liftlodz Opublikowano wczoraj o 06:16 Opublikowano wczoraj o 06:16 Jak w temacie. Ja ogólnie uważam że tego typu wyścigi to totalna głupota i narażanie swojego zdrowia i życia.Moim zdaniem czołówka z zawodów "unsuported" oszukuje od lat, otrzymując niedozwoloną pomoc i to nie tylko w formie jedzenia. Regulaminy powinny zostać zmienione i obejmować zakaz jazdy bez odpoczynku, snu dłużej niż 24h.
jajacek Opublikowano wczoraj o 08:54 Opublikowano wczoraj o 08:54 Mam dobrego kolegę który od 20 lat jeździ w Ultra. Ma ponad 50 lat obecnie. Chyba rocznik 71. Cezary Urzyczyn. Był na podium Maraton Rowerowy Dookoła Polski 3148 km, Wisła 1200. Startował w wielu innych. Paryż - Brest na przykład. Czy Hannibal Race. Moja osobista ocena takich wyścigów jest bardzo negatywna. Nie promuję, nie udostępniam na FB. Co do Gołębiowskiego to akurat popełniłem wpis i napisałem tak: Kolejny przykład oszustwa w kolarstwie. Tym razem w amatorskim ultra. I niestety znowu dotyczy polskiego zawodnika. Prowadzący w międzynarodowym wyścigu typu ultra, Trans Balkan Race, będącym wyścigiem typu "unsupported", Radosław Gołębiewski, został zdyskwalifikowany. Okazało się że jechał za nim wóz techniczny, który zapewniał mu napoje i wyżywienie i jak wynika z niepotwierdzonych informacji, wiózł identyczny zapasowy rower z identycznym numerem startowym na wypadek defektu. Oficjalny komunikat organizatora: The Organization of the Trans Balkan Race officially announces the disqualification of rider Radosław Gołębiewski, race number #100, from the 2026 edition. The rider was disqualified for receiving unauthorized external assistance, which directly violates Rule #2 regarding total self-sufficiency. This happened multiple times, and photographic proof was collected yesterday in Nikšić, 74 km from the finish line. After the presence of an unannounced and unauthorized external media team close to Checkpoint 1, concerns arose about possible external support connected to Radosław’s race. Race Direction decided to collect further evidence before taking any action. Several attempts to meet Radosław at his sleeping and resupply locations were unsuccessful, including one in Žabljak on Monday night. Not wanting to act on allegations alone, the Race Director and crew waited for Radosław outside Nikšić and followed him. Radosław turned off route toward a parking area to meet a person in a van with Polish license plates. The same vehicle had also been reported around the CP1 and CP2 areas. The person in the van proceeded to provide Radosław with a full resupply. Photographic evidence was collected before Race Direction left the scene. The Trans Balkan Race is an unsupported race. Equal opportunity and fair play are core values of our event. An external support compromises the integrity of the race and the efforts of all other participants.
liftlodz Opublikowano wczoraj o 09:16 Autor Opublikowano wczoraj o 09:16 Czyli zdanie mamy podobne. Jeszcze gorsze są ultra szosowe, bo stwarzają dodatkowe niebezpieczne sytuacje dla innych użytkowników tejże. Z drugiej strony mocno się dziwię że państwa EU zajmujące się "prostowaniem bananów" nie biorą się za tego typu "sporty".
Pepe75 Opublikowano wczoraj o 10:07 Opublikowano wczoraj o 10:07 Jeżeli to prawda z tym wozem i zapasowym rowerem to mega słabe. Pytanie czy gdyby wygrał korzystając z takiej pomocy (i nikt się nie dowiedział) mógłby bez obrzydzenia patrzeć w lustro..? Jaki to ma sens ? Mnie tego typu imprezy zupełnie nie pociągają. Organizatorzy takich imprez często chwalą się, że trasa biegnie przez malownicze rejony - po czym część uczestników pokonują ją w nocy 😉. Wiem, że zazwyczaj czas jest tak obliczony, że śpiąc w nocy można zazwyczaj zmieścić się w limicie - tylko to już lepiej wpisowe przeznaczyć na noclegi i jechać bez udziału w "ultra".
jajacek Opublikowano wczoraj o 12:14 Opublikowano wczoraj o 12:14 Ja jestem zdania, że jak wyścig nie kończy się od wchodu do zachodu słońca to nie ma sensu. A czy zabronić? Na jakiej podstawie? To tak samo jak zabronić biegać maratony grubasom. Czy osobom ze schorzeniami serca. Musielibyśmy wprowadzić obowiązkowe badania lekarskie. Może i to jest jakiś pomysł. Nastolatek musi mieć takie badania.
jajacek Opublikowano wczoraj o 15:21 Opublikowano wczoraj o 15:21 W pewnym sensie zrobił karierę międzynarodową 🙂
liftlodz Opublikowano wczoraj o 15:25 Autor Opublikowano wczoraj o 15:25 I po co mu to było? Teraz może dostać bana na zawody ultra poza granicami PL a i u nas będą patrzyli na niego z pełną podejrzliwością
jajacek Opublikowano wczoraj o 15:29 Opublikowano wczoraj o 15:29 Cheating in ultra-distance races is a growing problem, but the Trans Balkan Race shows how to deal with it | BikeRadar
Szwedacz Opublikowano wczoraj o 16:08 Opublikowano wczoraj o 16:08 Jedni wspinają się i zjeżdżają różnymi sprzętami z 8-tysięczników bez tlenu, inni kolekcjonują FKT (przez co biegną potem przez góry ze zwiniętym pontonem na plecach), a jeszcze inni startują w wielodniowych rajdach kolarskich o złote kalesony. Nie da się rekordu poprawiać w nieskończoność, więc prędzej czy później wjeżdżają tematy dopingu czy nieuczciwego wsparcia, wbrew zdefiniowanym ramom (najczęściej na bazie tych z FKT). Nie pierwsza, nie ostatnia kontrowersja wokół takich imprez, ale cały amatorski sport jest takimi usiany. Jest niska, wręcz znikoma bariera wejścia, to każdy może sobie zorganizować najdziwniejsze ultra, a odpowiedzialność w pełni na uczestników spychać, którzy jeszcze za taką przyjemność słono zapłacą. Na równoległym forum rowerowym swego czasu bardzo pękaty wątek wyrósł wokół całego smrodu jak i w jakich okolicznościach Transcarpathia zamieniła się w Carpatia Divide. Skoro i tak obowiązkowe są loggery GPS, to nie widzę powodu, dla którego by się nie dało wymusić np. 8h przerwy (czy krótkie pauzy, czy na sen) na każde 16h trasy. Jak ktoś przyjedzie wcześniej, to i tak proporcjonalnie doliczy się karny czas za obowiązkowe przerwy - co naturalnie nagrodzi pilnowanie odpoczynku, bo efektywność jazdy wzrośnie (względem jazdy bez odpoczynku). Inne podejście stosują niektórzy organizatorzy, którzy po prostu określają minimalny czas, po którym wolno ruszyć z checkpointów, bodaj na tym wyścigu gdzie lecą wzdłuż Europy w osi południe - północ.
Rekomendowane odpowiedzi