gosc Opublikowano wczoraj o 11:34 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 11:34 W dniu 30.09.2025 o 18:18, Greg29 napisał(a): Cues generalnie zastępuje grupy 8-, 9- i 10-rzędowe i w założeniu komponenty mają być kompatybilne dla wszystkichbtych grup. Tak jak pisał Jacek, przeznaczony jest do codziennego tyrania w rowerach stricte użytkowych i rekreacyjnych, jest ciężki ale w założeniu ma być bardzo trwały. Zmiana biegów nie jest tak precyzyjna i szybka jak w Deore i wyżsxych ale nie takie jest przeznaczenie Cuesa. Gdzieś kiedyś porównywałem korby Cues'a i jakąś inną typu Deore chyba i faktycznie różnica w wadze była masakryczna Wagowo właśnie, jak wynika z opisów, są cięższe. Tylko, czy to ogólnie jest wyczuwalne/zauważalne dla "Kowalskiego". 😉 Inna kwestia jest "nieciekawa". Brak opcji 3x, z poniższego opisu wynika, ze tylko są modele 1i2x. https://tomarsport.pl/nowa-grupa-shimano-cues-dla-kogo " Shimano Cues U4000 i U3000 – 9-rzędowe - 2x9 i 1x9 Podstawowa seria do wszystkich zastosowań, idealna do codziennego, rekreacyjnego użytkowania. Jest alternatywą dla serii Tourney. Oferuje trwalszą i bardziej nowoczesną konstrukcję, która przypomina topowe wersje osprzętu Shimano. " A skoro zastępuje Acere, Alvio i Altusa (info z innej strony), to wychodzi na to, ze jakby co, to i tak Deore jest wyżej w klasyfikacji. W wyniku czego, gdyby ktoś kupował, to chyba lepiej nadal "iść" w ten model niż Cues'a. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano wczoraj o 12:29 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:29 Testowałem cuesa 2x9, spoko to działa, do wcześniejszego deore moim zdaniem nie ma podejścia, zmiana biegów jest trochę twardsza. Ja przejechałem na tym 50 km, nie było problemu z ustawieniem, o żywotności się nie wypowiem. Nie rozbierałem roweru aby ważyć poszczególne elementy osobno. Shimano podaje że jest cięższe - będzie z 100 gramów na całą grupę w porównaniu do wcześniejszych - raczej żaden codzienny rowerzysta nie odczuje różnicy. 3x nie ma, jest 2x11 z korbą 46/30 z możliwością spięcia z kasetą 11-45 - bardzo uniwersalny napęd z tego wyjdzie. Deore z rowerów turystycznych wypada, pewnie przez parę lat jeszcze będą dostępne. Odnośnik do komentarza
gosc Opublikowano wczoraj o 12:46 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 12:46 8 minut temu, Oskarr napisał(a): Testowałem cuesa 2x9, spoko to działa, do wcześniejszego deore moim zdaniem nie ma podejścia, zmiana biegów jest trochę twardsza. Ja przejechałem na tym 50 km, nie było problemu z ustawieniem, o żywotności się nie wypowiem. Nie rozbierałem roweru aby ważyć poszczególne elementy osobno. Shimano podaje że jest cięższe - będzie z 100 gramów na całą grupę w porównaniu do wcześniejszych - raczej żaden codzienny rowerzysta nie odczuje różnicy. 3x nie ma, jest 2x11 z korbą 46/30 z możliwością spięcia z kasetą 11-45 - bardzo uniwersalny napęd z tego wyjdzie. Deore z rowerów turystycznych wypada, pewnie przez parę lat jeszcze będą dostępne. Ale w 2x zębatki są małe i jak obserwuję, to ludzie strasznie na tym "chomikują". Moim zdaniem w 2x10/11 jest już większy przekos niż w 3x8/9. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu 4 godziny temu, gosc napisał(a): Ale w 2x zębatki są małe i jak obserwuję, to ludzie strasznie na tym "chomikują". Moim zdaniem w 2x10/11 jest już większy przekos niż w 3x8/9. Masz różne korby 2x. Są starsze korby MTB, które miały chyba 22/36 zębów, ale też są korby znane z graveli 30/46 - na takim napędzie rozpędziłem się do 86 km/h. 2x są też korby w rowerach szosowych, tam dochodzą w rozmiarach do 54/36, na takiej się rozpędzisz do 100 km/h. Tak przekosy mogą być trochę większe niż 3x, ale od lat w rowerach szosowych się już takie stosuje Odnośnik do komentarza
Greg29 Opublikowano 19 godzin temu Udostępnij Opublikowano 19 godzin temu 6 godzin temu, gosc napisał(a): Ale w 2x zębatki są małe i jak obserwuję, to ludzie strasznie na tym "chomikują". Ludzie chomikują bo jeździ się kadencyjnie a nie siłowo Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi