nonsense Opublikowano Poniedziałek o 16:16 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 16:16 Cześć, Czy na obecne czasy, ten rower jest dobry? https://rowmix.com.pl/rockhopper/10825-83625-rockhopper-sport-29-2023.html#/619-rowery-m/3698-spec-gloss_white_mountains_dusty_turquoise Nie ukrywam, że większego researchu nie robiłem, po prostu 15 lat temu miałem takiego "Spec'a" (Rockhopper comp dokładnie) i sentyment pozostał, pościgałem się na nim, nawet mam gdzieś głęboko w szafie jakieś medale, później ukradli mi ten rower, wyjechałem na studia, poszedłem do pracy i zajawka rowerowa umarła, ale bardzo chcę do tego wrócić, bo czuję, że jestem w żenującej formie... Jeśli nie taki, to co można w budżecie 2-3k kupić sensownego? A może warto dopłacić trochę więcej? Wtedy Shimano Deore, tarczowe hamulce Avida i widelec RockShoxa robił takie "wow", że koledzy by się dali pokroić za przejażdkę na takim rowerze, dalej tak to wygląda czy są inne marki osprzętu warte uwagi? Bo w tym który jest wyżej, poza Santourem (z którego była trochę beka) to nie kojarzę za bardzo nic z osprzętu, może Tektro coś mi mówi, ale ten microshift jest mi kompletnie obcy Rowerem jeździłbym głównie po mieście, a najchętniej to z miasta do lasu, bo po lasach jeździłem zawsze najwięcej. Mam 180 wzrostu, ważę aktulnie 80kg Odnośnik do komentarza
krix Opublikowano Poniedziałek o 16:32 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 16:32 Cześć, Czy na obecne czasy, ten rower jest dobry? https://rowmix.com.pl/rockhopper/10825-83625-rockhopper-sport-29-2023.html#/619-rowery-m/3698-spec-gloss_white_mountains_dusty_turquoise Nie ukrywam, że większego researchu nie robiłem, po prostu 15 lat temu miałem takiego "Spec'a" (Rockhopper comp dokładnie) i sentyment pozostał, pościgałem się na nim, nawet mam gdzieś głęboko w szafie jakieś medale, później ukradli mi ten rower, wyjechałem na studia, poszedłem do pracy i zajawka rowerowa umarła, ale bardzo chcę do tego wrócić, bo czuję, że jestem w żenującej formie... Jeśli nie taki, to co można w budżecie 2-3k kupić sensownego? A może warto dopłacić trochę więcej? Wtedy Shimano Deore, tarczowe hamulce Avida i widelec RockShoxa robił takie "wow", że koledzy by się dali pokroić za przejażdkę na takim rowerze, dalej tak to wygląda czy są inne marki osprzętu warte uwagi? Bo w tym który jest wyżej, poza Santourem (z którego była trochę beka) to nie kojarzę za bardzo nic z osprzętu, może Tektro coś mi mówi, ale ten microshift jest mi kompletnie obcy Rowerem jeździłbym głównie po mieście, a najchętniej to z miasta do lasu, bo po lasach jeździłem zawsze najwięcej. Mam 180 wzrostu, ważę aktulnie 80kg135x9mm forged dropouts - czy to nie jest jakaś dziwna szerokość tylnego widelca pod tylnią oś? Wiem, że są rozmiary 136 mm. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
mike21 Opublikowano Poniedziałek o 16:35 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 16:35 135x9 (x10, x9.5 czy QR) to jeden i ten sam standard z ubiegłego stulecia, stosowany do dziś w tanich rowerach. Odnośnie tego Speca to nie ma on nic co nadawałoby sie do MTB. Być.może za te pieniądze kupi się coś senswoeniejszego z decathlonu albo jakaś indiana z ME. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano Poniedziałek o 22:43 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 22:43 Bardzo ciężki budżet. W zasadzie EXPL 540 i co chwilę powtarzane promocje na Konę Kahuna (tu odpuszczamy sztywną z tyłu) tylko się mieszczą ze sprzedawanych u nas rowerów (a import z Włoch/Hiszpanii wiele wyboru nie poprawi). Z kodem promocyjnym -100 EUR (które latają po oficjalnych grupach gdzie rozdają je sobie nawzajem ludzie) masz Grand Canyon 5 Al z dostawą do Polski za ~3300 zł. W okolicach czwórki następuje duży przeskok w specyfikacjach rowerów (zależnie od tego jak się promocje ułożą w danej chwili). Z drugiej strony, do jazdy do lasu wiele nie potrzeba. Hamulce mogą być i najpodlejszymi spowalniaczami MT200, dropper będzie zbędnym gadżetem, a i wątpię że sztywna oś (zwłaszcza z tyłu) da odczuwalną poprawę. Byle z przodu był ten powietrzny amortyzator i nie wymiękł za szybko. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano wczoraj o 05:44 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 05:44 Za 3k masz teraz w Media Expert Torpado Storm X7 i X8. Jestem fanem Speca. Wszystkie moje rowery to Spec. Ale ten konkretny Rockhopper to śmieć a nie rower MTB. Odnośnik do komentarza
nonsense Opublikowano wczoraj o 07:23 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 07:23 Dziękuję za odpowiedzi 🙂 Czyli wychodzi na to, że jak również często w innych branżach, opłata za "znaczek" powoduje, że lepiej kupić coś innego. W takim razie jeszcze jedno pytanie - ile trzeba wydać na rower tych większych marek - tj. Spec, Cannondale, Canyon, Scott? Pytam czysto orientacyjnie, nie chce pakować się rower za powiedzmy 10k, żeby później stał w garażu, ale też nie będę ukrywał, że jestem sprzętowym freakiem i prędzej czy później, będę musiał kupić coś z wyższej półki. Na pewno jak ten moment nastąpi się tutaj odezwę. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano wczoraj o 07:59 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 07:59 @nonsense może używany w bardzo dobrej konfiguracji - drożej niż 3k, ale nic nie musisz wymieniać/ulepszać, ogłoszenie w dziale sprzedam forum i na olx, www.olx.pl/d/oferta/cannondale-trail-se-3-rozmiar-l-rockshox-reba-shimano-slx-dt-swiss-CID767-ID15zAGD.html?reason=observed_ad Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano wczoraj o 08:50 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:50 No ten Cannodale Trail bardzo przyzwoity. Nie jest tak że to tylko znaczek na ramie. Po prostu jest granica poniżej której są rowery budżetowe. Byle jakie. Takie do parku i po bułki. Każdy producent ma inną granicę od której zaczynają się przyzwoite lub dobre rowery. W Decathlonie jest to ok. 5k. Powiedzmy że od Rockrider 720 NX Race. W Scott są to rowery Scale ale te najtańsze mają podłą konfigurację. Od Scale 960/950 zaczynają się przyzwoite. Spec nie ma obecnie ani jednego roweru aluminiowego, który byłbym skłonny kupić. A miałem dwa różne Spec Chisel Expert 2018 i były to świetnie rowery. Cannondale nie ma jak widzę już ani jednego hardtaila XC alu. I ani jednego z nowej serii Trail, który bym był skłonny kupić. W Treku Procaliber 8 obleci. Widać więc, że w tych firmach jest tendencja żeby nie wyposażać dobrze rowerów alu. I że jak klient chce dobrą konfigurację to musi wejść w karbon. A moje wymagania dla porządnego roweru nie są duże: - rama alu ze sztywnymi osiami z Boost - amor powietrzny z goleniami 32 mm - hamulce MTB, czyli Shimano Deore albo MT500, od biedy MT400 do których kupimy klamki od MT500, czy też SRAM Level T/TL - jakiś w miarę sensowny napęd, Shimano Deore czy NX, może nawet od biedy SX wystarczy - jakieś niemuzealne koła Radon swoją drogą za cenę poniżej 5k ma chyba sensownego Jealousa. Odnośnik do komentarza
zlatan55 Opublikowano wczoraj o 09:55 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 09:55 1 godzinę temu, Pepe75 napisał(a): @nonsense może używany w bardzo dobrej konfiguracji - drożej niż 3k, ale nic nie musisz wymieniać/ulepszać, ogłoszenie w dziale sprzedam forum i na olx, www.olx.pl/d/oferta/cannondale-trail-se-3-rozmiar-l-rockshox-reba-shimano-slx-dt-swiss-CID767-ID15zAGD.html?reason=observed_ad Dzięki za polecenie mojego roweru 🙂 Obiecać na 100% nie mogę, ale prawdopodobnie tak dobrego roweru za taką kasę obecnie raczej nie znajdzie się nigdzie indziej. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano wczoraj o 11:47 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 11:47 2 godziny temu, jajacek napisał(a): (...) Spec nie ma obecnie ani jednego roweru aluminiowego, który byłbym skłonny kupić. A miałem dwa różne Spec Chisel Expert 2018 i były to świetnie rowery. (...) A jakby Chisel w wersji full-sus miał strawniejsze ceny? 1 godzinę temu, zlatan55 napisał(a): Dzięki za polecenie mojego roweru 🙂 Obiecać na 100% nie mogę, ale prawdopodobnie tak dobrego roweru za taką kasę obecnie raczej nie znajdzie się nigdzie indziej. Wymienić airshafta w Rebie na 120mm, dropper maksymalnie wykorzystujący długość sztycy i dużo droższy Procaliber 8 czy najwyższy Grand Canyon nie mają podjazdu pod jakimkolwiek względem. Dla karłów i koszykarzy, do katowania po trudniejszych górskich ścieżkach, uchowały się jeszcze niedobitki promocyjnych ofert na Rose Bonero, ewentualnie po odpuszczeniu bagażnika - promocyjne Radon Craggery. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano wczoraj o 13:52 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 13:52 Jakos Chisel w fullu mnie nie przekonuje. To bardzo delikatna rama. Wydaje mi siecze w fullu powinno byc cos sololidniejszego. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano wczoraj o 15:18 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 15:18 5 godzin temu, zlatan55 napisał(a): Dzięki za polecenie mojego roweru 🙂 Obiecać na 100% nie mogę, ale prawdopodobnie tak dobrego roweru za taką kasę obecnie raczej nie znajdzie się nigdzie indziej. Sam bym go przygarnął, kolorystyka i osprzęt jak dla mnie super, tylko chwilowo mam za dużo rowerów i próbuję zredukować kolekcję - jak bym przytargał kolejny to może się źle skończyć 😂 Odnośnik do komentarza
nonsense Opublikowano 21 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu Dzięki za wszystkie propozycję! Finalnie kupiłem Rometa Ramblera 9.3 (jutro go odbieram) od kolegi za niecałe 1000zł, przejeździł na nim jeden sezon, cena chyba nie najgorsza. Plan mam taki, że przejeżdżę na nim ten sezon, jeśli zajawka wróci i faktycznie będę dużo jeździł to w przyszłym sezonie będę szukał czegoś lepszego. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Niech się jeździ i nie zniechęci 😁 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi