Magda86 Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października Cześć. Kupiłam rower MTB niestety bolą mnie okropnie nadgarstki, kierownicy nie mogę wyregulować +krótka linka. Rower sprzedaje. Potrzebuje porady jaki rower kupić przy wzroście 181 dla kobiety. Najlepiej cross i żeby pozycja nie byla zbyt przechylona do przodu ze względu na nadgarstki. Cena chętnie do 2500 Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października Cześć. Zmiana roweru niekoniecznie może przynieść poprawę - napisz jaki masz aktualnie rower mtb (marka, model, rocznik, rozmiar - będzie można odszukać tabelę geometrii). Jeżeli rozmiar masz prawidłowo dobrany do wzrostu, to można sytuację poprawić zmianą mostka, kierownicy i ergonomicznymi chwytami. Odnośnik do komentarza
Magda86 Opublikowano 20 Października Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października Tabou blade 2.0 rama 20 koła 29. Niestety jest to męski rower. Nie było damskich tak dużych. Mała miejscowość, mały wybór. Tym razem chce kupić typowo damski cross Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października Też myślę, że to ryzykowne by wydawać 2500 kupując rower który niekoniecznie pomoże na bóle nadgarstków. Rozumiem ze nie wiesz kto może Ci pomóc, stad ten pomysł z kupnem nowego roweru. Niestety jest to obarczone dużym ryzykiem. Wpierw trzeba zrozumieć dlaczego Cię bolą nadgarstki. Jeśli na przykład rower jest za duży i mocno opierasz się na nadgarstkach, to może tłumaczyć ból - i wtedy wiesz ze szczególną miarę musisz przyłożyć do dobrego rozmiaru nowego rozmiaru. 181cm i rower 20 cali nie brzmią jakoś przekonywująco. Ale może na przykład coś jest źle ustawione Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 20 Października Udostępnij Opublikowano 20 Października Tsk jak piszą koledzy powyżej - zbyt duży ciężar ciała opiera się na nadgarstkach bo żle ustawiony rower (np. siodełko pochylone donprzodu), zła kierownica u chwyty (np. kierownica typu "prosta rura", miże wystarczy wymienić na taką ze wzniosem i wygięciem do tyłu, czyli upsweep i backsweep), może wyginasz za bardzo nadgarstki na chwytach i wystarczy zamontować chwyty ergonomiczne Odnośnik do komentarza
Magda86 Opublikowano 21 Października Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października Nadrarstki bolą i z czasem nawet prawa ręka dretwiala. Ciężar ciała zdecydowanie jest zbyt pochylony na kierownice. Siodelko mam wysoko bo mam długie nogi. Próbowałam zniżyć ale komfort jazdy z przykurczonyni nogami to porażka. Slyszalam, ze sa takie krótkie przedłużki ale kurcze linka jest krótka i boję się, ze zaraz będzie wymiana linki na dłuższą a wtedy juz gwarancja nie będzie działać z pewnością. Rower ma rok dopiero. Odnośnik do komentarza
Magda86 Opublikowano 21 Października Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października Dziękuję wszystkim za porady. Będzie szukać najpierw rozwiązania z kierownica i siodelkiem. Oby udało się Odnośnik do komentarza
Veriv Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października Pewnie najtaniej a z pewnoscią bardzo łatwo zmienić mostek. To element łączący kierownicę z rurą amortyzatora. https://www.decathlon.pl/p/mostek-rowerowy-btwin-35-mm-oversize-31-8-mm/_/R-p-346097?srsltid=AfmBOopE56-fnOCSnLPGSIArGBgGq57C2LGP7kFtnH0Zg-eIymsxQri6 Tylko nie wiem czy pasuje do Twojego roweru. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października 1. Zmiana pancerza/linki (grosze) 2. Mostek do góry (50-100 zl) 3. Ciśnienie w oponach maks 1,5 bara (tyle mam w porywach przy 87 kg wagi) 4. Zmiana gripów na ESI Extra Chunky (takie używam) lub jakieś ergonomiczne Wymiana linki nie ma prawa wpływać na gwarancję. Odnośnik do komentarza
Magda86 Opublikowano 21 Października Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 1 godzinę temu, Veriv napisał(a): Pewnie najtaniej a z pewnoscią bardzo łatwo zmienić mostek. To element łączący kierownicę z rurą amortyzatora. https://www.decathlon.pl/p/mostek-rowerowy-btwin-35-mm-oversize-31-8-mm/_/R-p-346097?srsltid=AfmBOopE56-fnOCSnLPGSIArGBgGq57C2LGP7kFtnH0Zg-eIymsxQri6 Tylko nie wiem czy pasuje do Twojego roweru. Taak ten mostek to byłoby coś dla mnie. Doczytam o rozmiarach do mojego roweru. Dziękuję Odnośnik do komentarza
Magda86 Opublikowano 21 Października Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października Godzinę temu, jajacek napisał(a): 1. Zmiana pancerza/linki (grosze) 2. Mostek do góry (50-100 zl) 3. Ciśnienie w oponach maks 1,5 bara (tyle mam w porywach przy 87 kg wagi) 4. Zmiana gripów na ESI Extra Chunky (takie używam) lub jakieś ergonomiczne Wymiana linki nie ma prawa wpływać na gwarancję. Super. Na pewno kupię nowe gripy bo moje są twarde jak kamienie. I zauważyłam, ze siodelko jest pochylę do przodu więc to trzeba zmienić. A czy zamiast mostku może być przedłużka kilka cm? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października Może być przedłużka ale koszty są takie same albo wyższe niż mostek. No i niketóre przedłużki nie są bezpieczne. Kup mostek regulowany i ustaw sobie taki kąt i wysokość jaka Ci odpowiada. Mostków na OLX jak psów. Może być używany. To kawałek aluminium. Jeśli masz krótki pancerz/linkę to i tak musi być wymieniony. Koszt z wymianą rzędu 50 zł w jakimś tańszym serwisie. Jak chcesz mieć stosunkowo komfortową pozycję to musisz mieć kierownicę trochę powyżej wysokości siodełka. Odnośnik do komentarza
Turysta05 Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października @Veriv dla czego tak?: Skoro można tak: A teraz zgaduj-zgadula: gdzie tak naprawdę te wszystkie elementy są robione? 😉 Co jest powodem, że "dobre sklepy rowerowe" nie potrafią się zadowolić marżą 30%-50%, tylko skubią nas na 300%? A tutaj następne przydatne do regulacji: A wszystko ok. 25zł/szt 🙂 (małe rozmiary) Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października 55 minut temu, Magda86 napisał(a): Super. Na pewno kupię nowe gripy bo moje są twarde jak kamienie. I zauważyłam, ze siodelko jest pochylę do przodu więc to trzeba zmienić. A czy zamiast mostku może być przedłużka kilka cm? Dużo gdybania, zero danych. Najlepiej wykonać parę zdjęć samego roweru jak i rower + Ty. Na takiej podstawie można podpatrzeć kąty i szybko stwierdzić czy da się coś poprawić, czy jest całkiem skopane. Zdjęcia możesz wrzucić na dysk googla dać link do udostępnienia zdjęć, twarzy nie potrzebujemy, tylko pozycje na rowerze. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 21 Października Udostępnij Opublikowano 21 Października Przedłużka dłuższa niż 3 cm może być groźna dla życia i zdrowia. Odradzam takie patenty. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi