jajacek Opublikowano Czwartek o 18:11 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 18:11 Powodzenia! Odnośnik do komentarza
tmax Opublikowano Czwartek o 19:40 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 19:40 1 godzinę temu, carrygun napisał(a): Ostatecznie zamówiłem Canyona Endurace 7 RAW. Fajny rower, podoba się dla mnie i jak mnie jeszcze kiedyś najdzie ochota na baranka to taki by mi styknął:) Odnośnik do komentarza
carrygun Opublikowano wczoraj o 14:52 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 14:52 Jednak wstrzymali mi zamówienie Canyona bo coś im się nie zgadza. W międzyczasie znalazłem tę promkę: https://www.decathlon.pl/p/rower-gravelowy-triban-grvl-grx-af-2x12/_/R-p-343001?wgu=293400_1676810_17428278072171_71c7666e80&wgexpiry=1774363807&tag3=293400_1676810_17428278072171_71c7666e80&cname=1676810&utm_source=convertiser&utm_medium=affiliate&utm_campaign=pl_t-perf_f-cv_o-roas_xx-8545&utm_term=_yy-CNVSR_8545-8670-&utm_content=_zz--affiliate-networks-cvrpid%3D8545-cvrsid%3D&cvrid=CVR.8545..8670.affiliate-networks..f687764322b8a0050ff7dc2b3c653e8b Co myślicie? Pełny GRX, 2x12, wygląda solidnie. Tylko te koła to pewnie jakiś badziew 😄 Po wszystkich cashbackach wyszloby okolo 5000 zł... Sam osobiście mam dużo większe zaufanie do produktów Decathlonu aniżeli np. Krossa czy Rometa. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano wczoraj o 19:45 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 19:45 Wygląda całkiem nieźle. Jedyny minus do którego można by się doczepić to widelec nie w pełni karbonowy tylko z aluminiową rurą sterową Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano wczoraj o 19:55 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 19:55 Te koła to chyba nie są złe. Waga rozsądna i inny stop alu niż standardowy 6061. Koncepcja większego zaufania do Decathlonu niż do Krossa i Rometa ma niewątpliwe podstawy 🙂 Odnośnik do komentarza
carrygun Opublikowano wczoraj o 21:04 Autor Udostępnij Opublikowano wczoraj o 21:04 Dzięki. Może to i lepiej że zakup Canyona się wykoleił na ostatniej prostej. Szukałem docelowo czegoś bliżej 5000 zł, a Decathlona mam 3 km od domu. Odnośnik do komentarza
tmax Opublikowano 13 godzin temu Udostępnij Opublikowano 13 godzin temu 12 godzin temu, Greg29 napisał(a): widelec nie w pełni karbonowy tylko z aluminiową rurą sterową To w tym budżecie może być zaletą, może parę gram cięższy ale prostszy w montażu i trwalszy. Cały czas chodzi mi po głowie karbonowy sztywniak do mtb ale nie mogę się mentalnie przełamać właśnie do tej rurki sterowej z włókna:)) Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Ale w czym Ci ta karbonowa rurka przeszkadza? Ludzie jeżdżą na karbonowych sztycach, które pracują a rurę sterową masz "otuloną" główką ramy i mostkiem. Poza tym łatwiej włożyć/wyjąć ekspander do rury karbonowej niż gwiazdkę do rury aluminiowej Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu 4 godziny temu, tmax napisał(a): To w tym budżecie może być zaletą, może parę gram cięższy ale prostszy w montażu i trwalszy. Cały czas chodzi mi po głowie karbonowy sztywniak do mtb ale nie mogę się mentalnie przełamać właśnie do tej rurki sterowej z włókna:)) Są wady, są zalety. Miałem rower Specialized w którym karbonowa rura sterowa musiała być naprawiana przez producenta. Było za mało karbonu w karbonie 🙂 I jeździło się nim znakomicie. Mieliśmy dokładnie taki sam model z aluminiową rurą sterową i z trochę z cięższego karbonu i nie był taki żwawy. Rura alu jest cięższa i ciut gorzej tłumi drgania. Sądzę że dla amatora może to nie być do wychwycenia. Natomiast jest oczywiście pewniejsza. Rura karbon wymaga specjalnego ekspandera i klucza dynamometrycznego. W alu nabijasz gwiazdkę i wio 🙂 Ale nie mieliśmy żadnego problemu z w pełni karbonowym widelcem. A mieliśmy taki rowerów kilka. Natomiast w pełni karbonowe, zbyt wycieniowane widelce pękają. Jak widelec waży 400-500 gramów to już małą szansa że pęknie. Sztywny wideł w MTB to musi chyba więcej ważyć. Mam dwóch kolegów którzy na takim jeździli. I chyba bez problemów. Odnośnik do komentarza
Szwedacz Opublikowano 9 godzin temu Udostępnij Opublikowano 9 godzin temu Zależy jaki ten wideł MTB. To co Surly pakuje do swoich sztywniaków, to bodaj 1.2kg niecałe - prawie wchodzimy już w rejony lekkich wideł do XC. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu 46 minut temu, Szwedacz napisał(a): Zależy jaki ten wideł MTB. To co Surly pakuje do swoich sztywniaków, to bodaj 1.2kg niecałe - prawie wchodzimy już w rejony lekkich wideł do XC. Wideł z Surly Krampus waży 1470g (nieobcięty), ale on ma długie golenie (ma wymiary amortyzatora) Dla porównania gravelowe widelce: ~1200g z Breezera Radar ~1000g z OctaneOne Kode Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi