davealmine Opublikowano 17 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 Cześć, czy w moim Rockrider 520 mogę zmienić opony na węższe, bardziej szosowe ? Obecnie mam fabryczne Allroad 2,00. Jeżeli można to jakie byście polecili ? Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 17 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 A co to znaczy bardziej szosowe?Jeśli chcesz coś ala gravel to polecam Tufo Thundero Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 Conti Race King Performance. Węższe nie zawsze znaczy szybsze. Odnośnik do komentarza
mareckiabc Opublikowano 17 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2023 Continental Terra Hardpack sam zmieniłem na takie. Odnośnik do komentarza
davealmine Opublikowano 18 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2023 17 godzin temu, liftlodz napisał(a): A co to znaczy bardziej szosowe? Jeśli chcesz coś ala gravel to polecam Tufo Thundero chodzi mi o taka jaka jest w roweracg crossowych czyli węzsza z gładszym bieżnikiem, szybsza Odnośnik do komentarza
davealmine Opublikowano 20 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 chyba nikt się nie zna no oponach Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 20 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2023 W dniu 18.09.2023 o 13:42, davealmine napisał(a): chodzi mi o taka jaka jest w roweracg crossowych czyli węzsza z gładszym bieżnikiem, szybsza Jak Ci już pisano wyżej, węższa nie znaczy szybsza. Poczytaj trochę o mieszankach gumy, o wpływie ciężaru opon, bieżnika, o oporach toczenia a nie od razu wyskakujesz z tekstem, że: 3 godziny temu, davealmine napisał(a): chyba nikt się nie zna no oponach Na początek proponuję przeanalizowanie strony https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews i porównanie oporów jakie stawiają opony mtb z czołówki zestawienia z oponami trekkingowymi z dalszych miejsc Odnośnik do komentarza
ernorator Opublikowano 21 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2023 W dniu 17.09.2023 o 23:00, mareckiabc napisał(a): Continental Terra Hardpack sam zmieniłem na takie. I to jest słuszna opona. Tania, dobra, wytrzymała, załadujesz max ciśnienie i będzie po asfalcie szła jak średnie szosowe a na niższym ciśnieniu wjedziesz w las i lekki teren. Odnośnik do komentarza
davealmine Opublikowano 23 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 W dniu 20.09.2023 o 23:00, Greg29 napisał(a): Jak Ci już pisano wyżej, węższa nie znaczy szybsza. Poczytaj trochę o mieszankach gumy, o wpływie ciężaru opon, bieżnika, o oporach toczenia a nie od razu wyskakujesz z tekstem, że: Na początek proponuję przeanalizowanie strony https://www.bicyclerollingresistance.com/mtb-reviews i porównanie oporów jakie stawiają opony mtb z czołówki zestawienia z oponami trekkingowymi z dalszych miejsc jakbym chciał się szkolić z typów opon, oporów toczenia i bieżników to nie pytałbym na forum...średnio mnie to interesuje dlatego zadałem pytanie do osób które się znają i mogą coś polecić. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 Ale przecież koledzy Ci odpowiedzieli jakie opony można wsadzić. Opona crossowa niczym się nie różni od gravelowej, a jak nie chcesz poleconych typów i chcesz bardziej zgłębić temat to masz stronę, gdzie możesz sobie każdą oponę sam porównać i dobrać do swoich preferencji. Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 23 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2023 To zmieniaj na węższe jak chcesz dalej żyć w przeświadczeniu, że węższe to szybsze. Pytasz się, ludzie Ci udzielają odpowiedzi ale Ty oczywiście masz założoną tezę i jak dostajesz odpowiedzi z nią niezgodne to wyskakujesz z tekstami, że się nie znamy albo, że nie masz zamiaru się szkolić i nas obrażasz. Zakładaj se te węższe, najlepiej Kenda za 40 zł i się nas nie pytaj bo tylko tracisz nasz czas Odnośnik do komentarza
davealmine Opublikowano 24 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 15 godzin temu, Greg29 napisał(a): To zmieniaj na węższe jak chcesz dalej żyć w przeświadczeniu, że węższe to szybsze. Pytasz się, ludzie Ci udzielają odpowiedzi ale Ty oczywiście masz założoną tezę i jak dostajesz odpowiedzi z nią niezgodne to wyskakujesz z tekstami, że się nie znamy albo, że nie masz zamiaru się szkolić i nas obrażasz. Zakładaj se te węższe, najlepiej Kenda za 40 zł i się nas nie pytaj bo tylko tracisz nasz czas nie mam założonej tezy. po pierwsze to zapytałem czy w tym rowerze mogę założyć inny rozmiar opony bo "specjalista" w decathlonie nie miał pojęcia, a po drugie zapytałem jaką proponujecie oponę na asfalt Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 24 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Założyć możesz nawet szosowe slicki 25c jak się uprzesz jeśli tylko średnica jest taka sama - widziałem już zdjęcia takich potworków. Dostałeś powyżej propozycję Continental Race King i Continental Terra Hardpack możesz też popatrzeć na Continental Double Fighter III. Węższej niż 29x2,0" do mtb nie ma sensu bo nic nie zyskasz - wystarczy semislick z wyższym ciśnieniem Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 24 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2023 Na jazdę tylko po asfalcie można wrzucić schwalbe kojak. Właściciel forum - Łukasz przez parę lat ujeżdżał te opony w swoich rowerach. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi