Oskarr Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Wersja męska i damska mają tą samą ramę ale damska ma krótszy mostek. Pozycja jest więc wygodniesza, siedzimy bardziej wyprostowani. Nie wiem o co chodzi z obniżaniem siodełka. Siodełko ustawiasz pod swój wzrost, więc jak jest niższa to musi obniżyć. Wymiana mostka na mostek z większym wzniosem sprawia, że pozycja jest wygodniejsza. Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Lea 8 to rower o klasę czy dwie niższy niż expl 540. Odnośnik do komentarza
swiezak Opublikowano 9 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 Można zamówić expl 540, ale tylko w rozmiarze S Odnośnik do komentarza
Siajka Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Cześć, orientuje się ktoś czy można założyć do tego roweru tarcze 180mm na tył? Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Można tylko po co? Odnośnik do komentarza
Siajka Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Potrzebuje większej siły hamowania bez wymiana hamulca ze względu na koszty, a przy okazji moim zdaniem rower fajniej wygląda Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Ale piszesz o tylnym hamulcu. Z tarczą 160 bez problemu ten rower blokuje tylne koło. Ja w dwóch rowerach do zabawy mam nawet konfigurację hamulce hydrauliczne z przodu deore slx a z tyłu siedzą dalej v brake bo siła hamowania tyłu to jakieś 20%. Odnośnik do komentarza
Siajka Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Rozumiem o co Ci chodzi, tak masz rację przy normalnej jeździe w obecnej konfiguracji wystarczy ten hamulec , ale ja potrzebuje większej siły hamowania, ponieważ robię dużo wheelie i przy dłuższej jedzie na kole ten hamulec jest dla mnie zbyt słaby Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Na luzie wrzucisz 180. Odnośnik do komentarza
Siajka Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Oskarr, dziękuję za pomoc. Miałbym jeszcze jedno pytanie, czy miałeś kiedyś styczność z Magura mt5? Planuje wymiane przedniego hamulca i zastanawiam się czy pozostać przy Shimano i kupić slx czy może spróbować magury Odnośnik do komentarza
Oskarr Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Nie miałem kontaktu. W Expl masz Tektro, nie shimano. Ja bym poszedł na skróty i kupił slx. Mam w rowerach sram level t, sram level tl, tektro 276, deore i slx. Ten na slx pomimo budżetowych tarcz najlepiej hamuje. Odnośnik do komentarza
Siajka Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 Dzięki Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 O ile mi wiadomo to Magury mają lepsze zaciski niż Shimano ale znacznie gorze klamki. Dlatego lubiany jest zestaw o ksywce Shigura. Czyli klamki Shimano i zaciski Magura. Zapewnia bardzo dużą siłę hamowania. Tarcza 180 na tył może spowodować pęknięcie ramy. Odnośnik do komentarza
ram Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 3 godziny temu, jajacek napisał: Tarcza 180 na tył może spowodować pęknięcie ramy Dlaczego ? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Rama ma zwykle jakieś wskazania producenta co do wielkości tarczy. Widziałem już wiele pękniętym ram aluminiowych w których założono z tyłu tarcze 180. Powstają znacznie większe przeciążenia na ramę. I być może dlatego żaden producent, o ile się orientuję, nie montuje więcej niż 160 mm w ramach do XC. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi