Greg29 Opublikowano 6 Kwietnia Opublikowano 6 Kwietnia A z zakupów to niecałe dwa tygodnie temu szarpnąłem się na siodełko do szosy Bontrager Aeolus Comp: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/siodełka-rowerowe/siodełka-do-rowerów-wyścigowych/siodełko-bontrager-aeolus-comp/p/27101/?colorCode=black Całkiem wygodne, wiem, że dla każdego wygodne co innego ale ja na razie miałem tylko dwie czy trzy jazdy 40-50 km i było mi naprawdę bardzo wygodnie. Trek ma ten program, że można testować 30 dni i oddać jeśli nie pasuje więc testuję
jajacek Opublikowano 9 Kwietnia Autor Opublikowano 9 Kwietnia Ta czapka z daszkiem ciekawa. Windstopper z przodu w merino by mi się przydał. Muszę przymierzyć. Ja w międzyczasie upolowałem komplet kół do MTB. Newmen Evolution SL X.A.25 na piastach DT 350. 1640 gramów. Mam już koła Newmen Evolution SL A.30 na DT 350. Ważą 1800 z groszami. Są świetne. Ale chciałem coś lżejszego i węższego pod Conti Race King 2,25. Do jazdy po szutrach i płaskopolsce.
Szwedacz Opublikowano 9 Kwietnia Opublikowano 9 Kwietnia A ja wręcz przeciwnie, chodzi mi po głowie kilka ostatnich gadżetów, ale generalnie cieszę się tym, że zestaw się na tyle wykrystalizował, żeby nie czuć potrzeby większego uzupełniania 🙂
Pepe75 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Ja dopiero "odkryłem" merino. Zdarzyło mi się kiedyś przymierzyć w Deca jakąś koszulkę, ale była gryząca. Po niedawnym zgłębieniu tematu okazało się, że mikrony mają znaczenie i jak jest 17.5 to jest dobrze. Kupiłem taką jak trzeba i jestem zachwycony - poliestry nie mają startu. Będę chciał też kupić rowerową. Komin z Deca też obejrzę.
liftlodz Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Skończył mi się Wahoo bolt v1, trzeba będzie kupić coś nowego. Myślę o Roam V3 i Karoo 3 i ... Się waham
bzyk69 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Pepe, jak Ci już przejdzie zachwyt, to zauważysz że merino jest ciężkie i długo schnie. Mokre śmierdzi, ale nie każdemu to przeszkadza, natomiast alergicy potrafią mieć z nim problem. Jak się nim zapocić, to pokrzywka na skórze potrafi wyskoczyć.
wierzbajol Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 4 godziny temu, liftlodz napisał(a): Skończył mi się Wahoo bolt v1, trzeba będzie kupić coś nowego. Myślę o Roam V3 i Karoo 3 i ... Się waham nie miałem wahoo, ale miałem K2 i mam K3 - polecam
jajacek Opublikowano 11 Kwietnia Autor Opublikowano 11 Kwietnia Dwóch ludzi których znam miało Karoo V2 i była to padaczka. Zawsze mówię żeby nie kupować nic z elektroniki zanim nie wyjdzie Service Pack 3 🙂 Wiec może trójka jest już dopracowana. W Garminie 1030, który używam nawigacja jest kiepska. Natomiast co do reszty nie mam żadnych zastrzeżeń. Podobno nawigacja w Karoo jest dużo lepsza. W Garminie nigdy nie ma takiego ustawienia żeby widzieć na 10 km do przodu odpowiednie miejscowości i szczegóły na mapie. I tak jest od 20 lat. Jest to żenujące. Natomiast od 1030 bateria jest super, przyciski w końcu się nie psują. Mam na ekranie wszystko co mi potrzeba. Wahoo do każdej zmiany wymaga telefonu jeśli nic się nie zmieniło. Dla mnie to nie do przyjęcia. Ale V3 też znaczy, że pewnie wyszedł już z okresu niemowlęcego 🙂
jajacek Opublikowano 11 Kwietnia Autor Opublikowano 11 Kwietnia 13 godzin temu, bzyk69 napisał(a): Pepe, jak Ci już przejdzie zachwyt, to zauważysz że merino jest ciężkie i długo schnie. Mokre śmierdzi, ale nie każdemu to przeszkadza, natomiast alergicy potrafią mieć z nim problem. Jak się nim zapocić, to pokrzywka na skórze potrafi wyskoczyć. Być może jedno drugiemu nierówne. Kolega mnie obdarował jakimś tureckim merino, które wydaje się bardzo wysokiej jakości. Zupełnie nie nabiera zapachów. Logo z baranem ale nie pamiętam nazwy. Ten komin, który noszę i cywilnie i na rower też nie. Miałem kiedyś wczesne merino z Decathlonu i była to lipa. Wygląda na to że ta turecka firma to ta: https://woolona.pl/o-nas
Pepe75 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Tak, mam z Woolony model Juno. Moim zdaniem dosyć szybko schnie, nie czuję żeby śmierdziało ani mokre w sensie uprane, ani jak się spocę (tzn po tygodniu czuć - ale spróbuj poużywać przez tydzień bawełnę lub poliester 😉 ). Polecają ubrania wietrzyć (np na balkonie) zamiast od razu prać - próbowałem i faktycznie po nocy koszulka świeższa. Mogę w niej iść grać 1.5h w pingla czy na rower, a następnego dnia założyć jako cywilny ciuch i nikt się nie odsuwa 😉
wierzbajol Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 2 godziny temu, jajacek napisał(a): Dwóch ludzi których znam miało Karoo V2 i była to padaczka a coś konkretniej?
jajacek Opublikowano 11 Kwietnia Autor Opublikowano 11 Kwietnia Miał go słynny blogger Maciej Hop. Padł mu w czasie wyjazdu, chyba na Tajwanie i się nie podniósł. Z tego co kojarzę to go porzucił. Kolega miał parę miesięcy. Narzekał na niestające problemy z oprogramowaniem. Chyba niedoróbki, zawiechy. Pisał że miał potencjał ale była to raczej beta wersja, niedorobiona, z testowaniem przerzuconym na użytkowników. Chyba jeszcze jeden miał i też się pozbył. Co do Garminów to na różne rzeczy można narzekać ale od kilkunastu lat działają bez większych problemów. Chyba że ma się uszkodzone urządzenie. Miałem 705, 800, 1000 i teraz 1030. Software'owo nie miałem z nimi chyba żadnych problemów (edit, 705 i 800 się potrafiły powiesić przeliczając nawigację). Natomiast w 705, 800, 1000 psuły się przyciski w wyniku mechanicznego naciskania. To była wada fabryczna, do której Garmin nie chciał się przyznać. Natomiast software był stabilny. Tak naprawdę w 1000 nic mi już nie brakowało. Bateria 10h. Gdyby nie psujący się przycisk nie miałbym żadnych zastrzeżeń. Miał już BT, WiFi, temperaturę, altimetr i obługę wszelkich możliwych czujników. Automatyczna synchronizacja z Garmin Connect, Strava czy jak ktoś ta jak mój syn ma treningi rozpisane na Training Peaks z tym systemem. Teraz w Claude AI mam podłączoną Stravę i pisze mu przeanalizuj mój ostatni trening czy też policz mi czas lub kilometry za jakiś okres i z chwilę mam wszystko przeanalizowane. Ale to jest niezależne od urządzenia. Jak Karoo czy Wahoo się zynchronizuje do Stravy to będzie tak samo.
wierzbajol Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Karoo się synchronizuje ze stravą nie pamiętam od kiedy, ale jak używałem 2 to już śmigało bez problemów, nigdy nie zdarzyło mi się cokolwiek z tego co napisałeś powyżej a wszelkie uwagi co do softu ogarniają dość szybko.
jajacek Opublikowano 11 Kwietnia Autor Opublikowano 11 Kwietnia Zapytanie do Google: Ja: What were most popular user complaints? While the Hammerhead Karoo 2 is a highly capable device, long-term user feedback highlights several persistent complaints that range from hardware design flaws to software limitations. [1, 2, 3] 1. Battery Performance & "Anxiety" The most significant and frequent complaint is the short battery life compared to rivals like Garmin or Wahoo. [1, 2] Real-world vs. Claimed: While Hammerhead claims ~12 hours, many users report only 7–10 hours under normal conditions (using navigation and multiple sensors). High Drain Factors: High screen brightness and using the map page are cited as major battery killers. Cold Weather Issues: Users have noted even faster drain in winter conditions. [1, 2, 3, 4, 5, 6] 2. USB-C Port Design Flaws The charging port has been a major point of contention for two main reasons: Easy-to-Lose Covers: Originally, the port was protected by tiny, untethered rubber plugs that users frequently lost on their first few rides. Corrosion & Melting: There have been reports of the port "melting" or corroding if dirt, moisture, or salt gets inside before charging. Hammerhead later released an Accessory Kit with a more secure cover to address this. [1, 2, 3] 3. Lack of a Companion App [1] Unlike competitors, the Karoo 2 does not have a dedicated mobile companion app for settings or route syncing. [1, 2] Dashboard Dependency: Users must use a web-based "Dashboard" for many tasks, which is often described as "clunky" when trying to sync routes on the fly without a computer. Tethering Issues: Syncing often requires setting up a Wi-Fi hotspot on your phone, which some find frustrating compared to the seamless Bluetooth syncing of other brands. [1, 2, 3] 4. Software & Hardware Reliability Long Boot Times: The device can take up to a minute or more to fully boot, which some users find excessive for a modern device. Mid-Ride Reboots: A small but vocal group of users reported random reboots during rides, which can occasionally lead to unrecoverable ride data. Elevation/Grade Inaccuracies: Some users complain about significant errors in recorded elevation or "jumpy" real-time grade data. Sunlight Readability: While the screen is high-resolution, some find it harder to read in direct, harsh sunlight compared to the matte screens of Wahoo or Garmin. [1, 2, 3, 4, 5, 6] 5. Specific Functional Omissions No Native Calorie Calculation: The unit historically could only calculate calories if a power meter was connected. Shimano Di2 Support: The removal of official Di2 support (shifting data/hood button control) due to legal disputes remains a major "legacy" complaint for Shimano users. [1, 2] Ja: How about the device going dead all of a sudden? Or hanged? Did that happen it often? The Hammerhead Karoo 2 has faced documented issues with sudden shutdowns and freezing, though whether these were "often" is subjective. While many users enjoyed a stable experience, community forums reveal specific patterns of failure that became notorious among its user base. [1] 1. Sudden Mid-Ride Crashes and Data Loss [1] A common and frustrating complaint involved the device performing a "soft restart" or crashing entirely during a ride. [1, 2] Audio Conflict Bug: A known issue where competing audio cues—such as a Varia Radar beep occurring at the same time as a Turn-by-Turn navigation prompt—could cause the system to hang or reboot. Incomplete Data Recovery: Unlike some competitors, when the Karoo 2 crashed, users often reported that the current ride data was either corrupted or completely lost, showing as a ride from "December 1989". [1, 2] 2. "Fastboot" and Boot Loops Some units would enter a state where they were "soft-bricked," showing the Hammerhead logo repeatedly but never reaching the home screen. [1] Stuck Buttons: The physical design of the USB-C port cover was sometimes found to interfere with the power button, holding it down and causing a continuous reboot cycle. Software Updates: Occasionally, a "bad install" of a software update would cause the device to hang indefinitely on the startup logo. [1, 2, 3, 4] 3. Sudden "Death" (Won't Turn On) There are numerous reports of the device being "stone dead" after a period of non-use or following a full charge. [1] Battery Calibration: In some cases, the battery gauge would become uncalibrated, causing the device to shut down while showing 5–10% remaining. Deep Discharge: If the battery was allowed to drain completely, it sometimes required a specific Hard Reset procedure (holding Top Left + Bottom Left + Bottom Right buttons for 20+ seconds) to wake it back up. [1, 2, 3, 4] 4. General Sluggishness and Hanging Because the device runs on a modified version of Android, it was prone to typical smartphone-like "lag." Resource Heaviness: Users frequently complained that the UI became sluggish over time, especially during long rides with many sensors connected or when using complex map overlays. Startup Times: It was not uncommon for the device to take over 2 minutes to boot, which users often mistook for the device being "hanged". [1, 2]
wierzbajol Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia możemy się przerzucać analizami z AI, ja napisałem feedback, poza tym pytanie @liftlodz dotyczyło K3
Rekomendowane odpowiedzi