Parowkaman Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca Cześć, Od zeszłego roku jeżdżę na rowerze crossowym (Genesis Cross), ale pod koniec czerwca będę go zwracał i szukam czegoś nowego. Jeżdżę głównie po mieście, codzienne dojazdy do pracy to około 10 km. Jednocześnie lubię pojeździć trochę szybciej po asfalcie i od czasu do czasu zrobić dłuższą trasę. Od maja do września rower jest moim głównym środkiem transportu, a przez około miesiąc w roku przebywam na wsi, gdzie mam więcej okazji do dłuższych i szybszych przejażdżek. Żeby sprawdzić, czy gravel mi odpowiada, wypożyczyłem Rometa Boreas 2 i zrobiłem nim około 70 km po mieście i okolicach. Rower bardzo mi się spodobał, a baranek okazał się wygodniejszy, niż się spodziewałem. Mam jednak wątpliwość, czy w dłuższej perspektywie nie odczuję bardziej minusów baranka podczas codziennej jazdy miejskiej. Chodzi mi głównie o: manewrowanie w ruchu miejskim, częste zatrzymywanie się na światłach, widoczność i kontrolę nad rowerem, komfort podczas krótszych przejazdów. Czy ktoś z Was przesiadał się z crossa na gravela i używa go głównie w mieście? Po pewnym czasie brakowało Wam prostej kierownicy, czy wręcz przeciwnie — nie chcieliście już wracać?
Greg29 Opublikowano 4 Czerwca Opublikowano 4 Czerwca Ja się przesiadłem z fitnessa, który był wcześniej moim commuterem na grawela. Nie brakowało mi prostej kierownicy i nie chciałem do niej wracać. Fitness się kurzył chyba z rok czasu i go sprzedałem. Właśnie tak jak Ty oprócz dojazdów do pracy jeździłem na dłuższe wycieczki po pracy czy w weekendy więc kupiłem grawela. Generalnie głównie jeżdżę dłuższe trasy a miasto jest przy okazji. Jeśli bym jeździł tylko po mieście, tylko do pracy, to bym wolał prostą kierownicę bo w mieście na prostej kierownicy masz klamki hamulca pod palcami, lepszą kontrolę nad rowerem dzięki szerszej kierownicy i lepszy ogląd sytuacji dzięki bardziej wyprostowanej pozycji
Parowkaman Opublikowano 9 Czerwca Autor Opublikowano 9 Czerwca Panowie, czy ten rower jest wart swojej ceny ? Czy w budżecie do 3-4k znajde cos lepszego ? https://www.bike-mailorder.com/en-pl/products/rondo-ruut-st2-gravel-plus-bike-grey-black?variant=50602699653384
Pepe75 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Stalowa rama na rurkach Tange - ja bym brał, bo tyle to sama rama kosztuje - ale ja jestem fanem stalowych ram 😉 Tu Zielony F16 pokazuje podobne Rondo https://www.youtube-nocookie.com/embed/bfElVDC4jrk?playlist=bfElVDC4jrk&autoplay=1&iv_load_policy=3&loop=1&start= Osprzęt i hamulce mocno takie sobie - raczej do zmiany w przyszłości na hydraulikę. Tak na szybko to widzę jeden mankament - niski stack (Ruut M - 557mm vs Kross Esker M - 578mm) https://rondo.cc/ruut-st2,478,pl?_gl=1*thtro8*_up*MQ..*_ga*MTcyODkxMjk4MC4xNzgwOTg4MTAz*_ga_SERHZ7JFT4*czE3ODA5ODgxMDEkbzEkZzAkdDE3ODA5ODgyMTgkajYwJGwwJGgw @Parowkaman ile masz wzrostu i jaki przekrok ? Jeżeli kierownica będzie za nisko to mostek na + (lub zmiana na 0 stopni) i zmiana kierownicy na wersję ze wzniosem. Coś w tym stylu https://www.centrumrowerowe.pl/kierownica-gravelowa-controltech-cls-fl16-gravel-riser-pd49372/?v_Id=264685 Pewnym ograniczeniem jest też szerokość opony jaka wejdzie, wg producenta 700x40 (pewnie 700x42 też da radę). Na miasto, szosę, szuterki i leśne drogi pożarowe wystarczy.
Pepe75 Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca To dla Ciebie może być ok na fabrycznej kierownicy. Ja mam 175cm i 85cm przez co siodełko zawsze ląduje wysoko względem kierownicy.
Szwedacz Opublikowano 9 Czerwca Opublikowano 9 Czerwca Odradzałbym pakowanie się w Rondo na razie, o ile nie planujesz w razie czego grubszej przebudowy własnym sumptem. Po upadku, jest problem z markami 7anna. W tych gravelach masz ich nietypowy widelec, wokół którego zbudowali całą markę. Niestandardowa oś i flipchipy są nie do dostania jeśli coś uszkodzisz, bo magazyny są zamknięte i zabezpieczone na poczet postępowania upadłościowego. Ludzie niestandardowe haki do MTB z marek tej grupy już zza granicy muszą ściągać. Dorzuć do tego brak gwaranta do obsługi kół, które bardzo często się ludziom gięły lub łamały.
Parowkaman Opublikowano 12 Czerwca Autor Opublikowano 12 Czerwca Poczytałem o tym widelcu twin cos tam i rezygnuje z tego, na tapecie mam te poniższe: Romet Boreas 2 Kross Esker 5.0 GRX 1x12 gen2 2025 Unibike Tier 2026 AI uwaza, ze do moich zastosowań, jak i stosunek jakosci do ceny najlepiej wychodzi przy romet boreas 2, tez tak uwazacie ? Czy macie jakies inne propzoycje do tych 4/5k ?
Szwedacz Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Jak poszukasz promocji lub potargujesz się w sklepie przy zakupie osobiście, Eskera powinieneś bez problemu za 4500 znaleźć. Po miesiącu oraz roku musisz zrobić w nim przegląd w autoryzowanym serwisie (pierwszy gratis, drugi płatny). Tylko Romet nie ma linek przez stery, za to ma najmniejszy zakres napędu, no i już nim jeździłeś. Unibike jako jedyny ma fabrycznie 2x -- jak masz w mieście trochę górek, to 1x będzie OK, ale jak to płaskopolska, to będziesz wiecznie piłował ze 3 zębatki na krzyż (a więc szybciej będą wymagać wymiany), a reszta kasety będzie prawie nietknięta. W Eskerze dostajesz adapter pod przednią przerzutkę w zestawie, ale dokładanie jej i tak się wiąże ze zmianą klamkomanetki. Rzuć okiem na maksymalne rozmiary opon jakie wchodzą w ramy, ewentualnie bierz po prostu to, co wizualnie pasuje 😉
Yacko Opublikowano 12 Czerwca Opublikowano 12 Czerwca Na Eskerze nie jeździj zanim dokładnie nie obejrzysz - zdarzają się różne akcje jak źle splanowane płaszczyzny pod hamulce, niedomalowane elementy. Ostatnio podobno nie dają już adaptera do przedniej przerzutki.
Pepe75 Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca Bardzo mnie zastanawia kąt rury podsiodłowej w Boreasie 2 - w linku w tabelce geometrii podają kąt rury podsiodłowej 63.3 stopnia (Mka) - to jak w holenderce. Taki standard to okolice 73.5 stopnia.
tmax Opublikowano 14 Czerwca Opublikowano 14 Czerwca A ja sobie ostatnio kupiłem Marina DSX za małą kasę wszechstronny rower w lekki teren, asfalt, na miasto i na spokojnych leśnych singlach też pojedzie:)
Rekomendowane odpowiedzi