Skocz do zawartości

Rockrider Explore 540 29" vs XC 100 29"

Rekomendowane odpowiedzi

Ponad 30 lat jeżdżę na dorosłych rowerach. Jeszcze nigdy nie miałem problemu z powodu jazdy bez trzymania kierownicy. Więc nie przesadzajmy. Nie odpisuje na nic w czasie jazdy. Jazda w słuchawkach moim zdaniem jest bardzo niebezpieczna. Ale znam takich co tak jeżdżą od lat.

7 godzin temu, krix napisał(a):

Ja wiem tyle, że na PRLowskich rowerach, w głebokiej podstawówie, jazda bez trzymanki to była obowiązkowa umiejętność, żeby wypaść w towarzystwie.

Dokładnie, ja w 7-8 klasie podstawówki potrafiłem jechać bez trzymanki na rowerze mojego taty (dzisiaj by się nazywał fitnessem albo grawelem z prostą kierownicą) z napędem 1x1  jechać 3-4 km nad jezioro, w tym z kilometr po drodze z trylinki i kilka zakrętów w prostopadłe ulice. Dzisiaj na 4 moje rowery w mtb i grawelu bez problemu mogę jeździć bez trzymanki ale fitnessem i szosą już jest gorzej, szczególnie w fitnessie przód jest jakiś lekki i mało stabilny

Dokładnie, ja w 7-8 klasie podstawówki potrafiłem jechać bez trzymanki na rowerze mojego taty (dzisiaj by się nazywał fitnessem albo grawelem z prostą kierownicą) z napędem 1x1  jechać 3-4 km nad jezioro, w tym z kilometr po drodze z trylinki i kilka zakrętów w prostopadłe ulice. Dzisiaj na 4 moje rowery w mtb i grawelu bez problemu mogę jeździć bez trzymanki ale fitnessem i szosą już jest gorzej, szczególnie w fitnessie przód jest jakiś lekki i mało stabilny

1 x 1 i z kontrą :)

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

od paru dni jestem posiadaczem expl 540. za mną dwie wycieczki po około 40 kilometrów i zastanawiam się, czy nie kupiłem za małego rozmiaru patrząc na to jak wysoko mam w siodełko w tym rowerze. kupiłem rozmiar L przy 185cm i przekroku 90, siedziałem co prawda na rozmiarze XL ale wydawał mi się strasznie wielką kobyłą a ja lubie rowery troche zwinniejsze bo lubie sobie pojechać na jednym kole, zjechać z jakichś schodów, skoczyć (jestem szczypior ważący 68kg więc jeszcze żadnego roweru nie udało mi się złamać) no ale ta sztyca wyciągnięta chyba wygląda całkiem komicznie lol. robił ktoś zwrot używanego już roweru? co prawda zero jakichkolwiek bóli w kolanach, krzyżu czy rękach po tych wycieczkach, no może poza dłońmi ale te gripy oryginalne są tragiczne i to raczej ich wina, zaraz pójde do garażu i przekręce któreś ze starych rowerów.

co do roweru, moją zasadą od kilku dobrych lat to był co sezon inny rower 26" czasem 27.5" z olx za ~500zł więc pewnie rozumiecie przesiadke z takich rowerów na tego expl 540... dla mnie kosmos, aż się dziwie, że wcześniej nie kupiłem normalnego nowego roweru zważywszy na to, że na indianach i innych tego typu najtańszych używanych wynalazkach ze sprężynowymi uginaczami i napędami tourney robiłem po 3/4k km rocznie po chorwacjach, włochach, mazurach, jurach itp. bo zawsze rower jedzie ze mną na wczasy 😄

co do roweru 2 i małych minusów jakby ktoś się zastanawiał nad zakupem - gripy zdecydowanie do wymiany, pedały również bo są strasznie tandetnie plastikowe, hamulec przedni chyba też - może się dotrze ale mam wrażenie, że bardzo mocno tutaj przyoszczędzili i nawet mojej dziewczyny mt200 hamują troche lepiej (ps. da się odsunąć klamke od chwytu? niby jest tam śrubka regulacyjna jakaś ale gwint zalany niebieskim klejem i boje się, że coś strzeli jak zaczne kręcić) no i blat 32t już zamówiony u majfrenda po małym riserczu bo jednak na asfalcie i delikatnej górce (mieszkam na jurze, więc górek i asfaltów tutaj pełno) troche brakuje.

ogólnie jestem bardziej niż zadowolony ale cały czas się zastanawiam nad ramą xl... rower fajnie się prowadzi, jest cichy (nawet za cichy, bębenka jescze nie rozbierałem ale nawet na wolnobiegach było mnie slychać i ludzie schodzili ze ścieżki rowerowej a tutaj tylko huk opon i zero terkotania, mam wrażenie, że ktos przy składaniu napchał smaru na zapadki bo jak rower wyjąłem z pudełka to smaru na każdej śrubce było tak dużo że się wylewało) oczywiście trzeba było wyregulować napęd bo łańcuch terkotał na niektórych przełożeniach, wszystko było luźne, korba, koła, mostek itp. no ale to wiadome proste rzeczy i każdy sobie z tym poradzi. amortyzator z pudełka jakby pod moją wage nabity, (chociaż na gumce widać, że zostało mu 1cm luzu więc sporo dobił po raptem 50cm dropie, może tak być? no niby zapłaciłem za 120mm skoku hehe) bardzo delikatnie i płynnie chodzi więc nie będe do niego póki co zaglądał chociaż kusi zobaczyć to od środka bo do tej pory to jedynie rozbierałem sprężyny 😄 no ale tutaj już by wypadało się zaopatrzyć w jakiś smar do amortyzatorów bo sprężynowe to smarowałem łt 43 do łożysk, czasem kupiłem nowe ślizgi na ali za kilka zł i sezon przejeżdzały XD 

ps. poleccie jakąś oliwke do łańcucha tanią która nie będzie oblepiać, teraz miałem jakiś nigrin z auchana ale już mi się skończył więc trzeba zakupić coś nowego.

66c0dd5d-acc0-411f-beb8-baf6401b2fe2.jpg

Miałem ten sam problem co ty z rozmiarem 540tki. Mam 186 i 92 przekrok, w L-ce brakowalo mi 2cm sztycy aby mieć odpowiednią pozycje (wg kalkulatora), po zmianie na XL pozycja była za bardzo wyciągnięta, zmieniłem mostek na 45mm i jest ok. 

Co do zwrotu, to ci nie pomogę, bo mi przysłali L zamiast XL, więc miałem możliwość sprawdzenia rozmiau roweru przez ich pomyłkę, a że rower był z Deca 2nd life, to sobie trochę na nim pojeździłem zanim go oddałem, bo miał brudne oponki. 

@kwakmx mi sztycy nie brakuje, według wskazówki na niej mam ustawione na kresce '3' więc jeszcze trochę cm zapasu ale też nie lubie na wyprostowanej nodze jeździć, masz też dwa cm przekroku więcej. totalnie nie wiem co zrobić, boje się, że będę żałował tej ikselki bo nie będzie taka zwinna a swoją drogą jak jeździłem na rowerach z olx to jeden miał 17 cali inny 19 a jeszcze inny z "damską" ramą 18 z małymi kołami 26 i nigdy nie narzekałem zbytnio aczkolwiek tutaj już koszt roweru jest znacznie większy i pewnie mimo wygody doszukuję się problemów na siłę bo chciałbym coś tip top.

ps. jaki model tego slx założyłeś? używka? nówka? i ten myk-myk mnie bardzo ciekawi, właśnie trochę o tym poczytałem i fajnie byłoby mieć coś takiego w rowerze 😄 bardzo mi brakuje też zdalnej blokady amorka, można to jakoś druciarsko zrobić bo lubie tego typu zabawy? w ostatniej indianie pulser 2.6 która kupiłem za chyba 4 stówki ktoś miał założoną manetke i jednak na asfalcie fajnie było sobie to kliknąć, szukałem trochę po ali ale nic nie znalazłem do tego modelu 😞

@gezyegze Jeżeli sztycy nie masz na maxa wysuniętej to bym zostawił ten rower, XL to "bydle" w porównaniu do L, mimo iż jest to kilka cm  w Reach i Stack więcej, to w moim odczuciu jest sporo większy. 
Hebelki zmieniłem na SLX bo potrzebowałem hamulców do drugiego roweru dla syna, młody dostał tektro z EXP540, które całkiem nieźle działały (zrobiłem na nich jakieś 150km) a na przód wpadło BR-M7120, tył BR-M7100, całość wyszła koło 550, ale jak bym nie trafił na super ofertę z BR-M7120 to kupił szukał DEORE BR-M6120. Myk-myk to bardziej mój kaprys, zwykły chińczyk za kilka stówek, po roku ma już trochę luzu, ale nie przepuszcza wiec, cartrige zamknięty, wiec jak się rozleci to ląduje w śmietniku, bo koszt zakupu nowego jest mniejszy niż serwis RS Reverb 🙂

@Bladek

Zobacz ofertę socond life w decathlonie, mają kilka ciekawych pozycji, expl540 XL za 2.5k, mondraker L za 3.9k,XC100 XL za 3.4k, expl 700 za 3.5k (27.5"+), Sa też jakieś cube i trek, sporo tego. Jedyny minus trzeba polegać na opisie, rower można zamówić tylko z dostawą do domu, a jak się nie spodoba, to można odesłać.

Edit:a jak ci się nie spieszy, to poczekaj na pormo expl540, na bank będzie za jakiś czas.