Pepe75 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 54 minuty temu, MakczuPikczu napisał(a): przykro mi że tak to odbierasz, ja tylko chcę czerpać przyjemność z jazdy a nie mieć męczarnię, jeśli to tylko kwestia mostka to ok, ale wolę dopytać czy geometria też 'swoje robi' skoro jeszcze mam możliwość wymiany...sam nie wiem, może ja się nie nadaję na MTB bo porównując jazdę na Crossie od 20 lat i MTB to dla mnie jak dzień do nocy jeśli chodzi o wygodę jazdy, i może musi tak być a ja szukam wygody tam gdzie jej za dużo nie ma. Pytam, bo jestem zielony w temacie... Stronę wcześniej zrobiłem dla Ciebie porównanie Bullsa (prawdopodobnie podobnego jak masz) do Gate, napisałem jakieś wnioski i mam wrażenie, że troszkę to olałeś bo nawet nie odpisałeś na pytanie o rozmiar. Jak masz zdjęcie z boku Bullsa to wrzuć. Jak najbardziej to prawda, że geometrie są różne i na jednym rowerze będzie Tobie wygodniej niż na innym. Tylko ja i kilka osób tu próbujemy Tobie wytłumaczyć, że pewne różnice można zniwelować takim drobiazgiem jak mostek czy kierownica. Rower to nie prom kosmiczny, jak odkręcisz 7 śrub mostka to się nie rozpadnie 😉 (przykryj ramę ręcznikiem/kocem to jak wyleci klucz z ręki to nie zarysuje ramy) jakiś pierwszy z brzegu film na temat wymiany mostka www.youtube.com/watch?v=5eqAb0TRxmE Jeżeli po próbie z mostkiem 70mm założonym na "+" nadal uznasz, że jest niewygodnie to wtedy będziemy doradzać dalej. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 7 godzin temu Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 37 minut temu, jajacek napisał(a): Ja szczerze mowiac nieduzo lepiej. I tez siedze godzinami przy komputerze. Musisz sie rozciagac. Bo inaczej skonczysz na ortopedii. Powinienes bez problemu moc jezdzic w takiej pozycji jesli nie masz jakichs powaznych patologii kregoslupa. Ale fakt ze masz kiepska mobilnosc. Powinienes dosiegac do palcow. Ja dojade do kostek. Ale zwykle zima biore pas do jogi i probuje to poprawic. Plus cwiczenia na macie. Ja też głównie przy kompie, ale w siadzie bez zginania kolan dłońmi obejmuję stopy od spodu - pewnie przez te ręce do kolan 😉 Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 7 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 7 godzin temu 42 minuty temu, Pepe75 napisał(a): Stronę wcześniej zrobiłem dla Ciebie porównanie Bullsa (prawdopodobnie podobnego jak masz) do Gate, napisałem jakieś wnioski i mam wrażenie, że troszkę to olałeś bo nawet nie odpisałeś na pytanie o rozmiar. Jak masz zdjęcie z boku Bullsa to wrzuć. Jak najbardziej to prawda, że geometrie są różne i na jednym rowerze będzie Tobie wygodniej niż na innym. Tylko ja i kilka osób tu próbujemy Tobie wytłumaczyć, że pewne różnice można zniwelować takim drobiazgiem jak mostek czy kierownica. Rower to nie prom kosmiczny, jak odkręcisz 7 śrub mostka to się nie rozpadnie 😉 (przykryj ramę ręcznikiem/kocem to jak wyleci klucz z ręki to nie zarysuje ramy) hej, kurczę, nie olałem ale nie było mnie wtedy w domu jak to czytałem, miałem pamiętać i mi uleciało, (jak to mówią skleroza nie boli), jak potem prosiłem żonę o zdjęcie z boku też akurat zawsze coś tam robiła i potem potem i też uleciało, oczywiście już nadrabiam. Bullsik jakiego mam to dokładnie taki sam jak ten ze zdjęcia poniżej BULLS Cross Rider Novice , na ramie jest napisany rozmiar : 58cm (nie wiem jak to się przelicza). jeszcze pomierzyłem : długość w cm między sztycą siodełka a sztycą kierownicy bulls 52 cm kellys 57 cm, długość między środkiem siodełka a kierownicą bulls 65 cm kellys 75 cm (tylko znowu nie wiem czy to można tak porównywać bo to zupełnie inny typ roweru, w mtb chyba zawsze będzie inaczej i z mtb crossa się nie zrobi 😉 ) Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 6 godzin temu Udostępnij Opublikowano 6 godzin temu @MakczuPikczu to jak możesz zmierz jutro: - czerwona linia - od środka główki ramy do środka sztycy podsiodłowej - to będzie parametr TTe - żółta linia - od górnej krawędzi główki ramy do ziemi, rower musi stać pionowo (np kierownicą oparty o ścianę) - zielona linia - od osi suportu do ziemi różnica wymiarów żółtej i zielonej linii da nam parametr stack 58cm to rozmiar jaki przyjąłem w porównywarce bikeinsight Popatrz już teraz - w niebieskim główka ramy kończy się o "cegłę" niżej od siodełka - jest długa sterówka i mostek regulowany ze 35stopni do góry - jest ekstremalnie wysoko. Moim zdaniem optymalna wysokość rekreacyjna to kierownica/chwyty mniej więcej równo z siodełkiem. No i jeszcze pytanie czy masz dobrze ustawioną wysokość siodełka ? Mierzyłeś prawidłowo przekrok ? (stajesz wyprostowany plecami przy ścianie, boso i wkładasz grubą książkę między nogi - książkę dociskasz do ściany i do kości miednicy). Przekrok w centymetrach mnożysz przez 0,883 i taką wartość ustawiasz od środka suportu do górnej płaszczyzny siodełka. www.youtube.com/shorts/z065elynqqc Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 5 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu to akurat zdjęcie z neta, jutro cyknę swojego tego na którym jeżdżę, tak, jeżdżę na nim ok 15 lat lub więcej, wydaje mi się że wiem jak prawidłowo ustawić wysokość siedzonka, zawsze ustawiam tak że jak siedzę to nogę na pedale mam prawie do końca wyprostowaną. Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 5 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 20 minut temu, Pepe75 napisał(a): @MakczuPikczu to jak możesz zmierz jutro: No i jeszcze pytanie czy masz dobrze ustawioną wysokość siodełka ? to akurat zdjęcie z neta, jutro cyknę swojego tego na którym jeżdżę, tak, jeżdżę na nim ok 15 lat lub więcej, wydaje mi się że wiem jak prawidłowo ustawić wysokość siedzonka, zawsze ustawiam tak że jak siedzę to nogę na pedale mam prawie do końca wyprostowaną. Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 2 minuty temu, MakczuPikczu napisał(a): to akurat zdjęcie z neta, jutro cyknę swojego tego na którym jeżdżę, tak, jeżdżę na nim ok 15 lat lub więcej, wydaje mi się że wiem jak prawidłowo ustawić wysokość siedzonka, zawsze ustawiam tak że jak siedzę to nogę na pedale mam prawie do końca wyprostowaną. Chodziło mi o wysokość siodełka w Gate. Sposób z nogą to masz na myśli jak postawisz piętę na pedale ? Odnośnik do komentarza
MakczuPikczu Opublikowano 5 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 13 minut temu, Pepe75 napisał(a): Chodziło mi o wysokość siodełka w Gate. Sposób z nogą to masz na myśli jak postawisz piętę na pedale ? nie, w każdym rowerze ustawiam tak że mam palce/przednią część stopy lekko w dół Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi