Skocz do zawartości

Trek za 2500 zł dla dziecka

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście wolałbym używkę Wooma za 2000 niż Riverside za 1500. Duża szansa, że Woom mniej straci na wartości. No i jakościowo Woom pewnie będzie lepszy.
Wszystko zależy od sytuacji. Jeśli jest pieniądz tudzież taka konfiguracj dzieci, że młodsze przejmie po starszym - warto kupić droższy - my mamy Woomy, bo akurat taki kupiliśmy pierwszy i córka chciała "takiego samego, tylko szybszego" ;) Ale to nie jedyna marka - Kubikes np też. A na pierwszy rowerek - Cruzee. Brać najtańszą używkę, tam nie ma się co psuć. Unikac biegowego Puky!! Ciężki, jak cholera. A drogi! Mieliśmy, zanim odkryliśmy Cruzee

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...

Dzięki za polecajki 👍 Stanęło na tym, że zrobiłem im samodzielnie pełny serwis rowerów (wymiana linek, regulacje itd.) i postanowiłem, że ten rok jeszcze tak dojeżdża te Krossy, a w przyszłym roku wybierzemy coś lepszego i w odpowiednim rozmiarze, bo do tego czasu dzieci jeszcze podrosną 😁

Panowie, gdzieś tam powoli odkładam grosze i zbieram myśli, co do zakupu roweru elektrycznego - to nic pilnego i "na już" ale lubię mieć chociaż obrany cel 😆Moją wstępną uwagę skupił SPEC Turbo Tero X 4.0 Full, który jest teraz w niezłych pieniądzach (ok.10 tys. zł. L/XL). Wygląda nieco dziwacznie, taki jakby SUV, ale mnie się ta koncepcja chyba nawet podoba. Zastanawiam się, czy rozmiar L będzie dla mnie dobry przy wzroście 179 cm / przekrok 83 cm ? Nigdy nie jeździłem na fullu, ale po moim obecnym sztywniaku Treka, byłaby to zapewne komfortowa zamiana. To ma być taki leśno, szutrowo, asfaltowy, uniwersalny wycieczkowiec, na trudne górskie szlaki mnie nie ciągnie jakoś specjalnie. Czy osprzęt który oferuje ten model jest do znośny i do zaakceptowania? 
https://www.specialized.com/pl/pl/turbo-tero-x-40/p/200361 
Nie wiem też czy ten silnik można odblokować na nieco większe prędkości jazdy? Może macie jakieś inne propozycje w półce cenowej do max. 15 tys. 
Nie upieram się przy fullu, może też być hardtail, byle jakiś sensowny przedni amor jednak był 😄

Ja to widzę tak 😉, jednego elektryka już masz, to może go zostaw, a w podanym przez Ciebie budżecie i do podanych zastosowań możesz mieć lekkiego:

- hardtaila mtb na bardzo dobrym osprzęcie

- karbonowego gravela Speca Diverge

- karbonowego fula Speca Epica

te rowery będą „latać” po płaskim szybciej niż elektryk i z większą korzyścią dla zdrowia.

Sam elektryka kupiłbym w trzech przypadkach:

- regularne dojazdy do pracy przy braku możliwości prysznica

- regularne wycieczki po górach, żeby sił starczyło na cały dzień

- jak już sił zbraknie z racji wieku

Rozważam zakup elektryka. Podstawowym kryterium jak dla mnie jest zasięg. Zasięg musi być taki że gdybym chciał to ma jeździć z grubsza od świtu do zmroku. Jedyny taki rower, który wpadł mi w oko to Specialized Creo SL czyli gravel. 150 km w teście i jeszcze zostało 25% baterii. Takim spokojnie mógłbym pojechać w Alpy.

Dwa elektryki MTB Speca, które testowałem miały zasięg na ok. 4h jazdy.  

Z powyższego wynika, że czekam na rower przyszłości - czyli lekki e-bike w normalnych pieniądzach (coś hybrydowego z lekkim wspomaganiem jak mam teraz), z dużym zasięgiem żebym mógł spokojnie zrobić po płaskim powiedzmy te 90-100km / 8h jazdy, więcej nie muszę mieć. Może być hardtail, bo po górach nie latam, a jak wyjadę  1-2 razy w roku to też dam radę na ht, czyli taki full dla mnie to trochę na wyrost. Może się doczekam takiego wynalazku, a jak nie to jeszcze bym spróbował wpakować do mojego jakiś sensowny powietrzny amortyzator i może też byłoby nieźle. Szukam w okolicy śląska sensownego serwisu, który by mi to ogarnął, bo nie chciałbym zmienić rower w potworka 😁 Widziałem, że ktoś w bliźniaczym Trek Dual Sport włożył sobie amorek Rock Shock więc pewnie i do mojego FX można by taki dobrać ?

RS TREK_.jpg

@DjDario jeżeli masz na myśli Treka FX+ to może udałoby się do niego zamontować np Rock Shoxa Rudy https://www.sram.com/en/rockshox/models/fs-rudy-bse-a1 lub Foxa https://www.ridefox.com/family.php?m=bike&family=32tc

Na stronie Treka nie ma info czy widelec fabryczny jest taperowany czy prosty, nie ma też info o długości widelca od korony do osi. Jakbyś sprawdził te dwie rzeczy to będzie wiadomo czy się da.

@jajacek Turbo Creo 2 Comp w karbonie piękny, cena już mniej 😅

@Pepe75 Tak, chodzi o Trek FX+ 2 Dzwoniłem do Gliwic gdzie kupowałem rower, to powiedzieli że mogą temat ogarnąć ale trzeba rower przywieść na 2-3 dni bo muszą to wszystko pomierzyć i sprawdzić co można tam wsadzić żeby nie zmienić geometrii. Twoje propozycje fajne, widzę cena od 2500 zł w górę 😁 Rozumiem, że tańszych nie mam co szukać? Skok 100mm w mojej sytuacji wystarczy?

W moim rowerze jest teraz CHYBA taki widelec:

https://salon-rowerowy.pl/widelce-sztywne/136772-widelec-sztywny-trek-trek-fx-2-700c-disc-rigid-forks-287mm-50mm-czarny-dnister-601842179673.html 

@DjDario jak włożysz widelec ze skokiem 100mm to totalnie rozjedzie się geometria (kąty) roweru - suport pójdzie do góry, siodełko przesunie się do tyłu i będziesz znowu walczył z pozycją 😉

Jest tańszy Suntour GVX, ale Suntoury mają tu złą sławę.

Z linka do widelca wynika, że widelec ma prostą (nietaperowaną) rurę sterową, więc być może trzeba zastosować stery zewnętrzne - wizualnie może być tak sobie.

Jest jeszcze opcja Rock Shox Paragon Gold - powinien być dostępny z prostą rurą i ma skok ok 60mm - więc mniej wpłynie na geometrię roweru.

@jajacek To zdjęcie jest "rozjechane" i potęguje taki odbiór 😁 Niemniej jednak o temacie amortyzowanego mostka jakoś zapomniałem, a chętnie by m też taki sprawdził. Masz jakiś konkretny model do polecenia który spasuje do mojej bryki? Jakiś XLC, Redshift czy jeszcze coś innego 😉 

@jajacek No Panie to mnie przekonałeś - kupię wpierw mostek i zobaczymy. U mnie obecnie jest mostek 80mm, wznios 7 stopni. Z tego co pomierzyłem to otwór na trzpień mam 28,6mm, na kierownicę 31,8mm, wysokość mostka w miejscu rury sterowej 40mm.  Czyli powinien mi ten sam mostek, który zamierzasz zamówić z Aliexpress spasować idealnie? (jedynie mocowanie fabrycznej lampy w systemie blendr musiałbym jakoś zmienić), albo lepiej pójść w sprawdzony Redshift ? Warto za oryginał wybulić te 950 zł ?  np. tutaj https://najsbike.pl/products/mostek-amortyzowany-redshift-shockstop?variant=48193910243661 Podróbka pewnie różnie zależy jaka się trafi? 

To są w standardowe komponenty. Będzie pasował.
Ja bym nie zapłacił za mostek 900 zł. To moim zdaniem duża przesada. Ale fakt że działa. Z podróbka jak wiadomo jest tak że materiały nie są te same. Ale obejrzałem np. YouTube gdzie gość bardzo chwalił podróbkę Cane Creek. To nie jest kosmiczna technologia. Mostek odkuty z alu i elastomer lub sprężyna. Elastomery mają to do siebie że w niskiej temperaturze się utwardzają. No i co jakiś czas pękają lub tracą twardość.

@jajacek Ten podlinkowany mostek z Ali Ekspress wydaje się ciekawy, sprężyna z regulacją, miejsce na smarowanie, ale nie podają wysokości mostka w miejscu rury sterowej - ja potrzebuję 40mm, a tam coś piszą "wysokość 46-55mm" choć może chodzi tu o coś innego? No i czy z racji braku wzniosu (czy jak to się nazywa?) nie będę nieco bardziej pochylony w dół?