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-0

Długości rur podobna, ale mostki któtsze, bo 70, no i nie aż taki kąt jak w eskerze. 
Podobnie jest z meridą silex, który ma dłuższą rurę.

Wychodzi na to, że najbardziej dopasowany będzie dla mnie Esker w rozmiarze M, ale od razu powinienem skrócić mostek z mniejszym stopniem pochyłu.

Opublikowano
23 minuty temu, patryk69 napisał(a):

Kross ma reach kierownicy niby 70 (wg. https://fizmoo.com/), ale to nie jest potwierdzone żadną specyfikacją.
Natomiast mostek ma 80mm, -12°, czyli chyba dosyć nisko.

Porównałem sobie polecane wg. mojego wzrostu modele innych producentów:
S - https://www.canyon.com/pl-pl/rower-gravel/przygoda/grizl/al/grizl-5/4020.html
M - https://www.giant-bicycles.com/pl/revolt-0

Długości rur podobna, ale mostki któtsze, bo 70, no i nie aż taki kąt jak w eskerze. 
Podobnie jest z meridą silex, który ma dłuższą rurę.

Wychodzi na to, że najbardziej dopasowany będzie dla mnie Esker w rozmiarze M, ale od razu powinienem skrócić mostek z mniejszym stopniem pochyłu.

Jak masz mostek np -12° to odwracasz i masz +12°

Opublikowano

Osobiście uważam że stosowanie bardzo krótkich mostków w rowerze szosowym, którego odmianą jest gravel jest niedopuszczalne. To dramatycznie pogarsza sterowność. Rower robi się mega nerwowy. Trudno jechać bez trzymania kierownicy. Mostki 60-70 mm w gravelu to chore pomysły.
Więc jeśli takie są w standardzie w M to może faktycznie lepiej wziąć S żeby móc założyć 80-90 mm.
W MTB mam 75 mm. Próbowałem krótszy ale na prostych i na podjazdach było fatalnie.

Opublikowano

Kwestia przyzwyczajeń, oczekiwań i dopasowania. W gravelu mam 70mm, w MTB 45mm - "u mnie działa", jeździ się OK. Bardziej szosową geometrię oferowały zeszłoroczne Decathlony (AF 2x12 czy jakoś tak) czy jakiś Orbea Terra. Tylko z tego co zrozumiałem, to Patrykowi odpowiada geometria Eskera i jedyny problem to kwestia tego, że wylądował okrakiem między 2 rozmiarami i ewentualnie szuka podobnego gravela, gdzie będzie pewniejszy rozmiaru (zwłaszcza, że przy obecnych warunkach jazda testowa na pętlę 50+km nie wchodzi w grę).

Opublikowano

Myślę, że sporo zależy od kąta główki ramy, ja mam fabryczny mostek 80mm przy kącie 71,25st w rozm. 54, moja partnerka ma też fabrycznie 70mm przy kącie 70,5st w rozm. 52. Obydwa jeżdżą ok - tzn ja bez trzymanki nie jeżdżę bo nigdy mi to nie wychodziło 😉

Opublikowano

Zakup nowego roweru, w zgrubsza standrowej cenie, z mysla że nie pasuje geometria i trzeba zmieniać elementy roweru wydaje sie suboptymalnym pomysłem. Ja wiem że ludzie tak robią i że chcącemu nie dzieje sie krzywda, ale chyba nie czerpiesz z tego frajdy by mostki przekręcać. Patryk zwróć uwage ze inny rozmiar to tez inne po podzespoły. Poza dłuższym mostkiem będzie dłuższa(szersza) kierownica(to akurat może byc plus w terenie), dluższe korby, to jeszcze będziesz siedział dalej od kierownicy. Gravel, pomimo reklamowania go jako rower do wszystkiego i dla wszystkich jest dość trudny do jeżdżenia w terenie. Szutry to czesto luźny materiał. To nie sklepowa posadzka Im bedziesz miec bardziej wyciągniętą pozycję tym mniej swobody na ruch ciałem. 

Może czas na jedno zajebiscie ważne pytanie - co chcesz robic z tym gravelem? Trzeba tp pytanie zadsć.Bo jak to jakiś backpacking to pewnie wieksza rama się  jeszcze sprawdzi, a jak chcesz mieć graveloszose do bardziej sportowego latania po lasach to przemawia to mocno za mniejszą.

Opublikowano

Nie zgodzę się z tym, że do bikepackingu większa rama koniecznie - podstawa to jednak dopasowanie roweru do siebie i swoich proporcji, by te dupogodziny w siodle wysiedzieć.

Przewóz szpejów to kwestia wtórna (a w tym rowerze pełno otworów montażowych pod to), a na zmianie rozmiaru ramy na mniejszą straci całe 21mm na wysokość trójkąta i 16mm na długość - to jest nic (< 0.5 L). Torbę na górze ramy celowo tu pomijam, bo przy takim przekroku to i w L'ce by miał szansę stanąć nad podłużną torbą przymocowaną na górze ramy.

Jak już na te tematy zdryfowało, to uprzedzam z góry, że w ramie gen.2 (w roczniku 2024, ale podejrzewam że 2025+ ma wyłącznie malaturę zmienioną, a rama bez jakichkolwiek zmian) układ śrub pod dedykowany bagażnik od Krossa jest zaprojektowany pod małe kasety 11-34/11-36. Przy kasecie 10-51 praktycznie nie da się podejść do jednej ze śrub bez wyciągania tylnego koła, na upartego da się przekoszonym imbusem zakończonym kulką jakoś sięgnąć. Jest też obecny osobny zestaw punktów montażowych pod typowy bagażnik (w kształcie 'T' jeśli spojrzeć z boku na niego) i tu nie powinno być z tym problemów.

Opublikowano

Pewnie gdyby nie sprzedawca, który zasugerował mi S, to bym się w ogóle nie zastanawiał i brał M, bo tak mówi rozpiska producenta 😉

Rower ma służyć mi głównie do treningów - długich, krótkich, intensywnych bardziej lub mniej. Od czasu do czasu powolnych wycieczek.

Startuję od dwóch lat w wyścigach MTB i czuję się raczej wysportowaną osobą, ale bez przesady 😄 Trasy głównie na wałach przeciwpowodziowych, bocznych drogach utwardzonych, lasach. Dookoła Wrocławia - czyli płasko. Często jeżdzę od 1.5h do 3-4h.

Btw. rower dobrałem głównie za poradą @Pepe75 na tym forum i jestem z niego zadowolony - Giant Talon 0 w rozmiarze M. Ale jednak gravel to inna jazda i ciężko mi określić na którym rozmiarze będzie lepiej albo gorzej po kilku minutach jazdy.

A na te trasy co opisałem to jednak chciałbym coś szybszego niż MTB... 

Opublikowano

@patryk69 dzięki za miłe słowo.

Jak masz możliwość to podjedź do Speca we Wrocławiu i zobacz czy mają Diverge rozm 54. Zobaczysz czy jest Tobie wygodnie na nim. Moim zdaniem jest idealny na 175cm. Jeżeli tak to zrób pomiary wg rysunku i porównaj do Krossa S i M, Meridy S. W Decathlonie pewnie będą mieli najwięcej miejsca, więc jak będzie tam jakiś gravel to pojeździj i sprawdź wymiary.

@Veriv ja też mam ten problem, bo jestem przy 175cm na przecięciu wymiarów. Zmieniałem niedawno Chisela hardtail rozm M na Chisela full.

Wg rozmiarówki jestem pomiędzy M i L. Różnica tte w tych rozmiarach to ponad 30mm. 

M-ka full jest krótsza o 10mm od M-ki hardtail (przez krótszy mostek 10mm) z kolei L-ka z mostkiem 50mm wydawała mi się zbyt nerwowa.

Wziąłem M-kę z opcją, że założę mostek o 10mm dłuższy i prawdopodobnie będę musiał zmienić dropper bo mam wysunięty do limitu i może będzie brakowało 5-10mm do optymalnego ustawienia.

Więc nie wiem czy to jest suboptymalne, biorąc pod uwagę że większość M-ek ma porównywalne tte to za bardzo nie mam alternatywy. Trek ma rozmiar M/L - ale najbardziej zbliżony model mają 1,5kg cięższy i 50% droższy - więc to taka sobie alternatywa.

Opera Zrzut ekranu_2026-02-07_103723_www.specialized.com.png

Opublikowano

@patryk69 ciężka sprawa. A jak do treningów to nie rozważasz w przyszłości pomiaru mocy? W Krossie jest korba FSA, do której nie założysz pomiaru mocy. W meridzie jest korba shimano do ktorej założysz bez problemu pomiar w ramieniu korby.

FSA to jest dobra firma, dobre korby i suporty(mam korbe FSA w jednym rowerze i swietnie działa), ale z pomiarem z Wroclawskiego Inpeak niekompatybilne.

@Pepe75 pomiędzy rockriderem xc500 a xc500s tez byla różnica w długosci mimo identycznego rozmiaru(full krótszy), myśle ze celowo, by dać więcej swobody. O nerwowosci czytałem tu kilka razy ale sie nie wypowiem, nie doświadczylem lub nie zauważam

Opublikowano

Korby temat rzeka. FSA robi zarówno śmieciowe jak i dobre. Mam ich śmieciową w gravelu.
Ostatnio z moim fizjo na ten temat dyskutowałem. 
Coś tam niewątpliwie wie w tym temacie bo jest jednym z najlepszych fizjo w Polsce, był wyczynowym zawodnikiem a potem Mistrzem Świata Masters, był fizjo drużyn zawodnych i na bike fittingu też się zna.
Powiedział, że długość nogi nie ma  kompletnie żadnego znaczenia. Ma tylko znaczenie kadencja z jaką się jeździ. Osoby jeżdżące z wysoką kadencją powinny mieć krótkie korby. Osoby jeżdżące z niską długie korby.
Co do roweru to mając bardzo duży budżet do dyspozycji ma Speca Aethosa S-Works na DuraAce Di2 ważącego 5,6 kg z pedałami, koszyczkami i pomiarem mocy. I drugiego zbliżonego na zapas 🙂
Planuję zmieniać korby na krótsze. Na razie zmieniłem w MTB ze 175 na 170.
W gravelu będę chciał mieć 165 lub 170. W szosie też.

Opublikowano

Okej, nie mam doswiadczenia z korbami gravelowymi FSA, nie wiedziałem. W mtb tłukę bez litosci a korba dalej prosta. Suport wytrzymał 2 lata i dopiero teraz wyczułem ze prawe łozysko zaczyna skakać - dalej żadnych luzów i jeszcze.dalo by sie jeździć. W jakim bagnie jezdzilem to może swiadczyc ze gwint misek sie zapiekł w ramie i musialem uniwersalnym kluczem odkręcać. Suporty shimano jakie używalem znacznie tańsze ale sie co chwile sypią.

https://ibb.co/TdjXTvg