gosc Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 1 godzinę temu, michalje napisał(a): Dokładnie to ta: Niezła cena. Trochę drogo. Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu @APZ ja mialem polecaną topump, która samoistnie się nie rozładowywała nawet po kwartale, ale potrafiła napompować od zera tylko jedno koło 29x2.6 do 1,4bar i zdychała. Rozpadła się (grzechotka się z niej zrobila) po kilkunastu uźyciach. Zrobilem jej sekcję zwłok z ciekawości. Korpus włącznie z cylindrem to odlew ze ZnAlu tłok z tworzywa bez uszczelnień, żadnego łożyskowania, spore luzy na sworzniach, wszystko na sucho - bez smaru). Rozpadł się zaworek zwrotny, zassało jego kawalki do cylindra i wygięło korbowód. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu What you pay is what you get jak to mówią 🙂 Ja mimo że prekursor smartfonów i GPSów w Polsce jednak wolę rzeczy które są w miarę niezawodne 🙂 Lampki na baterie, jeśli możesz je gdzieś kupić zawsze działają 🙂 A na akumulator jak potrzebujesz to prawie zawsze rozładowane. I tak pewnie z tym pompkami. Jedynym wyjątkiem jest lampka Bontrager Flare RT. Ta to trzyma baterię tygodniami. Garmina 1030 podłączam do ładowarki po każdej jeździe. Nigdy go nie jestem pewien. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Niezłe kombinacje robicie... Xiaomi które miałem, kosztuje aktualnie 178 zł. Używałem jej co mniej więcej 3 dni, żeby dokładnie ustawić ciśnienie w szosie. Kilka razy w roku pompowanie opon od zera. Ładowałem ją ze 3, może 4 razy W ROKU. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Znaczy miała jakiś dobry akumulator, który był jakoś zabezpieczony przed rozładowywaniem się. Jak widać są takie na przykładzie tej pompki i mojej lampki Flare. Ale nie wszystkie są takie. Niby wszystkie są litowo-jonowe ale czasem szybko żrą prąd. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu Właśnie dlatego mnie dziwi kupno niewiadomo czego z Ali, albo jakiegoś tworu za 39 zł. Xiaomi i poeobnych firm nie cierpię, ale przynajmniej jest to marka która gwarantuje dość pewną jakość. Jeżeli rzeczywiście w tej Chińszczyźnie nie ma zabezpieczeń przed totalnym rozładowaniem, to jest to tykająca bomba z tego co kojarzę. Nie wiem jakie tam są baterie Litowe, ale używane w modelarstwie LiPo przy totalnym rozładowaniu mogą się same zapalić. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 22 godziny temu, APZ napisał(a): One chyba mają bieżący pomiar ciśnienia i dobijają do zadanego poziomu Tak, ta z Action ma bieżący pomiar ciśnienia i dobija do zadanego poziomu. Ja jak na razie pompowałem, a raczej dopompowywałem nią mtb, grawela i samochód. W weekend spróbuję szosę, chociaż ram też nie będzie jakiegoś wysokiego ciśnienia bo jeżdżę na oponach 28c i kalkulator pokazuje mi bodajże max 5,3 bara z tyłu a z przodu chyba 5 Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu Z grubsza się zgadza bo mi przy 85 kg ale system weight 97 jak się zważyłem z bidonami i wszystkim po kieszeniach, 5,2 z tyłu 5,0 z przodu czy jakoś tak. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu 2 godziny temu, jajacek napisał(a): Lampki na baterie, jeśli możesz je gdzieś kupić zawsze działają 🙂 A na akumulator jak potrzebujesz to prawie zawsze rozładowane. Zawsze zostają lampki na wymienne Li-Iony 😉 2 godziny temu, jajacek napisał(a): Garmina 1030 podłączam do ładowarki po każdej jeździe. Nigdy go nie jestem pewien. Akumulator zużyty z wiekiem (liczbą cykli ładowania)? Zakatowany trzymaniem w stanie w pełni naładowanym i ciągle doładowywanym do 100%? Kiepsko dobrany konfig (np. włączone 24/7 WiFi)? Godzinę temu, kryptoszosowiec napisał(a): Jeżeli rzeczywiście w tej Chińszczyźnie nie ma zabezpieczeń przed totalnym rozładowaniem, to jest to tykająca bomba z tego co kojarzę. Li-Iony siedzą tam jak wszędzie. Przy tej skali niespecjalnie jest sens bawić się w inne ogniwa, jeśli nie ma potrzeby stosowania mniejszych akumulatorów niż standardowe Li-Iony 18650, a przewidywany zakres temperatur mieści się w typowych, konsumenckich widełkach. Skoro tam ogniwa nie są projektowane z założeniem, że użytkownik je może wymienić (choć te chińczyki to tak proste zabawki, że pełno po azjatyckich częściach YouTube'a lata filmów z instrukcjami jak je domowymi środkami rozebrać, aby wymienić akumulatory), to same ogniwa nie mają potrzeby być bezpośrednio zabezpieczone, zabezpieczenie powinno być na jednej z płytek drukowanych, w części związanej ze sterownikiem do akumulatorów. Oni to taśmowo we wszystkie produkty wrzucają, więc raczej o to bym był spokojny, na 99.9% to będzie dokładnie taki sam design kopiuj-wklej z innych produktów tak zasilanych. Jedyna różnica jest taka, że tu żeby uzyskać większe napięcie, zasilają pompkę z 2 ogniw połączonych szeregowo.W okolicy 5. minuty dobrze widać bebechy od zasilania i sterowania w takiej pompce: https://youtu.be/UJkrUfrxgak Niestety nie znam chińskiego, więc wiele nie powiem o tym co tam siedzi, ale z tego co w angielskim skrócie pod notą katalogową naskrobali, to spokojnie - jest komplet podstawowych funkcji: jest jakiś profil ładowania, który dostosować prąd i napięcie do stanu ogniw, są zabezpieczenia przed przeładowaniem oraz nadmiernym rozładowaniem. Nota dla ciekawskich: https://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/2171412/CHIPSOURCETEK/IP2326.html Oznacza to też, że jak komuś się bardzo chce dłubać, to może podmienić akumulatorki na takie o większej pojemności, żeby miały faktycznie te ~3400 mAh nominalnie 😉 A dla bardzo ciekawskich są łatwo dostępne do podpięcia się piny od portu szeregowego (UART) procesorka sterującego pompką. W innych modelach wygląda to dość podobnie: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3869112.html, więc nie bałbym się powtórki z Galaxy C4 😉 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi