michalkaleto Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Witam, Taka sytuacja: - chce zrobic triathlon ok 1-2 na sezon, wczesniej tylko robilem maratony - szukam roweru najlepiej uniwersalnego czyli gravel, ale czy gravel to jazdy w triathlonie bedzie ok -> uprawiam triathlon do siebie, nie scigam sie jako zawodowiec moje typy to: https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-500-af-gf-id_8393116.html https://www.romet.pl/Rower,BOREAS_2,10,735,736,14832,2018.html-> ciezko z dostpenoscia z tego co wiem https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-ultra-900-af-id_8377261.html https://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-540-id_8377756.html Rowery decathlonu to typowo szosowki, moge od biedy zainstalowac w nich szrsza opone i jezdzic po lasach / drogi lesne - zwir, ale czy to bedize komfortowe? Moze jesli interesuje mnie przejechanie triathloniu, nie jakies super wyniki to w ogole kupic tanszy rower bo i tak go nie wykorzystam do takiej sredniej jazdy? Odnośnik do komentarza
nctrns Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 A będziesz zjeżdżał z asfaltu? Jeździł po szajsowatych drogach z łatą na łacie? Będziesz jeździł tym rowerem turystyczno-relaksacyjnie czy tylko trening? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 20 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2018 Widziałem na triathlonie w Olsztynie gościa na fat bike'u. Więc można jechać nawet na Wigry 3 jak ktoś ma taką zachciankę. Na 1-2 triathlony proponuję olać jaki typ roweru i kupić taki jakim chcemy jeździć na co dzień. Jeżdżenie po lesie na rowerze bez amortyzatora nigdy nie będzie komfortowe. Odnośnik do komentarza
michalkaleto Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Hej @nctrns - glownie treningi, ale jak bede chcial gdzies pojechac do lasu to nie chce drugiego roweru, taki gravler spokojnie i na szose i do jazdy dla amatora wystraczy tak>? @jajacek - gravler np. ten rometa bedzie ok do triathlonu? co bys mi zarekomendowal? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Na gravelach się nie znam. Nie miałem i nie planuję mieć więc nic nie mogę zarekomendować. Jak najbardziej się nadaje do triathlonu . Założyć szosowe opony, ewentualnie lemondkę i będzie śmigał. Czego się raczej nie założy to koła czasowe bo gravel to zwykle przerobiona przełajówka. Czyli tylne widełki mają standard MTB. Czyli są szersze niż szosowe. Odnośnik do komentarza
michalkaleto Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 @jajacek kola szosowe dla amatora sa w ogole odczuwalne? Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Masz na myśli koła czasowe na wysokich stożkach? Od razu są odczuwalne. Są firmy które wypożyczają takie koła na triathlon. Pytanie tylko czy jesteś skłonny inwestować jakieś 250 zł w wypożyczenie i na ile zależy Ci na osiągniętym czasie. Odnośnik do komentarza
michalkaleto Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 - wypozyczac raczej nie - osiagniety czas, nie jest priorytetem ale zeby nie bylo pod gorke ze bez stozkowych to tak jak przebiegniecie martonu w halowkach, da sie tylko po co :P wiec @jajacek jak to z tym jest wedlug ciebie? Odnośnik do komentarza
Nath147 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Wg mnie to nie ma jasnej odpowiedzi. Taki mistrz bez stożków może spaść kilkanaście pozycji, a przeciętniak awansować dzięki nim jedną ;-). Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza
michalkaleto Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 @nath147 to chyba wezme jednak gravlera zeby moc sobie po lasach tez jezdzic jak mi sie zachce. Odnośnik do komentarza
michalkaleto Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 dziekuje wsystkim za pomoc. Odnośnik do komentarza
jajacek Opublikowano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2018 Też wybrałbym taki rower, którym będę jeździł głownie dla przyjemności. Stożki średniej wysokości dadzą zwykle 1-1,5 km.h większą średnia. Bardzo wysoki stożek na szytkach do 2 km/h szybciej Odnośnik do komentarza
unavailable Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 No z tym gravelem i lasami to się tak nie podniecaj - Tribanem też przejdziesz, bo i tak większość zależy od szerokości opon, a że komfortu nawet z tanim crossem nie ma co porównywać, to już inna para kaloszy ;) Jak chcesz trenować i startować, a najwyżej raz tylko na czas przejechać się rekreacyjnie, to ja bym brała Tribana 540. Przede wszystkim gravele są cięższe, co przy ściganiu ma duże znaczenie. Po drugie Triban ma już sam z siebie przyzwoite koła (tak, wiem, tylko Aksium, ale jaki gravel w ogóle ma maszynówki choćby na poziomie Aksiumów?). W razie potrzeby do Tribana upchasz bodajże 35mm, na las powiedzmy, że się da. Spytaj użytkownika @ktokolwiek lub sam poszukaj, co wchodzi do Ultry. Bo jeśli też 35 lub niewiele węższe, to z kolei bralabym ten rower, bo Shimano 105 jest znacznie lepsze od Sory. Odnośnik do komentarza
Bonnum Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Z tymi lasami to jest właśnie różnie. Wczoraj uciekając przed burzą skróciłem sobie drogę jadąc przez las. To nawet była oficjalna ścieżka rowerowa: gładka równa i szeroka. Spieszyłem się + było z górki i nagle okazało się, że kawałek tej drogi był wysypany tłuczniem o średnicy/gramaturze ok 6-10 cm. (Stosuje się go często do podbudowy dróg, a u nas także na podmokłych ścieżkach rowerowych) Dziękowałem Bogu za moje grube 2,1" opony, na które marudziłem 20min wcześniej na asfalcie. Może to mój brak umiejętności, ale na 35mm leżałbym na tym zakręcie krwawiąc obficie. Odnośnik do komentarza
ktokolwiek Opublikowano 22 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2018 Spytaj użytkownika @ktokolwiek lub sam poszukaj, co wchodzi do Ultry. Bo jeśli też 35 lub niewiele węższe, to z kolei bralabym ten rower Nie ma szans, 28 wejdzie z minimalnym luzem. Może 30 na styk grubości włosa i to na tyle. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi