AdrianoPL Opublikowano Piątek o 18:13 Udostępnij Opublikowano Piątek o 18:13 Witam. Chciałbym wymienić kierownicę w szosie na jakąś ergonomiczna, max 400zl? Reach 70-75 max Zastanawiam się nad kierami ZIPP, modele service course 70, service course SL 70, czy service course SL 70 ergo lub PRO plt compact i PRO plt ergo. Różnice w cenie znaczne, czy warto dopłacać prawie dwukrotnie ? Może coś innego ktoś poleci? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Piątek o 18:43 Udostępnij Opublikowano Piątek o 18:43 Tu masz fajną kierownicę, dobrej marki i do tego karbonową.https://www.centrumrowerowe.pl/kierownica-szosowa-3t-superergo-ltd-pd42245/Jeżdżę na takiej w wersji gravelowej.Solidna, dobrze wykonana kierownica z umiarkowanie szerokim parapetem. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano Piątek o 19:07 Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:07 52 minuty temu, AdrianoPL napisał(a): Witam. Chciałbym wymienić kierownicę w szosie na jakąś ergonomiczna, max 400zl? Reach 70-75 max Zastanawiam się nad kierami ZIPP, modele service course 70, service course SL 70, czy service course SL 70 ergo lub PRO plt compact i PRO plt ergo. Różnice w cenie znaczne, czy warto dopłacać prawie dwukrotnie ? Może coś innego ktoś poleci? Aluminium to aluminium, kwestia wagi. PRO PLT to fajne kierownice. Odnośnik do komentarza
AdrianoPL Opublikowano Piątek o 19:21 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:21 31 minut temu, liftlodz napisał(a): Tu masz fajną kierownicę, dobrej marki i do tego karbonową. https://www.centrumrowerowe.pl/kierownica-szosowa-3t-superergo-ltd-pd42245/ Jeżdżę na takiej w wersji gravelowej. Solidna, dobrze wykonana kierownica z umiarkowanie szerokim parapetem. Bardzo dobrze wygląda, problem ze rozmiar tylko 440, szukam 400. Mówisz o tej ? https://www.centrumrowerowe.pl/kierownica-gravelowa-3t-superghiaia-ltd-pd42266/?v_Id=229200&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=CjwKCAjwwNbEBhBpEiwAFYLtGPNez1OKlJ9S0K3WVHsKsnmTfp6AbVrbfyfay0bhEzKA8uPWFYdQBxoCAzkQAvD_BwE Waga 100g nie ma dla mnie znaczenia w tym przypadku. Bardziej interesuje mnie ergonomia. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Piątek o 19:42 Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:42 Jest 400mm supererego dostępna - kliknij na prostokącik z rozmiarem. Też mam superghaie, muszę jeszcze nad ustawieniem klamek popracować ale jest w porządku. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano Piątek o 20:04 Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:04 Bardzo dobrze wygląda, problem ze rozmiar tylko 440, szukam 400. Mówisz o tej ? https://www.centrumrowerowe.pl/kierownica-gravelowa-3t-superghiaia-ltd-pd42266/?v_Id=229200&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gad_campaignid=16059005709&gclid=CjwKCAjwwNbEBhBpEiwAFYLtGPNez1OKlJ9S0K3WVHsKsnmTfp6AbVrbfyfay0bhEzKA8uPWFYdQBxoCAzkQAvD_BwE Waga 100g nie ma dla mnie znaczenia w tym przypadku. Bardziej interesuje mnie ergonomia. Tak na tej jeżdżę, tak wygląda na rowerze Odnośnik do komentarza
AdrianoPL Opublikowano Piątek o 20:32 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:32 49 minut temu, Pepe75 napisał(a): Jest 400mm supererego dostępna - kliknij na prostokącik z rozmiarem. Faktycznie jest dostępna, zmyliło mnie brak podświetlenia,dzieki. Odnośnik do komentarza
AdrianoPL Opublikowano Piątek o 20:42 Autor Udostępnij Opublikowano Piątek o 20:42 Obydwie podobają mnie się. Jakiej szerokości macie ta kierownicę superghaia? Patrzę w opis, 400 mm w dolnym chwycie jest aż 80mm szersza, wydaje mi się że to bardzo dużo. Bardzo podoba mnie się profil dolnego chwytu w superghaia tylko ta szerokość jakoś mnie przeraża. W sumie mógłbym spróbować, w razie czego zawsze można wymienić na superergo. Podobają mnie się bardziej niż te ZIPPa, nie widziałem ich wcześniej, dziękuję panowie. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano Piątek o 21:12 Udostępnij Opublikowano Piątek o 21:12 31 minut temu, AdrianoPL napisał(a): Obydwie podobają mnie się. Jakiej szerokości macie ta kierownicę superghaia? Ja mam 420mm na górze (taką miałem fabryczną). Na dole jest szeroko - 500mm, ale w gravelu to zaleta. No i bonus taki, że przewody wewnątrz puszczasz. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano Piątek o 21:20 Udostępnij Opublikowano Piątek o 21:20 Wymiana ma sens pod warunkiem że coś zyskamy. 1. Komfort. Wtedy tylko karbon 2. Aero. Też karbon. 3. Poprawimy pozycję. Wtedy może być alu. Osobiście nie widzę żadnego sensu w kierownicy alu w szosie. Ani ona komfortowa ani aero. Jak chcesz komfortową to kup tę co ja mam: Szosowa kierownica specialized carbon Gdańsk Piecki-Migowo • OLX.pl A na aero to za mały budżet. Kierownica w szosie szersza niż 420 mm to IMO kompletna bzdura. Mam 420/460 w gravelu. Tragedia. Jak w autobusie. Ta Supergo karbonowa 400/420 ma sens. Odnośnik do komentarza
sl66 Opublikowano Piątek o 23:27 Udostępnij Opublikowano Piątek o 23:27 2 godziny temu, Pepe75 napisał(a): O, widzę siebie na tym zdjęciu 😀 dobra wyprawa wczoraj była @Pepe75 🙂 Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano wczoraj o 07:55 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 07:55 Wymiana ma sens pod warunkiem że coś zyskamy. 1. Komfort. Wtedy tylko karbon 2. Aero. Też karbon. 3. Poprawimy pozycję. Wtedy może być alu. Osobiście nie widzę żadnego sensu w kierownicy alu w szosie. Ani ona komfortowa ani aero. Jak chcesz komfortową to kup tę co ja mam: Szosowa kierownica specialized carbon Gdańsk Piecki-Migowo • OLX.pl A na aero to za mały budżet. Kierownica w szosie szersza niż 420 mm to IMO kompletna bzdura. Mam 420/460 w gravelu. Tragedia. Jak w autobusie. Ta Supergo karbonowa 400/420 ma sens.No i tu się z Jackiem nie mogę zgodzić Moja Supergahia 400mm jest ustawiona tak, że klamkomanetki poszły lekko do środka, pomiędzy nimi jest 370 mm.Gięcie i flara w tej kierownicy jest tak zrobiona, że jeśli chwycić ją pod samymi klamkami i ugiąć łokcie to flara ma raptem 2 cm, dopiero sam dół kiery się rozszerza. Daje to możliwość ustawienia się w pozycji aero, ale jednocześnie po zsunięciu dłoni na sam koniec dolnego chwytu masz mega stabilność na zjazdach. Odnośnik do komentarza
AdrianoPL Opublikowano wczoraj o 09:12 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:12 Dziękuję panowie za pokazanie tej kierownicy. Zdecyduje się na superergo bo jednak 480 w dolnym chwycie to będzie dla mnie za szeroko. Jacku, na kierownicę aero to trzeba mieć budżet 3 razy większy, nie zapłacę tyle tym bardziej że czeka mnie jeszcze zakup kół karbonowych. Odnośnik do komentarza
kryptoszosowiec Opublikowano wczoraj o 10:53 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 10:53 Daje sobie uciąć rękę, że niechlujnie poprowadzone pancerze powodują dużo większy opór aerodynamiczny, niż różnica między kierownicą klasyczną a aero 😉 Co do kierownicy karbonowej vs aluminiowej. Stwierdzenie o braku sensu kierownicy aluminiowej w szosie jest grubą przesadą. Jeżeli ktoś jeździ celując tylko i wyłącznie w wynik, to rzeczywiście karbon może lekko wytłumi bardzo nierówny asfalt i dziury. Każdy inny człowiek po prostu zwolni, bo szkoda roweru. Tylko ilu jest takich ludzi, nawet wśród szosowców? Miałem kierownicę karbonową w MTB ze sztywnym widelcem. Kierownica miała 720 mm, więc i ugięcie było większe ze względu na długość w stosunku do kierownicy szosowej. To są niuanse podczas jazdy, a nie diametralna zmiana, a przecież mówimy o jeździe w terenie. Dodatkowo przy karbonie trzeba uwazać na: 1. Dokręcenie manetek, bo może dojść do tragedii 2. Upadki. Szosa zawsze ląduje na asfalcie, więc pojawia się ryzyko uszkodzenia. Podsumowując: karbon to fajna rzecz, ale jedna z ostatnich rzeczy jako upgrade, zwłaszcza patrząc na ceny. Dobre opony dadzą dużo więcej. Odnośnik do komentarza
AdrianoPL Opublikowano wczoraj o 11:07 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 11:07 Kierownica zamówiona wraz z nową owijka FIZIK. Będzie zabawa bo nigdy nie zakładałem owijki 😬. Nie będę czekał bo CR ostatnio z dnia na dzień potrafi zmieniać cenę produktów. Nie wiem czy mają jakiś algorytm i na podstawie wyświetleń zmienia się cena czy sami to robią bo mają takie widzi misie. Mam kable na zewnątrz więc i tak nie przeprowadzę ich w kierownicy, przy serwisie coś będę kombinował w tej chwili nie potrzebuje. Pewnie zima to zrobię jak będzie czas i rower będzie mógł stać nawet miesiąc 😁 Mam klucz dynamometryczny więc nie powinienem przegiąć z siłą dokręcenia. Gleba jak gleba, nie przewidzisz, podczas takiego zdarzenia różne rzeczy mogą się spierdo...... 15 minut temu, kryptoszosowiec napisał(a): Jeżeli ktoś jeździ celując tylko i wyłącznie w wynik, to rzeczywiście karbon może lekko wytłumi bardzo nierówny asfalt i dziury. Każdy inny człowiek po prostu zwolni, bo szkoda roweru. Dlatego ja przy gorszym, dziurawym asfalcie zawsze zwalniam, tak jak napisałeś szkoda roweru i kapcia łatwiej złapać. Dziękuję za rady, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi