Skocz do zawartości

[MTB] 29" alu czy carbon +/- 10k pln ?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...

No to sobie odkopię temat 😆

Jest wg. mnie całkiem ciekawa oferta na 900s obecnie https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-rockrider-xc-race-900-s-slx-xt-karbonowa-rama/_/R-p-353905?mc=8873988&wgu=293400_1676810_17465247744276_e93f7e70cf&wgexpiry=1778060774&tag3=293400_1676810_17465247744276_e93f7e70cf&cname=1676810&utm_source=convertiser&utm_medium=affiliate&utm_campaign=pl_t-perf_f-cv_o-roas_xx-8545&utm_term=_yy-CNVSR_8545-8670-1676810&utm_content=_zz--affiliate-networks-cvrpid%3D8545-cvrsid%3D1676810&cvrid=CVR.8545.1676810.8670.affiliate-networks..17ec926e7fc40da0725987edca816726 dla przypomnienia coś na czym nadal obecnie jeżdżę https://www.rowerzysta.pl/rower-gorski-focus-black-forest-29r-3-0-2015

Podpytam bardziej doświadczonych kolegów o opinię @Oskarr @mike21 @jajacek @Veriv @ram co sądzicie o udostępnionym 900s ?

Chodzi mi ostatnio po głowie też canyon lux trail cf6/7, ale jeszcze się nie przekonałem 🤣

Sam już nie wiem czy iść w dobrego HT czy bardziej budżetowy FS ?

PS. jeszcze jedno lamerskie pytanie - czy znacie jakąś porównywarkę geometrii, ale z jakąś wizualizacją bo ja już zaczynam się gubić w tych cyferkach, które warunkują, że rower jest jeszcze w miarę wygodny i nada się również do jazdy wokół komina czy geo sportowe, że po 50km masz dość, które parametry są w tych kwestiach kluczowe 🤔

Jeśli np chcesz jeździć po glacensisach czy najprostszych zjazdowych to bym brał bym brał.

Mamy nadal 500s i to mega fajny rower. Oglądałem tego 900s w decathlonie i mi się podoba bo widzę sporo usprawnien wzgledem 500s sprzed kilku lat, od lepszej ergonomii poprowadzenia przewodów aż po lepszy dobór komponentów.

Nic bym w tym rowerze nie zmieniał, chyba ze w kierunku scigania sie. Ta iteracja 900s wygląda bardzo, bardzo spójnie i nie widzę żadnych zasadniczo słabych elementów. Na pewno nie montuj jak ja mocniejszych hamulców, podejrzewam że obecnie dobrane to max co Manitou zniesie bez skracania żywotności. I co zniesiesz Ty, bo rower jednak jest krotki i łatwo przeleciec przez kierownicę, szczególnie waząc mniej.

Ja Luxa kupiłem bo był w promocji za 11k pln, czyli jakieś 45% dopłaty. Foxik pracuje na zupełnie innym poziomie (wyższym) niż manitou, ale manitou jest na tyle tani, że można olać bardziej zaawansowany serwis i po 2 latach za zaoszczędzone pieniądze kupić foxa 🙂 
 @jajacek full jest fajny bo możesz latać po lasach i w górach, ale ja zamieniając HT na fulla zacząłem mniej jeździć na mtb a więcej na gravelu. Np. Wcześniej wycieczki krajowe i zagraniczne robiłem na HT, po zakupie fulla przyczepę z psem i bagażami na tydzień jazdy wolę zapiąć do gravela niż fulla. Na jazdę po mieście full jest moim zdaniem bez sensu, podobnie na wycieczki z rodziną czy dojazdy do pracy. 

No po miescie to fakt ze bez sensu. Podczas Twojej nieobecnosci dorobilismy sie karbonowego Diverge. No i surprise, surprise, nikt nim nie jezdzi 🙂

Za drogi zeby gdzies zostawic na miescie. Na szose bez sensu  do lasu tez bez sensu. Byl jezdzony przez mlodego 2 miesiace zima jako zimowka zamiast szosy.

Nawet wsadzilem do niego opony szosowe na test. No i tez nie. Chetnie zamienie na fulla 🙂