Skocz do zawartości

MTB do ok 3-3,5 tys. zł do lasu na piaszczyste ścieżki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 12.10.2025 o 10:07, sl66 napisał(a):

Tak - to właśnie od 16 stron tego wątku próbują Ci przekazać użytkownicy forum 😉

no ok, zawsze warto zapytać 🙂 bo np siedzonko też jest regulowane przód tył a ktoś mi tu napisał że nie można regulować siedzonka...więc po co ta regulacja w nim jest? A też można tu zyskać kilka cm..

Opublikowano
W dniu 13.10.2025 o 23:44, Greg29 napisał(a):

O ile się nie mylę to już Ci pisaliśmy o gripach ergonomicznych a ja sam chyba Ci pisałem o rogach wewnętrznych 

tak ale te są chyba trochę inne, nie takie w górę ale jakby 'na płasko'.

Opublikowano

Tych ergonomicznych nie ma sensu (i w zasadzie możliwości) dawać 'na płasko'. Na środek jak z nimi wyjedziesz, to nie sięgniesz do hamulca bez puszczania rogu. Za bardzo do poziomu ich nie dasz, bo będą kolidować ci z manetkami hamulców. W drugą stronę z kolei nie będziesz za bardzo ich obracał, bo do pionu, czy do siebie nie ma sensu ich ustawiać. Bierzesz klucz na wycieczkę i sobie empirycznie dobierasz najwygodniejszy skos, jak ci najbardziej leży.

U mnie to mniej więcej tak wygląda:

image.thumb.png.36cca50df52c30b0588a3aff9cab660e.png

Dodatkowo, możesz ewentualnie poeksperymentować i próbować montować ja inaczej, niż w zalecany sposób. Akurat na zdjęciu mam je zamienione lewy z prawym na próbę w dłuższej trasie (nie podeszło mi), wcześniej twardo jeździłem na zamontowanych do góry nogami (względem zaleceń montażu oryginalnych Spirgripsów) i mi to pasowało.

Opublikowano

Ja mam zainstalowane "zgodnie z instrukcją" ale kąt pochylenia dopracowywałem podczas jazd - miałem rogi niedokęcone do końca i mogłem je trochę przekręcać w czasie jazdy

spacer.png

spacer.png

spacer.png

Ale te moje rogi nie są idealne, po obejrzeniu tego fragmentu od "Wstał sprzed kompa" stwierdziłem, że jego są lepsze bo faktycznie mogą dać te podparcie dla dłoni, więc teraz, bogatszy o to doświadczenie, wybrałbym te rogi co ma on, czyli Accent Pro Ergo

• 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam panowie, niestety przy wszelkich cudowaniach w tamtym Kellys'ie plecy nogi krzyż szyja ramiona ręce dłonie i nie wiadomo co jeszcze bardzo bolały, bardzo mnie to męczyło, sprzedałem mniej więcej w podobnej cenie co zakupiłem, lekko poniżej ceny zakupu, mogłem oddać do sklepu ale kazali przywieźć osobiście a ja mam tam ok 250 km,i też nie miałem czasu. Kupiłem za 800 zł takie cuś używane w super stanie (wszystko powymieniane itp), wymieniłem siedzonko na wygodniejsze i nie czuję że jadę, nic nie boli, Cud nad Wisłą, jeździ się idealnie (i nawet mostka nie zmieniałem w górę 😉 ) Jednak geometria ramy potrafi czynić cuda (chyba). Przyznam się że też brałem w ciemno bo nie mam czasu jeździć kilka dni po sklepach i szukać, poza tym po przejechaniu kilkunastu metrów i tak nic bym nie wiedział. Ale udało się, jestem mega zadowolony, opony chyba są większe i szersze bo jedzie po piachu jak wściekły. Teraz mam wielką przyjemność z jazdy, - bo nic nie boli. Pozdrawiam. 

IMG_20260505_160811.jpg

Opublikowano

Musze wam powiedzieć, że ze wszystkich moich rowerów najlepiej mi się jedź na MTB o kołach 26'' jest szybki, zwinny dobrze się napędza.