Skocz do zawartości

Radon Jealous AL 9.0 - pomoc w doborze rozmiaru ramy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co do manetki od Foxa u mnie trzeba było kupić dwa elementy. Manetkę którą podlinkowałeś i moduł od tłumika.  Czyli tak jak podlinkowałeś.

Mobilność kręgosłupa mam na myśli że albo nie możesz się wystarczająco pochylić na szosie czyli jesteś usztywniony i masz słabą mobilność albo byłeś źle sfitowany.

Radony widziałem może ze dwa na oczy. Z podawanej wagi ram wynika że przeszły chyba potrójny hydroforming i cieniowanie. Nie wszyscy mają dobry proces wygładzania spawów. Cube oceniam poniżej Radona ale tylko na podstawie wagi. Jeśli chodzi o a lu to takie totalnie przeciętne, ciężkie ramy.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć, ja wziąłem całkowicie inny rower. Kupiłem Marin Team Marin 2, ten niebieski z 2024 roku. Udało mi się go kupić w niezłej cenie. Ofertowalem mailowo do różnych sklepów ze strony Marina.

Wziąłem rozmiar XL bo mam opinie takiego Pana co jeździł na L przy wzroście 180cm i stwierdził, że L będzie za krótki dla mnie. W rowerze jest regulowana sztyca (myk myk) i mam ją wsunięta praktycznie do samego końca, ale rozmiar jest w porządku.

Dokupiłem pedały SPD oraz buty. Troszkę zwiększy mi się odległość między osią supportu, a siodełkiem przez te buty i pedały, więc będę mógł coś wysunąć sztycę rury podsiodlowej.

Według strony producenta jest od wzrostu 183 cm. Ale samym wzrostem bym się nie sugerował. Ktoś z krótkim przekrokiem mógłby mieć problem z tym myk mykiem.

Jeżeli chodzi o geometrię to ja zrobiłem tak, że przymierzałem się w lokalnym sklepie do roweru o zbliżonej geometrii, a później porównywałem geometrię rowerów na stronie https://bike-stats.de/.

I bliżej byłoby mi do roweru w rozmiarze XL.  Myślałem jeszcze o Specialized Chisel Comp, ale jednak ten Marin bardziej mi się podobał.

Jeżeli chodzi o malowanie Marina, to może i coś jest z tą jakością. Ale to zauważyłem w jednym miejscu, jakby takie grudki. Tak to tyle z takich uwag.

Opublikowano

Generalnie rama XL, czyli zwykle 21 cali, jest od ok. 188 wzrostu. Chyba że producent ma niestandardową rozmiarówkę albo ktoś ma bardzo niestandardowe proporcje. Cytowanie rozmiarówki Marina w konktekście rozmiarówki Radona nie ma żadnego sensu :)

To jest dobra tabelka wielkości sugerowanych ale trzeba sobie przeliczyć na system metryczny.

image.png.aafa3401f57005956a91d993a112a08e.png

Opublikowano

Jajacek masz rację. Nie ma co się tak tym sugerować, tak na sztywno, bo mi leży tak, a drugiej osobie już niekoniecznie.

Bardziej chciałem podpowiedzieć, że jeżeli nie masz możliwości wsiąść na rower, to można zawsze porównać dwa rowery na stronce. Ten ze sklepu internetowego i ze sklepu lokalnego (najlepiej to parę rowerów, najlepiej o różnej geometrii i rozmiarach). Zawsze to jakiś punkt odniesienia.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Czyli by wypadało to 20" z Radona.

Wie ktoś może czy bike-discount robi jakieś dodatkowe promocje, lub skąd wyrwać jakiś promo kod?

Opublikowano
21 godzin temu, jajacek napisał(a):

Generalnie rama XL, czyli zwykle 21 cali, jest od ok. 188 wzrostu. Chyba że producent ma niestandardową rozmiarówkę albo ktoś ma bardzo niestandardowe proporcje. Cytowanie rozmiarówki Marina w konktekście rozmiarówki Radona nie ma żadnego sensu ?

To jest dobra tabelka wielkości sugerowanych ale trzeba sobie przeliczyć na system metryczny.

image.png.aafa3401f57005956a91d993a112a08e.png

Wg Ciebie geometrię radon JEALOUS AL 8.0 do którego cube można porównać? Mam w mieście sklep gdzie sprzedają cube, mógłbym się ewentualnie przymierzyć.

• 2 lata później...
Opublikowano

Od wczoraj mam Radona Jealous AL 9 rozmiar 18. Mam 172 i wielkość ramy 18 wydaje mi się OK dla mnie. 

Niestety naciąłem się na ten rower, gdyż po przejechaniu kilkunastu kilometrów klamka tylnego hamulca całkowicie sflaczała i hamulec nie działa. 

Ponieważ jedyny serwis gwarancyjny Radona w Polsce jest w Jeleniej Górze, a to daleko ode mnie, to chcę odesłać rower. Obawiam się, że będę musiał zapłacić za przesyłkę frachtową do Niemiec, bo rozmiar paczki nie kwalifikuje się do nadania zwykłą przesyłką kurierską lub paczką pocztową. Zasady opisane na stronie sklepu bike-discount.de są niejasne. Po wypełnieniu zgłoszenia zwrotu przysłali zwykły formularz zwrotu do samodzielnej wysyłki na własny koszt do Niemiec. Niezła wtopa. Chciałem zaoszczędzić i mam nauczkę. 

Opublikowano
Godzinę temu, Pugilares napisał(a):

Od wczoraj mam Radona Jealous AL 9 rozmiar 18. Mam 172 i wielkość ramy 18 wydaje mi się OK dla mnie. 

Niestety naciąłem się na ten rower, gdyż po przejechaniu kilkunastu kilometrów klamka tylnego hamulca całkowicie sflaczała i hamulec nie działa. 

Ponieważ jedyny serwis gwarancyjny Radona w Polsce jest w Jeleniej Górze, a to daleko ode mnie, to chcę odesłać rower. Obawiam się, że będę musiał zapłacić za przesyłkę frachtową do Niemiec, bo rozmiar paczki nie kwalifikuje się do nadania zwykłą przesyłką kurierską lub paczką pocztową. Zasady opisane na stronie sklepu bike-discount.de są niejasne. Po wypełnieniu zgłoszenia zwrotu przysłali zwykły formularz zwrotu do samodzielnej wysyłki na własny koszt do Niemiec. Niezła wtopa. Chciałem zaoszczędzić i mam nauczkę. 

Z powodu prawdopodobnie zapowietrzonego hamulca chcesz odsyłać rower ??? Sprzedają zapewne tysiące rowerów i tak, czasem może się coś wydarzyć... ale pisanie: "naciąłem się" i "mam nauczkę"... gryzę się w język, żeby nie napisać za dużo...

Jedź do serwisu niech zdiagnozują i zrobią jeżeli sam nie potrafisz tego ogarnąć. Weź rachunek za usługę i wyślij do Bike-Discount. Nagraj krótki film jak działa klamka przed i po naprawie.

Robisz dramę jakby sprzedawca się wypiął...

Opublikowano

Nie potrafię serwisować hamulców Magura. Z tego, co przeczytałem konieczny płyn tylko oryginalny Magura i przyrząd tej firmy do hamulców. Nigdy nie robiłem nic przy hamulcach hydraulicznych w rowerze, całe życie miałem v-brejki. Synowi kupiłem w zeszłym roku pierwszy raz w życiu rower z hamulcami hydraulicznymi, ale tam wszystko działa od początku normalnie. Jakieś podstawowe Szymano. 

Faktycznie myślałem o tym, żeby udać się do serwisu w pobliżu, albo do skitimu, wziąć fakturę i wysłać do bike-discount.de. Może zwrócą, a może nie zwrócą. Może to prosta sprawa, zapowietrzenie, serwis naprawi, a może zepsuje. I co wtedy jak zepsuje? Jeśli jedna naprawa nie pomoże, tylko po kilku naprawach okaże się, że jest wada części i konieczna wymiana? Nie sądzę, żeby w takim przypadku sklep bike-discount bez problemu akceptował i nie mam chęci brać większego ryzyka. 

Napaliłem się na tego Radona jak dziecko i nie doczytałem przed zakupem dokładnie warunków zwrotów, nie sprawdziłem dokładnie ich serwisu w Polsce. Byłem zajarany i przyjąłem, że jeśli jest w Polsce serwis, to w najgorszym razie będzie można wysłać na ich koszt przesyłką do tego serwisu lub odesłać rower bez kosztów po mojej stronie do sklepu w Niemczech. 

Opublikowano

Nie znam się na technikaliach rowerowych, ale obstawiam, że wada w działaniu jest spowodowana jakąś głupotką. Naprawa będzie pewnie mało kosztować. Więcej czasu stracisz pakując i wysyłsjąc rower. Każdy serwis ci zrobi tę naprawę. A sklep zwróci kasę. 

Chyba, że chcesz oddać rower z innego powodu i szukasz pretekstu.

Opublikowano

Od ok. 20 lat polecam rowery Radon i kojarzę dziesiątki użytkowników, którzy je kupili. Raz na jakiś czas zdarzy się jakiś źle złożony czy źle przygotowany do sprzedaży. Jesteś pierwszym albo może drugim przypadkiem jaki kojarzę.

Opublikowano
7 minut temu, Pugilares napisał(a):

Nie potrafię serwisować hamulców Magura. Z tego, co przeczytałem konieczny płyn tylko oryginalny Magura i przyrząd tej firmy do hamulców. Nigdy nie robiłem nic przy hamulcach hydraulicznych w rowerze, całe życie miałem v-brejki. Synowi kupiłem w zeszłym roku pierwszy raz w życiu rower z hamulcami hydraulicznymi, ale tam wszystko działa od początku normalnie. Jakieś podstawowe Szymano. 

Faktycznie myślałem o tym, żeby udać się do serwisu w pobliżu, albo do skitimu, wziąć fakturę i wysłać do bike-discount.de. Może zwrócą, a może nie zwrócą. Może to prosta sprawa, zapowietrzenie, serwis naprawi, a może zepsuje. I co wtedy jak zepsuje? Jeśli jedna naprawa nie pomoże, tylko po kilku naprawach okaże się, że jest wada części i konieczna wymiana? Nie sądzę, żeby w takim przypadku sklep bike-discount bez problemu akceptował i nie mam chęci brać większego ryzyka. 

Napaliłem się na tego Radona jak dziecko i nie doczytałem przed zakupem dokładnie warunków zwrotów, nie sprawdziłem dokładnie ich serwisu w Polsce. Byłem zajarany i przyjąłem, że jeśli jest w Polsce serwis, to w najgorszym razie będzie można wysłać na ich koszt przesyłką do tego serwisu lub odesłać rower bez kosztów po mojej stronie do sklepu w Niemczech. 

Skoro masz Skiteam w pobliżu to znaczy, że miasto spore i znajdziesz serwis, który umie w Magury 😉 Masz fajny rower i nawet jakby trzeba wymienić zacisk lub klamkę to nie warte odsyłania roweru. Napisz do Bike-Discount czy zwrócą za naprawę jak im wyślesz rachunek.