jajacek Opublikowano 10 Lipca Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 17 godzin temu, liftlodz napisał(a): Ja jestem świeżo po przesiadce na karbonowe stożki 50 mm . Może to efekt placebo i człowiek mocniej ciśnie, ale poprawiłem swoje komy, a na jednym z nich wskoczyłem na 7 miejsce, a mam 2 lata do 60-ki i nie ważę 60 kg . Poza tym rower wygląda super. Gratuluję! Ja też w Twoim przedziale wiekowym ale ze względu na zdrowie żadne KOMy już mnie nie dotyczą. Stąd też może mój sceptycyzm 😉 A że rower na wysokim stożkach wygląda lepiej to nie ulega żadnej wątpliwości. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 10 Lipca Udostępnij Opublikowano 10 Lipca W dniu 9.07.2024 o 09:07, liftlodz napisał(a): Wbrew temu co napisał Jacek to odczujesz 1. Lepsze, łatwiejsze przyspieszenie 2. Łatwiej, szybciej podjedziesz pod górę 3. Szybciej pojedziesz pod wiatr 4. Możesz się zdziwić, że nagle poprawiłeś swoje komy na Stravie, w ogóle się o to nie starając 5. Rower będzie Ci się bardziej podobał. PS. nie pakuj się w jakieś gówniane TPU za 30 zł, będą sztywne i nie będą trzymać ciśnienia, kup Tubolito albo Pirelli. Ad 1. Zgoda Ad 2. To zależy głównie od różnicy w wadze kół Ad 3. To zależy od paru czynników Ad 4. Stravę olewam :) Ad 5. To na pewno :) Co do TPU to kolega kupował już różne z Ali Express. Wszystkie wyglądały wyjątkowo badziewnie. Część z nich pękała przy pierwszym użyciu. Mam w MTB dętki TPU Schwalbe Aerothan. Są ze zdecydowanie innego materiału. Jeździłem na nich bez defektu chyba z rok. Obecnie mam jej poklejone łatkami i klejem sprzedawanym z Tubolito. Dobre przyklejenie i zaschnięcie kleju wymaga dłuższego czasu. Stosuję w tym celu dwie karty kredytowe i imadło :) Co do Pirelli to o ile mia wiadomo są produkowane przez Tubolito. Problemem w Schwalbe były plastikowe wentyle, które z czasem potrafią się wyrabiać i puszczać powietrze. Dlatego zamierzam zamówić kilka dętek TPU z Ali z metalowymi wentylami. Może trafię na jakieś z sensem. Odnośnik do komentarza
lukasz.przechodzen Opublikowano 12 Lipca Udostępnij Opublikowano 12 Lipca W dniu 10.07.2024 o 11:23, jajacek napisał(a): ze względu na zdrowie żadne KOMy już mnie nie dotyczą Myślę, że piszący tu o komach mieli na myśli po prostu segmenty 🙂 i poprawianie własnych czasów na nich. Żeby zrobić KOM-a, to na większości segmentów trzeba być dobrym dzikiem, rower będzie już tylko dodatkiem. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 12 Lipca Udostępnij Opublikowano 12 Lipca No dokładnie w tym sensie, na pierwsze miejsca to mogą liczyć ludzie max 35 letni. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 12 Lipca Udostępnij Opublikowano 12 Lipca W Toruniu najwięcej Komów ma taki Rafał, który ma 45 lat. Obecnie ma 264 Komy, ja dla porównania w wieku 32 lat mam tylko 40, Rafał w 2017 zdobył tytuł Mistrza Polski Amatorów w cross country. Komy komom nierówne. Co innego mieć koma w lesie, gdzie daną trasę przejechało 10 osób, a co innego mieć koma na singlu, który ma 10 tysięcy przejazdów. Sytuacje na drogach psują osoby, które nie wyłączyły stravy jak wsiadły do auta, nagle ludzie potrafią mieć średnią 80 km/h. Niby można zgłaszać, ale średnio jest to rozpatrywane przez stravę. Często zwycięskie komy to też problem z działaniem GPS. Kiedyś był spokój w lesie - tam mało osób oszukiwało w autach, w dobie elektryków jest to trochę nieobiektywne, bo na elektryku nie ma problemu zrobić średniej na singlu 30+ km/h. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 12 Lipca Udostępnij Opublikowano 12 Lipca Akurat na jednej z grup jest ciekawy wątek w którym są porównywane ustawienia pro zawodników, Pogacara i Vingegarda. Podaje jako ciekawostkę. Pogacar ma 176 wzrostu, Vingegaard 175. Colnago Pogacara jest w rozmiare 48 co odpowiada 54 w normalnej rozmiarówce. Cervelo Vingegaarda to standardowe 54: Odnośnik do komentarza
newjunior Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca @jajacek która z opon tubeless lepiej wskakuje na obręcz Continental czy vittoria . Kupiłbym jedna oponę tubeless na tył tcr i sprawdził , na razie myślę o Continental 5000 s tr 25 mm waga 250, jeżdżę na detkach Odnośnik do komentarza
AmatorSzosy Opublikowano 16 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Hej! Zestaw już na rowerze, wracam z wrażeniami po 2 pierwszych jazdach i 150km w nogach. 1) KOMFORT - Boziu, nie wiedziałem że może być tak wygodnie na szosie, tam gdzie wcześniej wstawałem z siodełka teraz momentami nie zauważam że przejechałem przez nierówność/garb/dziurkę. 2) Prędkości - placebo nie placebo, pomiar tętna+avg speed podpowiada +1,5-2km/h 3) Zachwyt - rower wygląda jakby kosztował 10tys więcej, do tego odgłos bębenka - NIEZIEMSKI Od dziś, gdy ktoś będzie pytał czy warto odpowiedź jest prosta - WARTO. 🙂 🤑 Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca A nie mówiłem? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca To spróbujmy policzyć przy ok. 30 km/h: Różnica między jedną opona Conti Ultra Sport a GP 5000 wynosi według bicycleroillingresistance 7W przy 29 km/h. Czyli 14W na parze. Dętki butyl kontra TPU to ok., 3W na dętkę, 6W na parę, Czyli zmiana opon i dętek dała ok. 20W oszczędności. To powinno dać ok. 1,2 km/h Różnica prędkości między standardowymi kołami alu a stożkami karbonowymi 45 mm to jakieś 1,2 km/h w prędkości według cytowanego przez mnie producenta. Więc całość to gdzieś właśnie w pobliżu 2,5 km/h. Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Hej! Zestaw już na rowerze, wracam z wrażeniami po 2 pierwszych jazdach i 150km w nogach. 1) KOMFORT - Boziu, nie wiedziałem że może być tak wygodnie na szosie, tam gdzie wcześniej wstawałem z siodełka teraz momentami nie zauważam że przejechałem przez nierówność/garb/dziurkę. 2) Prędkości - placebo nie placebo, pomiar tętna+avg speed podpowiada +1,5-2km/h 3) Zachwyt - rower wygląda jakby kosztował 10tys więcej, do tego odgłos bębenka - NIEZIEMSKI Od dziś, gdy ktoś będzie pytał czy warto odpowiedź jest prosta - WARTO. Zrób zdjęcia Odnośnik do komentarza
AmatorSzosy Opublikowano 16 Lipca Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Romecik w całej okazałości:)) Odnośnik do komentarza
Pepe75 Opublikowano 16 Lipca Udostępnij Opublikowano 16 Lipca Wygląda zacnie 👍 Odnośnik do komentarza
liftlodz Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Karbonowe stożki dają + 50 do wyglądu. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 17 Lipca Udostępnij Opublikowano 17 Lipca Tak, wygląda zacnie. Ciekawe co to za rama. Niektórzy twierdzą że z Flyxii. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi