Skocz do zawartości

Rockrider Explore 540 29" vs XC 100 29"

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 22.09.2024 o 12:27, Hunter82pl napisał(a):

W xc100 przednia mam zmieniona na 34t ta z linku

Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz!
US $13.79 | Dekas 96bcd okrągła kolarstwo górskie BCD 96mm 32/34/36/38T korona elementy płyt dla M7000 M8000 M4100 M5100 korba rowerowa
https://a.aliexpress.com/_EjGGd57

Wysłane z mojego CPH2581 przy użyciu Tapatalka

Tylko ja mam korbę ProWheel CHARM-FD04S-TT z BCD 76 a tu jest BCD 96. 

Dlatego myślę o zmianie korby. 

Tu masz całą korbę deore. Ja kupiłem z blatem 36 

Właśnie udało mi się znaleźć ten świetny produkt na platformie AliExpress, zobacz! 
238,49zł | Oryginalny mechanizm korbowy SHIMANO DEORE FC M5100 1x11 prędkości MTB 34/36T korba WUZEI łańcuch BB MT501/MT500/BB52 dla Saint MTB mechanizm korbowy
https://a.aliexpress.com/_EHagc8D

• 1 miesiąc temu...

XC 100 używam od końcówki kwietnia i jestem z niego bardzo zadowolony. Chyba najlepszy rower jaki miałem (mimo, że jeżdżę głównie po mieście 😄 ). Dzisiaj wpadła mega promka na Rometa Aspre 2 2024 za 3150 zł i myślę, czy nie poświęcić mojej białej bestii. Tak się kochamy, ale pełny grx 400 zachęca. Szczególnie, że tutaj już wypadałoby zapłacić za serwis widelca. 

• 1 miesiąc temu...

Hey brothers, greetings from Lithuania:) First of all thank you for this thread, which few years ago let me choose rightly xc100, and it was wondeful return to biking and fun familiarization with mountain biking. Now I'm dreaming of something like a full suspension xc500 to save my butt (100kg without gear) 😄 Especially thanks to most active and full of knowledge members of this thread, who find time to share information with us, who knows much less. I did few mods to my bike, but i think i will share full story when it will be finished ( dropper and tan tyres missing).

So the bike was geart bargin, i think i paid 800 Eur. BUT. Stupid ass mf's from deca cant assamble bikes for sure. The spokes were loose, Crank fell of few weeks after, bad chain ring and rear sprocket configuration (they provided corect configuration later 32 and 11-51). And that f***ing ratle sound from rear with both of my sprockets. And you know what, mf's forgot to put spacer.

https://bike.shimano.com/stories/article/a-guide-to-shimanos-12-speed-freehubs-and-compatibility.html

As mentioned in the link (HG Freehub) 11-speed mountain bike cassettes are compatible with HG freehubs, but require a 1.85 mm spacer. So i bought one, installed and tried today. And it was perfect, no ratle, beteter shifting. So another bad apple to deca.

https://www.bike-discount.de/en/shimano-low-spacer-1.85mm-for-10-speed-cassettes

Seems that yout buy components in bulk for a good price from them, but have to do thorough check yourself. 

I hope this knowledge will be helpfull for someone. 

Keep riding, keep having fun.

Your friend VP.

https://www.amazon.com/Park-Tool-Blue-Bicycle-Repair/dp/0976553066  helps me a lot with the maintance.

image.thumb.jpeg.292d7a672bf226af4fe21d871167e62a.jpeg

Hello, happy new year 😉

Glad to hear that. Loose casette due to missing spacer is rather funny error, but maybe check wheels 🙂 . Still, if decathlon agreed to replace ring & casette with bigger one - there is a rationale to be satisfied. Smaller chainring was offered simultaneously with your current one as standard offer?

XC500s now should be in good price, and offers gread value, I recommend. 

22 minuty temu, Veriv napisał(a):

Hello, happy new year 😉

Glad to hear that. Loose casette due to missing spacer is rather funny error, but maybe check wheels 🙂 . Still, if decathlon agreed to replace ring & casette with bigger one - there is a rationale to be satisfied. Smaller chainring was offered simultaneously with your current one as standard offer?

XC500s now should be in good price, and offers gread value, I recommend. 

I bought online. Description in Lithuanian page only mentioned 32 and 11 - 51, but bike arrived with 30 and 11-46 (I write numbers from memory, so i hope they ar correct). They had no choice but to provide corect parts.

xc500 was  1500 Eur before Christmas, but I think i will first destroy xc100 and then think about new one :))

I'm glad to hear that our little forum goes international 🙂 All the best in 2025!

As far as full suspension bike is concerned, I'm planning to get one too. As my 50+ year old spine is too tired of those big roots in my local woods 🙂

But...

After my weight went down from 100 kg to 88 kg it's not that bad. Currently 86 and I aim for 80-82 soon. ChatGPT is a pretty good advisor regarding sports nutrition.

A bit of politics

Your post is in line what I often propose on Twitter. That we should form an alliance of Baltic Countries, Nordic Countries, Poland and the UK. And officially recognize English as 2nd national language and teach it in every school from class 1 as much as our local language. 

Happy New Year.

@VIPforever welcome in our small team 😁

Unfortunately Jacek more and more countries want to protect their own languages and special regulations to do it - like e.g. our country. When I was living in The Netherlands some time ago, there were also hot discussions about protecting of Dutch language because it started to loose with English. The same was in Ireland. But I agree that kids should start to learn English as early as possible because it is more and more useful knowledge nowadays 

15 minut temu, jajacek napisał(a):

I'm glad to hear that our little forum goes international 🙂 All the best in 2025!

As far as full suspension bike is concerned, I'm planning to get one too. As my 50+ year old spine is too tired of those big roots in my local woods 🙂

But...

After my weight went down from 100 kg to 88 kg it's not that bad. Currently 86 and I aim for 80-82 soon. ChatGPT is a pretty good advisor regarding sports nutrition.

A bit of politics

Your post is in line what I often propose on Twitter. That we should form an alliance of Baltic Countries, Nordic Countries, Poland and the UK. And officially recognize English as 2nd national language and teach it in every school from class 1 as much as our local language. 

37 yr, 191 cm, so i think 91 kg is the limit for me. Yeah, its better to carry less weight if that weight is fat.

We all are in alliance called NATO, but yeah, presense of such neighbors as Nordic Countries and Poland is the only thing that keeps us small balts from going completely crazy because of neighboring such evil states as orcistan and white orcistan. ... or last resort is to have own nuclear weapon (but we are too small ... ) ... Lithuania lost about 1/3 of its citizens in ww2 (including war casualties, holocoust and deportations to siberia, partisanic war ), so its posible that another big war would end existance of our nation. So yeah, both of our countries knows how bad it can be, and because Scandinavia, we know what is posible. If we learn from our history and mistakes of modern western countries, there is a little chance that we can prosper.

• 3 tygodnie później...

Cześć,

Jako nowy użytkownik chciałem się przy witać i powiedzieć, że przeczytałem cały wątek, a na YT obejrzałem chyba wszystkie filmy Oscara o rockriderach gdzie męczyłem go również komentarzami.  Od listopada śledziłem oferty na olx i miałem kilka na oku. Niestety tuż przed nowym rokiem ktoś "podebrał" mi XC500 za 2700zł. W piątek za 2600zł stałem się szczęśliwym posiadaczem xc100 rozmiar L z 2020 roku z przebiegiem ok 600km (przymiar nie wskazuje nawet 0,2). Dodatkowe wyposażenie jakie otrzymałem to carbonowa sztyca oraz carbonowe siodełko san marco super leggera. Niestety rower siedzi na pięcioletnich hutchinsonach toro i hamulcach tectro by b-twin. Z mojego starego crossa zrobię przeszczep hamulców shimano mt410, tarcz 2x180 rt66 oraz nylonowych pedałów one up z metalowymi pinami. Planuje sprzedaż siodełka bo mimo, że "fensi" i drogie to mi zupełnie leży i kupić pony continental race king protection 2.2". Tutaj pierwsze pytanie do was, jakim mlekiem je uszczelnić? Pytam bo w internetach krążą opinie ze pocą się mlekiem przez ścianki boczne. Planowałem zakupić mleko stans. Wydaje mi się że nie będę mieć czasu by wyrobić nogę na tyle by efektywnie używać koronki 34T więc pewnie zmienię na 32T. Przez sezon pojeżdżę i potestuje ale powiem, że już mnie korci by sprzedać tylne koło sunringle, kupić jakieś używane DT z bębenkiem microspline i wsadzic kasete od shimano 10-51 (dzięki temu będę mógł wsadzić blat 30t co da mi mięciutkie przełożenie pod górkę a 10t da przełożenie twardsze niż z blatem 32 i delikatnie słabsze niż 34 biorąc pod uwagę kasetę z najmniejsza zębatkę 11t) . I tutaj pojawia się pytanie czy moja przerzutka sram nx ogarnie taką kasatę? Jeśli tak to rozumiem, że warto będzie używać w tedy już łańcucha od shimano. Jeśli tak do super bo kaseta deore 6100 10-51 kosztuje ok 290zł gdzie nx 11-50 350zł a gx 10-50 to chyba 700zł gdzie w shimano w razie zużycia można jeszcze dokupić pojedyncze koronki do kasety a gx jest nie rozbieralna. Oczywiście w tygodniu umówię się na serwis 0 amortyzatora. 

Takie ogólnie informacje o mnie, mieszkam w północnej części Wrocławia, wzrost 180cm, przekrok 81/82cm, waga 78-82kg w zależności od sezonu. Trasy jakie planuje kwalifikuje jako gravelduro😂 czyli asfalty, ścieżki rowerowe, i szutry przeplatane odcinkami mocno terenowymi gdzie na gravelu zaczyją luzowac się plomby. Moje odkrycie roku 2024 to wzgórza w okolicach Trzebnicy gdzie jeździ sie po sielankowych wioskach by potem zjechac do lasu albo pod górę w boczna ścieżkę polną rozjechaną przez traktory. W tym roku planuje kilka wypadów w góry po trasach wyścigów gravelowych np gravmageddon albo szutermaster ziemia kłodzka. Wypady w stylu bikepaking na 2-4dni. W wątku często odzywały sie osoby planujące jazdę turystyczną i wybierały explorera ze względu na możliwość wsadzenia bagażnika. Inofrmuje że na xc100 również się da, są takie skręcane obejmy, które sie umieszcza na na dolnym trojkacie.

https://www.centrumrowerowe.pl/obejmy-tubus-lowrider-pd13779/?v_Id=12067

Obejmy maja gwinty do montażu bagażnika a resztę przykręca sie do zacisku sztycy z gwintowanymi otworami (na forum ktoś nawet wrzucał taki zacisk sztycy).

https://www.centrumrowerowe.pl/zacisk-sztycy-xlc-pc-b08-pd33560/?v_Id=191175

Jak będę mieć czas by podłubać przy rowerze to się na pewno pochwalę fotkami.

Używam od dwóch sezonów mleka XSauce z ich granulatem (wygląda jak zwykła krzemionka) i w połączeniu z różnymi oponami Vittorii w wersji TNT działa bez zarzutu. Albo praktycznie nic się nie przebijało, albo nie zauważałem. Raz tylko przytrafiło się (tarnina), że po przebiciu potrzebne były ze 2 sekundy nim się zatkało przebicie, w związku z czym ciśnienie w oponie zauważalnie się obniżyło.

Między 30, a 32 z przodu różnicy raptem 6% przełożenia. Raczej jak już nie idzie na tym przełożeniu pod górę, to lepiej prowadzić (czy truchtać jak to wyścig). W dłuższej trasie to dodatkowy plus taki, że zmieniamy trochę grupy mięśni które pracują.

Przy twoich gabarytach, MT410 na dłuższych/wielokrotnych zjazdach w terenie dadzą o sobie znać. Zwłaszcza jak bikepackingowo doładujesz rower i będziesz leciał po względnie kamienistych zjazdach. Pierwsze pół godziny będziesz bez problemu hamował, ale pod koniec dnia dalsze zaciskanie tych klamek będzie torturą. Jeśli rower przyjmie, to śmiało pakuj 200/203 tarcze, a w dalszej kolejności hamulce z servo w klamce (żeby jeszcze bardziej zwiększyć wzmocnienie siły z klamki).

Ogólnie względnie jak najszersze opony, jakie twój rower przyjmie ale jednocześnie z łagodnym bieżnikiem i niskimi oporami toczenia to wg. mnie bardzo dobry kierunek do turystyka z górskim zacięciem, pod warunkiem że nie jeździsz w beskidzkiej glinie w deszczach. Na tą nie ma mocnych i bez konkretnych glebogryzarek możesz zapomnieć o zjazdach wąskimi i stromymi, pieszymi ścieżkami w podłej pogodzie.

Typowym, druciarskim wyjściem są obejmy typu P-clamp. Problem jest raczej taki, że rama bez punktów montażowych może nie być projektowana pod przenoszenie dodatkowych obciążeń w tamtym miejscu. I jazdy z czymś więcej niż nie za ciężkim dry bagiem, zwłaszcza po górskich wertepach, bym nie ryzykował. Jednocześnie bagażniki 'uniwersalne' na zaciskach typu Thule czy SKS mają zbyt delikatną konstrukcję na taką jazdę. Topeak wydaje się być solidniejszy (zwłaszcza najnowsza, wzmocniona wersja M2-ki), ale wciąż jak mamy wybór, to najmniej zawodnym rozwiązaniem będzie rower z insertami do montażu klasycznego bagażnika + najprostszy bagażnik mocowany klasycznie (im mniej regulacji, tym mniej rzeczy do psucia się), przy okazji zawsze minimum 300g mniej niż Topeak. Jednak jeśli przewidujesz na trasie noszenie roweru (bo wpychać się nie bardzo da), to raczej pakowałbym się na tyle lekko, by dało się ten rower podnieść, a więc i raczej bagażnik nie będzie potrzebny wtedy.